Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 19. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Koraszülöttek ügye - A KORE tiltakozik a korán szülő nők megbélyegzése ellen

Koraszülöttek ügye - A KORE tiltakozik a korán szülő nők megbélyegzése ellen

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) szerint a Miskolcon elhunyt koraszülöttek ügye kapcsán megjelent sajtóhírek nagyban erősítik a koraszülésben érintett édesanyákkal szembeni negatív sztereotípiákat, holott a koraszülés bárkinél bekövetkezhet.

Az egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében rámutat: a híradások azt sugallják, hogy a korán szülő nők alkohol- és drogfogyasztók, illetve dohányosok; ezt határozottan elutasítja a KORE.
Az egyesület hangsúlyozza: a koraszülésben kortól, származástól és anyagi helyzettől függetlenül bárki érintett lehet, a háttérben meghúzódó ok az anatómiai eltéréstől kezdve a keringési zavarokig terjedhet.
Hozzáteszi: ugyan valóban mutatkozik összefüggés a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a koraszülés között, azonban tiltakozik a leegyszerűsített magyarázat ellen, miszerint a korán szülő anyák mindegyike ebbe a körbe tartozik.
A KORE ismerteti: Európában mintegy félmillió baba születik túl korán évente, átlagosan 10 csecsemőből egy. A koraszülés a világon bekövetkező csecsemőhalál okok közül a leggyakoribb - teszik hozzá.
Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk