Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 03. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Közel van a legmélyebb ponthoz a forint

Közel van a legmélyebb ponthoz a forint

A leminősítési félelmek következtében újabb lokális csúcsra gyengült a forint (EUR/HUF 309 körül), miután éppen egy fokozattal állunk mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő intézetnél a bóvli kategória felett.

A befektetésre nem ajánlott bóvli kategória pedig számos külföldi intézményi szereplőt, befektetési alapot eltántoríthat - részben a szabályozásukból adódóan - a magyar eszközöktől. Emellett a gyengülő forint növeli a devizahitelesek törlesztési terheit, így visszafogja a GDP növekedési dinamikát, valamint a megugró 'importált infláció' is tovább szűkíti a jegybank mozgásterét - ezzel azonban részben már tisztában vannak a szereplők - írják az Equilor elemzői. A görög események következtében ingadozó globális kockázatvállalási hajlandóság is nyomás alatt tarthatja a magyar eszközöket az elkövetkezendő hetekben.

Historikus csúcson 2009 tavaszán volt az árfolyam, akkor a piaci pánik eszkalálódása során 317 forint fölé ugrott az euró ára. A rekord most megdőlhet – mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója –, akár a 320-as szintig repülhet a közös európai fizetőeszköz árfolyama. E fölötti szint azonban a szakember szerint a közeljövőben nem várható, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis valószínűleg kamatemeléssel veszi majd elejét a forint további gyengülésének. Az óvatos, 25 bázispontonkénti emelés lehetősége azonban már elszállt, a piac mostanra 100-125 bázispontos emelést árazott be, tehát a piaci várakozások szerint hamarosan 7 százalék fölötti alapkamattal számolhatunk – írja a Világgazdaság.

A forint árfolyamát a nemzetközi devizákkal szemben sokáig a világpiaci hangulat határozta meg, az utóbbi egy hétben viszont már a hazai események is rányomták a bélyegüket az árfolyam alakulására. Ennek jele – mutat rá Szalma Csaba –, hogy a zlotyhoz képest is gyengült a forint, 70 forint fölé emelkedett a lengyel fizetőeszköz ára. A magyar eszközöktől való elfordulást elősegítette a devizahitelek nyomott árfolyamon történő előtörlesztésének a lehetősége, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a szerkezeti reformok lassúsága és a nagy adósságállomány is.

A nemzetközi folyamatok között is van több olyan, amely kedvezőtlenül hat a magyar valutára. Az európai gazdaság recesszióba került 2011 végére, Magyarország növekedése – amelyet kizárólag az export hajtott – pedig megállhat – mondja Duronelly Péter , a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. A kínai pénzügyi egyensúllyal kapcsolatos negatív hírek szintén gyengíthetik a forintot – vélekedik a szakember, aki szerint az az egyetlen szerencsénk, hogy év vége van, és ilyenkor már mindenki igyekszik zárni a pozícióit, nyugodtabbak a piacok.

Jövőre azonban jöhet a feketeleves – figyelmeztet Duronelly, aki úgy véli, 2012 tavaszán nem kizárt, hogy a 2009-es tavaszihoz hasonló pánik teszi majd próbára a piacokat. Ez az állampapírpiacot is érzékenyen érintheti majd. A hitelpapírok iránti érdeklődés már most is érezhetően gyengül. A múlt csütörtöki egyéves diszkontkincstárjegy- aukció sikertelen volt, a benyújtott ajánlatok a meghirdetett mennyiséget sem fedték le, és az Államadósság-kezelő Központ végül úgy döntött, az elsődleges forgalmazók által ajánlott kamatok mellett nem ad el állampapírt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni