Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Január 03. 10:02, kedd | Helyi

Könyvek a könyvtárosok pénzéből is?

Könyvek a könyvtárosok pénzéből is?

Tavaly hét százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhatott a könyvtár összesen. Tavaly öt, előtte nyolc millióból vásárolhattak új könyveket. 2011-ben csak három és fél millió forint jutott erre a célra. Az idén valószínűleg még en

Ami nagy baj, főleg, hogy olvasó az lenne. De érthető, hiszen inkább korházaknak, iskoláknak kell adni abból a kevésből, ami van, mégis szomorú azt hallani, hogy a József Attila könyvtárban idén csak két nagyobb rendezvényre kerülhetett sor, a könyvhétre is a dolgozók dobták össze a szükséges keretet.

A Ságvári könyvtárnak búcsút mondhattunk, de nem reménytelen a helyzet, amíg ilyen hűséges az olvasótábor. Ebben az évben az olvasók sokat segítettek a könyvtárnak: nem használt, megunt könyveket ajándékoztak az intézménynek, ami sokat segített. Amelyikből volt elég, azt eladták, hogy az árából újakat lehessen venni, ami pedig még nem volt meg, az felkerülhetett a listára. Ez a lista egyre rövidebb évről évre.

Amerikában minden 13. percben kiadnak egy könyvet (!). Amelyik kiállja a próbát és átjut a rostán, eljut a híre hozzánk is. Akkor pedig el kell dönteni, lenne e igény arra a könyvre. Ez pedig nehéz döntés ebben a gazdasági helyzetben, de sok szempontot figyelembe vesznek: a könyv hírét, népszerűségét, hogy keresték e már az olvasók, és ha van rá pénz, megrendelik. Ez a legfontosabb.

A helyzet tehát nem reménytelen, de nem is kecsegtető. Az viszont jó hír, hogy az aktív olvasóknak számító negyven felettiek és alsó tagozatosokon kívül masszívan jelen vannak a középiskolások és a főiskolások, egyetemisták is, hiszen rengeteg szakirodalmi könyv is megtalálható itt. Az is örömteli, hogy a kisgyerekes családok sem feledkeznek meg csemetéjük igényes szórakozásáról: a gyermekkönyvtárban szerencsére sosincs az a klasszikus „könyvtári csönd”, mindig hallani gyerekzsivajt. A felnőtt könyvtárban sajnos nagyobb a „csönd”, de nincs ok panaszra, kis városunkhoz képest a hatalmas választékban szinte bármelyik szépirodalmi művet megtalálni, de bizonyára az is szerencsével jár, aki a slágerkönyveket keresi. Ha pedig a helyi, dunaújvárosi szerzők műveire vágyik valaki, itt egytől egyig megtalálja azokat is.

Jó tudni, hogy nőtt az olvasók lszáma, hiszen néha mégiscsak jobb a kezünkbe venni egy könyvet és kikapcsolódni, mint a kényelmesebb, de sokkal sekélyesebb szórakozást nyújtó internetet bújni, vagy tévét nézni. Az ünnepek alatt valószínűleg én sem a Télaput fogom megnézni immár tizenharmadszorra, hanem keresek magamnak egy jó vaskos, izgalmas könyvet. Másoknak is ezt ajánlom.

vassá

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.