Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Február 08. 12:23, szerda | Helyi önkormányzati

Kósa: nem lesz csőd... Dorkota: nem lesz elbocsátás

Kósa: nem lesz csőd... Dorkota: nem lesz elbocsátás

Beszéltünk mindenről, a hólapátolásról, az önkormányzatok helyzetéről, a hiányról, a csődről és nem csődről, a szanálásokról, s mindarról, ami az új önkormányzati törvénnyel jár.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke Dr. Dorkota Lajos, kormánymegbízott, városunk országgyűlési képviselője meghívására városunkban járt, s a meghirdetett fórumot megelőzően sajtótájékoztatót tartottak.
- Miniszterelnök úr évértékelő beszédéről érkeztünk, ahol többek között elhangzott az is, hogy a tavalyi esztendőben, jelentős törvényeket sikerült elfogadnia a Parlamentnek, ezek közül az egyik legjelentősebb az önkormányzati törvény – kezdte a tájékoztatóját az ügyvezető alelnök.

Majd felvázolta a lényeges elemeket, amely első sorban az önkormányzatok adósságkezelését, s az oktatási intézmények jövőjét érintette. A törvény egyik legfontosabb következménye, hogy az általános, közép- és szakiskolák állami működtetés alá kerülnek, kikerülnek az önkormányzat hatásköréből január elsejétől. A szülők és a gyerekek feltehetően ebből semmilyen változást rövidtávon nem érzékelnek. Mindemellett az állam a kormánymegbízottak révén lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzatok visszaszerződjenek néhány feladat elvégzésére. Maguk dönthetik el a városok, hogy mit és mennyit szeretnének vagy tudnak ezen feladatokból felvállalni. Az állami irányítás azonban elsősorban azt szorgalmazza, hogy ne szipkázzák el a gazdagabb települések a szerényebb lehetőségűektől a gyerekeket. Ahol volt pénz, több oktatási programot, magasabb szolgáltatást tudtak a gyerekeknek nyújtani, mint ahol nem. Ez mindenképpen kiegyenlítődik, hiszen az állam dönti el, hogy hol milyen speciális vagy többletképzés lehetséges.


Dorkota Lajos kormánymegbízott ehhez a kérdéskörhöz félig tréfásan azt tette hozzá, hogy neki nem lesz nehéz Cserna Gáborral megbeszélni és egyeztetni a város és az állam feladatmegosztását. Majd leszögezte, hogy mivel tanév közben történik a váltás, már most elkezdték a polgármesterekkel az egyeztetéseket.

A feladatok átvállalása nagyon nagy tehertől szabadítja meg az önkormányzatokat, hiszen az állami normatíva mellé még legalább ugyanannyit voltak kénytelenek rááldozni a képzési rendszer fenntartására. Viszont Kósa Lajos szerint a likviditási mutatókat nem csupán pozitívan érintheti a döntés, lett légyen a bankoknál a hitelminősítésben az egész bevételtömeg fontos elem, s ha az iskolák finanszírozására fordított (bár csak átfolyó) összegek kiesnek, megváltozik az önkormányzatok banki helyzete, s félő, hogy a pénzintézetek felbontják az eddigi hitelszerződéseket. Ennek megakadályozására kormányszintű tárgyalásokra van szükség. Összességében a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzatok konszolidálják a helyzetüket.

Kósa Lajos számítása szerint a fejkvóta elvonása mellé az állam még némi iparűzési adót is fog kérni a feladatok ellátására. Ez mindenképpen azon településeknek kedvez, amelyek legalább 30000 fő felettiek, és van iparűzési adó bevétel, de kellemetlen helyzetbe hozza a kistelepüléseket, s erre mindenképpen valami megoldást kell találniuk.

Kissé globális kitekintésül elmondta, hogy hazánk pénzpiaci helyzetét nem befolyásolja az önkormányzatok adóssága, mert konszolidáltan nézik az eladósodottságot, egy azonban biztos, hogy egyetlen település sem mehet csődbe.


Dr. Dorkota Lajos, lapunk kérdésére hangsúlyozta, hogy a szűkebb feladatú önkormányzatok nem jelentik a hivatalnok réteg tömeges elbocsátását, hiszen a feladatok megmaradnak, csak legfeljebb állami címer kerül az egyes tevékenységek ajtajára. A megyei intézmények már a kormánymegbízott hatáskörébe kerültek, s az átvett nyolcvan dolgozóból csak négynek szűnt meg a munkája, de nem létszámleépítés miatt, hanem mert nem látták el jól a feladatukat.
Mindenképpen szemléletváltásra van szükség hangsúlyozta Kósa Lajos. Elmesélte, hogy mikor városunkba indult, egy dunaújvárosi ismerőse felhívta a figyelmét arra, hogy induljon időben, mert alig járhatóak az utak. Azonban menet közben semmi katasztrofálist nem tapasztalt. A hó ugyan leesett, s ne várja senki, hogy néhány nap alatt feketék lesznek az utak. Debrecenben sem azok. Tudomásul kell venni, hogy nem lehetséges eltűntetni, csak újabb hótorlaszokat lehet vele csinálni, ha egyik helyről a másikra visszük. Fel kell készülnünk arra, hogy télen hó is eshet, s ehhez kell ruházatunkkal, a közlekedésünkkel, a szemléletünkkel alkalmazkodni. Valahogy így kellene ezt tennünk minden változással- zárta le a beszélgetést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 15. 09:10, szerda | Kék hírek

Több mint 30 tonna kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség

Több mint 30 tonna, mintegy 480 milliárd forintnyi kábítószer-alapanyagot, prekurzort semmisítettek meg az egyik magyarországi hulladékégetőben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét