Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2016. Július 21. 13:32, csütörtök | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Komoly kockázatot jelentenek a \"magányos farkasként\" lecsapó merénylők Európában

Komoly kockázatot jelentenek a \

Komoly kockázatot jelentenek a \"magányos farkasként\" lecsapó merénylők Európában, a közelmúltbeli franciaországi és németországi események demonstrálják,

hogy az ilyen típusú támadásokat rendkívül nehéz felderíteni és megakadályozni - olvasható az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) szerdán közzétett jelentésében.

A hágai székhelyű szervezet honlapján olvasható értékelésben kiemelték: a biztonsági szolgálatok által nem ismert, magányosan cselekvő merénylők jelentette növekvő veszély részben annak számlájára írható, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorista szervezet és a fő riválisaként számon tartott al-Kaida számos alkalommal támadások végrehajtására szólította fel a nyugati országokban élő muzulmánokat.

Az Europol szakértői kitértek rá, hogy bár az orlandói, a nizzai, a magnanville-i és a würzburgi merényletek elkövetőjeként mind az Iszlám Állam jelentkezett, ezek egyikében sem közvetlenül a terrorszervezet készítette elő vagy hajtotta végre a támadást. Hangsúlyozták, a tavaly novemberi párizsi vagy a márciusi brüsszeli támadásokkal ellentétben nincs rá semmilyen bizonyíték, hogy az IÁ bármilyen konkrét támogatást nyújtott volna ezen terrorcselekmények elkövetőinek.

"Annak ellenére, hogy a magányosan cselekvő merénylők közül sokan vallási és ideológiai elveket kapcsolnak a tetteikhez, nem szabad figyelmen kívül hagyni az esetleges mentális zavarok szerepét" - mondta Rob Wainwright, a rendőri szervezet igazgatója. Hozzátette, a 2000 és 2015 között "magányos farkasként" lecsapó merénylők mintegy 35 százalékánál mentális problémákat diagnosztizáltak.

Az Európai Unióban tavaly elkövetett terrorcselekményekben összesen 151 ember vesztette életét, 360-an pedig megsebesültek, ami jelentős növekedés a 2014-es négy halotthoz és hat sebesülthöz képest. A tavalyi 151 halálos áldozat közül 150-nek dzsihadista merénylők okozták a halálát.

A jelentés szerint több mint ezer embert vettek őrizetbe terrorizmussal kapcsolatos ügyekben 2015-ben az EU-ban. Az ilyen ügyekben őrizetbe vettek közel negyede 25 éven aluli volt, 58 százaléka az EU-ban született, 63 százaléka uniós állampolgár. A szakértők szerint egyre magasabb a nők aránya a terrorizmussal kapcsolatban őrizetbe vettek között, tavaly 128 nőt fogtak el emiatt Európában.

A dokumentumban kiemelték, ugyan előfordultak ilyen esetek, de nincs rá "konkrét bizonyíték", hogy a terrorhálózatok módszeresen arra használnák fel az Európába tartó menekültáradatot, hogy harcosokat juttassanak be a kontinensre.

Az Európai Unió tagállamaiban tavaly 211 merényletet hiúsítottak meg a hatóságok, 103-at Nagy-Britanniában, 72-t Franciaországban, 25-öt Spanyolországban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról