Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Február 04. 18:29, szerda | Helyi

Még nem beszélhet a Dunaferr Eximbank tárgyalásokról Galambos Dénes

Még nem beszélhet a Dunaferr Eximbank tárgyalásokról Galambos Dénes

A Pentele híd, a kórházunk jövője, a Dunaferr és a Hankook is szerepelt dr. Galambos Dénes sajtótájékoztatójának témái között.

Dr. Galambos Dénes, városunk és a térség parlamenti képviselője február 4-én sajtótájékoztatót tartott. Beszámolt arról, hogyan sikerült elérni, hogy Pentele-híd újra díjfizetés nélkül legyen használható.

Első lépésként kapcsolatba lépett Font Sándor képviselő társával (Bács-Kiskun megye Duna-menti részének parlamenti képviselőjével, aki mindkét fizetőssé tett új Duna-híd lakosságának érdekét képviselte) felkeresték Fónagy János államtitkárt és felsorakoztatták érveiket a döntés igazságtalan volta mellett. Dr. Galambos Dénes a továbbiakban megkereste levélben Tasó László minisztériumi szakállamtitkárt is, vázolva, hogy Bács-Kiskun megye Duna-menti részének (8 település) 20 ezer lakosa két éve jogilag is a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház ellátási köréhez tartozik (Dunaújváros 12 kilométerre van eme térség súlypontjától, Kecskemét négyszer ennyire!). Bács-Kiskun megyének ez a része távol van minden autópályától, indokolatlan a híd fizetővé tétele. Ráadásul felmérés szerint ezernél is többen ingáznak naponta a hídon át dunaújvárosi üzemekbe, középiskolákba, a Dunaújvárosi Főiskolába. Tasó László készítette elő azt a szakmai anyagot, amely alapján tette meg a kormányfő január közepén az új útdíjrendszer ígért módosítását, amit Fónagy János államtitkár a kormányülést követően be is jelentett. Ebben szerepelt konkrétan a két új Duna-híd díjmentessége is.

Szólt arról is, hogy helytelennek tartotta egyes ellenzéki szervezeteknek azt a tervét, hogy január 15-én útzárat kívántak megszervezni a Vasmű úti irodaház elé , hiszen akkorra már a megoldás szakaszába jutott a Pentele-híd újbóli ingyenességének ügye. A jövőre nézve is legyen tanulság, hogy ha lesz olyan, amit korrigálni kell, akkor érdemesebb megkeresni a város és a térség parlamenti képviselőjét.Összefogással festett kerítés

A sajtótájékoztató másik, valóban fajsúlyos témája a kórházak integrációja volt. Dr. Zombor Gábor államtitkárra hivatkozva vázolta, hogy át kell tekinteni az egyes megyékben a kapacitásokat, az egyes kórházak struktúráját. Fejérben a Szent György oktatókórház a megye legnagyobb kórháza. A Szent Pantaleon kórház egy kisebb megyei kórháznak megfelelő ellátást nyújt 150 – 170 ezer fő lakosságnak Dunaújváros térségén túl a Sárbogárdig terjedő területnek, továbbá Bács-Kiskun megye mintegy 20 ezer, valamint Tolna megye (Dunaföldvár) mitegy 8 ezer lakosának.

A kérdést úgy kell rendezni, hogy először a finanszírozási kérdéseket kell pontosan áttekinteni, és ehhez hozzá tenni a szomszéd megyék érintett lakosait. Fontos további feltétel, hogy rendeződön az utóbbi területek ellátásához kapcsolódó finanszírozás. Ugyanis az úgynevezett TVK (teljesítményvolumen-korlát) miatt közel évi 100 millió forint maradt finanszírozatlan. Első lépésként rendezni szükséges a kapacitások kérdését a Szent György és a Szent Pantaleon kórház viszonylatában, azzal hogy mindenképpen szeretnénk megtartani azokat az osztályokat, részlegeket, amelyeket működtetünk itt Dunaújvárosban, azzal is számolva hogy a kulcsi kihelyezett ápolási részleget visszahozza a nagyberuházás nyomán felszabaduló helyekre a kórház. Így minden ellátás egy telephelyen lesz, ami gazdaságosabb működést eredményez. Itt jegyezte meg a képviselő, hogy a dunaújvárosi kórház szemészete és az infektológia (fertőző) akár a megyét is el tudná látni olyan jó a felszereltsége. De további kórházi osztályok is jól felszereltek.

A legutóbbi közgyűlés nyilvánossága előtt a két kórházigazgató által aláírt megállapodás szándéknyilatkozat. A kórház vezetői egyeztették a koncepciót, amely még nem az, amit véleményezni kell, Arra irányul, hogy hadra fogható legyen mindkét kórház szakmai vezetése. Ezután következnek azok a tárgyalások, amelyeket le kell folytatni az OEP-el a GYEMSZI- vel, a kormányhivatal, az ÁNTSZ illetékes szervezeteivel.

- Ez lesz a hivatalos fórum, amit megfelelő szakmai és politikai háttérrel célszerűen egyeztetve kell kialakítani. Fejérben két kórházas szisztéma mellett tettük le a voksunkat. - hangsúlyozta.- Emellett állunk ki azt is figyelembe véve, hogy lépéseket kell tenni mindkét kórházban az adósságállomány kezelhető szinte mérséklése érdekében.

Kérdésünkre elhangzott,hogy nem kíván a Dunaferr kérdésében egyelőre semmilyen nyilatkozatot tenni, hiszen jelenleg folynak az Eximbank és a vállalat között az exportfinanszírozást biztosító tárgyalások, amelyeket nem lenne szerencsés semmiyen idő előtti nyilatkozattal befolyásolni. Jelenleg folynak a bértárgyalások, s információja szerint a vállalat a kiszervezések mellett másmilyen létszámot érintő intézkedést nem tervez.

Örömmel emelte ki, hogy a Hankook 3300 főre bővitette a létszámát, folynak a próbaüzeme a 3. ütemnek. Természetesen a következő feladatnak azt tekinti, hogy további ehhez a céghez hasonló nagyságú, elkötelezett munkáltatót hozzon városunkba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.