Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 01. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Korlátozhatják az energiaitalok fogyasztását

Korlátozhatják az energiaitalok fogyasztását

Elszomorító eredménnyel zárult az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felmérése. Az ország 14 iskolájában több mint 1200 gyerek reggelizési szokásait vizsgálták, s kiderült, a tinédzserek körében napindító itallá vált az energiaital. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója a Kossuth Rádió műsorában súlyosnak nevezte a problémát. Hozzátette: 10-14 éves gyerekek körében sem ritka, hogy már fogyasztottak energiaitalt, 20 százalékuk válaszolta azt, hogy reggelire ezt iszik.

Tolna megyében három általános iskolában már megtiltották az energiaital fogyasztását, mert a gyerekeknél magatartási problémákkal szembesültek a pedagógusok. Bár a büfében nem volt kapható a termék, a tanárok megfigyelték, a gyerekek zsebpénzük egy részét energiaitalra költötték.

Dr. Major János, a Bethesda Kórház gyermekgyógyásza már kezelt olyan beteget, akinek a problémái az energiaital fogyasztással voltak kapcsolatba hozhatóak. Volt, aki erős szívdobogással került hozzájuk, és olyan is, akinél emelkedett vesefunkciós értéket mértek, amely szintén az energiaital mellékhatása lehetett. Dr. Major János hozzátette: bár ez ritka mellékhatás, de az energiaitalokban található fehérjékre, vitaminokra, ásványi anyagokra normál táplálkozás mellett nincs szükség, ezek terhelhetik a szervezetet.

Az elmúlt évek negatív tapasztalatait gyarapította, hogy a kisebb kiszerelések mellett megjelentek a literes és másfél literesek is. Martos Éva hozzátette: 2011 óta 358 olyan eset volt, amely különböző orvosi ellátást igényelt, és ezek több mint háromnegyed része 18 éven aluli gyerekkel történt. Problémát jelent az is, hogy az iskolai büfékben kaphatóak az energiaitalok, a 2008-as felmérés szerint negyedükben, a 2013-as előzetes adatok szerint pedig még mindig minden tízedikben – annak ellenére, hogy egy 2012-es rendelet a chipsadó alá eső termékek árusítását megtiltja az iskolában.

Dr. Zacher Gábor, a Honvéd Kórház toxikológus főorvosa állítja, hogy 14 év alatt egészségtelen ezeknek a termékeknek a fogyasztása, tiltás helyett azonban inkább a felvilágosításra helyezné a hangsúlyt. A napi energiaital fogyasztással a gyerekeknél is kialakul a koffeinfüggőség, ha pedig nem jut hozzá a megszokott adagjához, az elvonási tüneteket, fáradékonyságot, fejfájást okozhat.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság most a fogyasztás korlátozásának lehetőségét vizsgálja. A jogalkotónak nem egyszerű a feladata, hiszen 25-30, különféle alkotóelemből készítik a gyártók az energiaitalokat, és Magyarországon több mint 150-féle ilyen termék kapható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár