Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Június 07. 21:28, csütörtök | Helyi

Közgyűlés, félelmetes kérdésekkel - is

Közgyűlés, félelmetes kérdésekkel - is

Dunaújváros júniusi (2012 06 07) közgyűlésén 40 napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülésen a képviselők. Eközben szembesülniük kellett a városatyáknak - és a nyilvánosságnak - Dunaújváros alig elkerülhető csődjével.

Nyakunkba dőlhet?!

Dunaújváros teljes csődjét előrevetítő helyzet rémképe bontakozott ki a 36. – 39.napirendi pontok tárgyalása közben. Ezek a HF Formula Kft., az Energo-Hőterm Kft. és az Energo-Viterm Kft. 2011. évi beszámolóinak és üzleti jelentéseinek a beszámolói voltak. Mint ismeretes, a nevezett három cég egyike az autójavító (egykori AFIT szerviz) telkén felépített csúcserőmű, a másik kettő a gázmotoros erőműveket birtokoló gazdasági társaság. Szabó Zsolt indítványozta a napirendi pont levételét azért, mert a cég felügyelő bizottságának tagjaként nem kapott meghívót a téma tárgyalására. Indítványát első körben elutasította a közgyűlés, ám miután kiderült, hogy a csonka felügyelő bizottság nem hozhat jogszerű állásfoglalást, a napirendi pont elnapolását kellett választania a közgyűlésnek.
A másik két cég beszámolójának tárgyalása közben teljesedett ki a fenyegető rémkép, amelynek a lényege így foglalható össze: az Erste Bank szakértői véleményére is alapozva döntött arról, hogy tulajdont vásárol a két gázmotoros erőmű-komplexumban. A város kötvényben levő pénze jó részének ilyen hasznosítása három éve még jó üzletnek ígérkezett. Ám a gazdasági szabályozók 2011-ben – ez a város hatókörén kívüli döntés volt! –megváltoztak. Az új körülmények között nem működhet nyereségesen a gázmotoros erőmű. Mivel a gázmotoros erőművek bankhitelére a város is kezességet vállalt, nyakunkba dőlhet az egész ügylet, fogalmazott az egyik képviselő. Szepesi Attila alpolgármester és Pintér Attila képviselő egybehangzóan állították, hogy a város képviselő testülete vétlen a tavaly bekövetkezett fordulatban. Pintér Attila megoldásként javasolta, hogy Dunaújváros két parlamenti képviselője járjon el a helyzet megnyugtató rendezése érdekében, s példának hozta fel azt, hogy Székesfehérvár nemrég kiemelt védelmet kért és kapott gázmotoros erőműjére és más városok esetében is előáll ugyanez a fenyegető helyzet.

Bölcsődei térítések – másképpen

Sokakat érintő kérdés a bölcsősei térítési díjak helyi újraszabályozása az országos előírások változásának megfelelően. Míg az étkeztetés díjai mérséklődnek –ezt az előterjesztés részletekbe menően bemutatta – arról is tájékoztatott, hogy a normatíván felül kell a városnak hozzájárulnia a bölcsődei hálózat működtetéséhez 142 millió forinttal. A törvény módot ad gondozási díj megfizettetésére. Az előterjesztés olyan javaslatot tartalmaz, amely az étkezési díj kötelező csökkentését mintegy kompenzálja olyan gondozási díj bevezetésével, amely az eddigieknél nem, vagy alig jelent nagyobb terhet a szolgáltatást igénybe vevő szülőknek. Több ellenzéki képviselő bejelentette, hogy a gondozási díj bevezetése miatt nem fogja támogatni a javaslatot, mire Lőrinczi Konrád azzal reagált, hogy havi 45 forinttal nő a javaslat szerint a gyermekenkénti térítési költség. A jóváhagyott módosítás szerint 2012. július 1-jétől a gyermekétkeztetés bölcsődei térítési díja 240 forint + áfa naponta. A gondozás térítési díja pedig 1955 forint havonta. Augusztusban a beíratott gyerekek közül csak az ellátást tényleg igénybe vevők után kell megfizetni a gondozási díjat.

Új szabályok, kötelmek - állattartóknak

Az újraalkotott helyi állattartási rendelet részletesen szabályozza, hogy Dunaújváros közigazgatási területén hol tartható haszonállat, milyen feltételek mellett, és hol nem, a kedvtelésből tartott állatok gazdáira milyen kötelmek hárulnak és a javaslat konkréten megjelöli a város 13 pontján azokat a füves kutyafuttató helyeket, ahol gazdáik szabadon engedhetik kedvenceiket.
A most jóváhagyott rendelet legfontosabbnak vélt, sokak érdeklődésére számot tartó szabályait – a teljes körűség mellőzésével – az alábbiakban ismertetjük:
Az állatot kül- és belterület közterületein szándékosan vagy gondatlan magatartás következtében felügyelet nélkül hagyni nem lehet.
Az állatot közterületen felügyelő személynek, az állat által okozott szennyeződést haladéktalanul el kell távolítania.
Az ebtartás egyes szabályai:
Az állattartó a jegyzőnél köteles bejelenteni, ha ebe elhullott, elveszett, tartási helye 1 hónapnál hosszabb időre megváltozott, vagy az új tulajdonoshoz került.
Ebet közterületen póráz nélkül vezetni, sétáltatni, szabadon engedni csak a mellékletben meghatározott kijelölt kutyafuttató helyeken lehet a felügyelet biztosítása mellett, ha az állat természeténél, viselkedésénél fogva más kedvtelésből tartott állat, vagy ember életét, egészségét és testi épségét nem fenyegeti.
Támadó, kiszámíthatatlan természetű ebeket közterületen szájkosárral kell ellátni
Az önkormányzat gondoskodik a kutyafuttató helyek megközelíthetőségéről és kitáblázásáról.
Tilos ebet – a fogyatékosokat segítő és vakvezető eb kivételével – beengedni, bevinni vagy tartani: a szabadstrand területén április 1-től szeptember 30-ig, oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény területén, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény területén, bölcsőde, óvoda, iskola területén, játszótereken és tömegsport pályákon.
Közforgalmú közlekedési járművön pórázon tartva és szájkosárral ellátva szabad ebet szállítani.
Haszonállat nem tartható:

Telepszerű, többszintes beépítésű lakóövezetekben,
Csillagdombon (Cirkusz tér - Szilágyi Erzsébet út - Aranyvölgyi út - Baracsi út páratlan oldalával határolt terület)
Északi területen (Felsőfoki patak - Magyar út - 6 - os út páratlan oldalával határolt terület)
Laktanya és környéke területén (Barsi D. út - Ezüstfenyő u. - Európa Tanács u. - Palánk u. - É-i városhatár által határolt terület)
6. Üdülő övezetben

Haszonállat tartható:

Kertváros , Újtelep, Táborállás családi házas övezeteiben és lakóövezeten kívüli belterületi tanyákon Kis haszonállat, prémes haszonállat, baromfi, galamb, méh


Óváros lakóövezetében kis haszonállat, prémes haszonállat, baromfi, galamb, méh

Lakóövezeten kívüli belterületi tanyákon kis haszonállat, prémes haszonállat, baromfi, galamb, méh.

Mezőgazdaság területen 720 m2-et el nem érő területű telken belterületen prémes haszonállat, baromfi, galamb, méh

Mezőgazdaság területen 720 m2 -et meghaladó területű telken belterületen kis haszonállat, prémes haszonállat, baromfi, galamb, méh

Külterületi mezőgazdasági terület Bármely haszonállat tartható

A haszonállattartással kapcsolatos építmények védőtávolsága családi szükséglet mértékének megfelelő állattartás esetén, méterben:lakóépülettől 10,ásott kúttól 15,fúrt kúttól 5,fürdőmedencétől 10.

A kutyasétáltatásra kijelölt területek elnevezése és helymegjelölése:
Barátság városrész déli végénél található terület.
Elhelyezkedése: Dunasor 19. és 21. mögötti füves terület

Batsányi úttól keletre eső területElhelyezkedése: felső Duna part, Batsányi út 3., 5., 7., 9., 11. és 13. mögötti füves terület.

Hengerész utca nyugati oldala
Elhelyezkedése: Hengerész utca 1. előtti közút mellett elhelyezkedő füves terület

Kádár völgyElhelyezkedése: Bocskai I. u. 3. mögött a Kádár völgyben elhelyezkedő füves terület

Kisdobos utca melletti felső Dunaparti sétányElhelyezkedése: Kisdobos utcától keletre eső füves terület a partél mellett

Május 1. utcától délre eső terület
Elhelyezkedése: Május 1. utcától délre eső víztorony nyugati oldalán található füves terület

Római krt. északi oldala, a Víztorony melletti területElhelyezkedése: Római krt., Kőtár déli oldalán található füves terület

Római krt. északi oldala, a Közgazdasági Középiskola melletti terület Elhelyezkedése: Római krt. 47. nyugati oldalán található füves terület

Béke krt. melletti területElhelyezkedése: Szabadság út 15. északi oldalán található füves terület és a Béke krt. keleti oldalán a völgyben található füves terület

Tavasz u. - Baracsi út közötti területElhelyezkedése: Tavasz u. 2., 4., 6., 8. keleti oldalán található füves terület

Vasmű út – Aranyvölgyi út közötti területElhelyezkedése: Vasmű út 43., 45., 47., 49., 51. nyugati oldalán található füves terület

A Weiner Tibor körút melletti területElhelyezkedése: A Weiner Tibor krt. 10. nyugati oldalán található füves terület

Talpon maradhat a Dózsa Filmszínház

Tavaly az amerikai filmgyártók bejelentették, hogy áttérnek a hagyományos (35 mm-es) filmkópiák gyártásáról a digitális „filmek” gyártására és vetítésére. Idén januárban a Sony cég megoldást kínált erre digitális vetítőgép forgalmazásával, amely nettó 20 millió forintba kerül. A Sony szerződéskötés esetére felajánlott több kedvezményt (marketing-támogatás, sport-, opera-, koncertközvetítés, interaktív játszóház, stb), amelyek a kulturális repertoár bővítését is jelentik. A Dózsa mozi új üzemeltetője – a Mozicentrum Kft. – segítséget kért az önkormányzattól a digitális vetítőgép beszerzéséhez, mert bankkölcsönt nem sikerült igénybe vennie.
A közgyűlés befogadta a Mozicentrum Kft. kérelmét és 10 millió forint visszatérítendő támogatást nyújt (2012. december végi határidővel) és kezességet vállal a fennmaradó összegre annak ütemezett kiegyenlítéséig.
A Mozicentrum Kft. vállalta a támogatás visszafizetésén túl a berendezés gondos üzemeltetését, az így kimagasló színvonalúnak megőrzött mozi és kulturális központ működtetését, a Dózsa György téren ingyenes programok szervezését, a mozi épületének karbantartását.

Fűnyírógép, Íjász Klub, Augusztus 20.

Gombos István alpolgármester javasolta a májusi közgyűlés alkalmával, hogy a város segítse egy fűnyíró-gép beszerzésével a Partvédelmi Vállalatot, mintegy cserébe a város érdekében végzett plusz feladatokért. Az előterjesztés elkészült, a közgyűlés megszavazta 1,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás folyósítását a nevezett cél érdekében. Arról is döntött a közgyűlés, hogy a város nagyrendezvényeire (Parázs-Varázs, Augusztus 20, karácsonyi vásár) biztosított 10 milliós keretből 4 millió forintot biztosít a Szalki-szigeten tartandó Augusztus 20.-i rendezvényre, amelynek lebonyolítója a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Közhasznú Non-profit Kft. lesz.
Nem támogatta a testület a Dunaferr Ifjúsági Szervezet Kerecsen Íjász Klub 1,8 millió forint támogatásra irányuló kérelmét, amely a klub íjászainak külföldi versenyeken, bemutatókon való szerepléseihez lenne szükséges.

Nem támogatta kiserdői üzem létesítését a közgyűlés

Egy hektárnál valamivel nagyobb területet kívánt megvásárolni a városi védőerdő Dózsa György úthoz közeleső részén az Aulaeum Kft. (Sulák Antal cége), hogy ott üzemet létesítsen csökkent munkaképességű embereket alkalmazva. A hely azért lenne alkalmas a megjelölt célra, mert a kiszemelt terület nincs messze a buszmegállótól, a rajta lévő faállomány erősen foghíjas és a közeli távvezetékek miatt más célra úgysem lenne alkalmas. A Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága előzetes állásfoglalásában azt közölte, hogy nem támogatja a terület művelődési ágból való kivonását. Városunk építési szabályzata és szabályozási terve szerint a kérdéses terület véderdő övezetben van, ott épület emelése nem engedélyezhető. E szempontokat figyelembe véve a közgyűlés nem járult hozzá a kért telek kialakításához.
Támogatta viszont a közgyűlés – az ellenzék eltérő véleménye ellenére – az Innopark Nonprofit Kft. állam (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) tulajdonában levő 6 millió forint értékű üzletrészének megvásárlását. Szepesi Attila alpolgármester azzal indokolta az érvelését követően megszavazott döntést, hogy az ellenértéket két év alatt kell kifizetni és egy önkormányzaton kívüli tulajdonos (ISD Dunaferr) esetén adott helyzetben könnyebb megegyezni.

Az Alba Volán Zrt.-vel kötött szerződést meghosszabbították

A közgyűlés döntött arról, hogy idén is benyújtja pályázatát a helyi autóbusz-közlekedés állami támogatására (ennek határnapja 2012 06 08 volt), egyben tanúsítja, hogy tavaly 50 millió forinttal támogatta az Alba Volán Zrt. helyi tömegközlekedésének lebonyolítását.
Egy további napirendi pont keretében pedig arról döntött a testület, hogy módosítja és 4 évvel meghosszabbítja az Alba Volán Zrt.-vel kötött, a helyi tömegközlekedésre vonatkozó közszolgálati szerződést. A módosítás fő oka az önkormányzat díjmegállapítási jogkörének törvényi megszüntetése. A díjak egyelőre nem változnak, de a szolgáltató veszteségét előbb-utóbb csökkenteni kell.
Elkészült Dunaújváros úgynevezett 26. számú városrészének, azaz a Dunaferr területének felülvizsgált rendezési és szabályozási terve, amely magába foglalja a Papírgyári út keleti oldalának sávját is. E két – egymással összefüggő – rendezési és szabályozási tervet vita nélkül helyi törvénnyé emelte a testület.
Döntött a közgyűlés a város középiskoláiban indítható első (kilencedik) osztályok számáról. A mérleg: 35 új osztály indul a 8 osztályos gimnáziumi képzést is ideszámítva. Ez öttel kevesebb az előző tanévben indított új osztályokénál.
A Kereskedelmi és Vendéglátó Középiskolát korábban működtető „A Jövő Oktatásáért” Alapítványtól, illetve a cég felszámolójától 72 millió forint kártérítést követel az önkormányzat. A közgyűlés jóváhagyta a perindítási keresetet.

Készül a sportkoncepció

Döntött a testület szélesebb körben meghirdetendő új pályázat kiírásáról az Egészségmegőrzési Központ igazgatói állására, két megüresedett kertvárosi önkormányzati lakás legszükségesebb mértékű fejújításáról és a sportlétesítmények használatáról szóló előző közgyűlésen jóváhagyott határozat módosításáról. A változtatás lényege, hogy a kivételként megnevezett látványsportágak kifejezést törlik. A megszorítás tévesen került a közzétett határozatba. E napirendi pontnál köszönetét fejezte ki az általa (is) hiányolt sportkoncepcióról szóló válasz megküldéséért. E válasz szerint a sportkoncepció kidolgozója dr. Szabó József, aki megbízási díj nélkül látja el ezt a feladatot. A sportkoncepció idén őszre készül el.

Kátyúzás és a 300 millió ügye

A közgyűlés nyílt ülésének végén elhangzó képviselői kérdések többnyire egy-egy körzet gondjaira korlátozódnak. Kettő most szélesebb kört érintő ügy volt.
Lőrinczi Konrád szóvá tette, hogy a tél régen elmúlt, de a kátyúk tekintélyes része még ma is veszélyezteti a közlekedés biztonságát. Javasolta az erre vonatkozó szerződés teljesítésének felülvizsgálatát. Szendrődi Tibor városüzemeltetési és főépítészi igazgató válaszában bejelentette, hogy e tárgyban előterjesztést készít a soron következő közgyűlésre.
Pintér Attila újólag kérdezte, hogy mi történt azzal a 300 millió forinttal, amit a DVG Zrt. egy itteni hulladék-lerakó kialakítására kapott és amelynek összegét a szemétdíjban a lakossággal fizettették, fizettetik meg? Úgy tudja, ezt a pénzt a DVG Zrt. elköltötte, nem tudni mire. E kérdésre nem született azonnali válasz.
(csgy)

A közgyűlés zárt ülésén született döntésekről az alábbi tájékoztatást kaptuk az önkormányzat sajtószóvivőjétől:

Az „Egészségkárosodott Emberekért” Alapítvány alapító okiratának módosítása: a közgyűlése az „Egészségkárosodott Emberekért” Alapítvány kuratóriumának tagjait és elnökét tisztségükben megerősítette.
A kuratórium elnöke: Dr. Zathureczky György Csabáné
A kuratórium tagjai:Tolnai Erika,Dr. Tóth Pál,Szente Csabáné,Sebestyén Jánosné,Bardocz Éva,Rácz Lászlóné

A Széchenyi István Gimnázium igazgatójának megbízása: a közgyűlés Szűcsné Dr. Harkó Ágnes Enikőt, a Széchenyi István Gimnázium pedagógusát bízta meg a 2012. augusztus 1-jétől 2013. július 31-ig terjedő határozott időre, a Széchenyi István Gimnázium intézményvezetői teendőinek ellátásával.

A Vasvári Pál Általános Iskola igazgatójának megbízása: a közgyűlés Kovács Erzsébetet, a korábbi megbízott igazgatót nevezte ki 2012. augusztus 1-jétől 2017. július 31-éig terjedő határozott időre, a Vasvári Pál Általános Iskola intézményvezetőjének.

A közgyűlés 2012. május 17-én megtartott ülésén kijelölt új ügyvezetők munkaviszonyát és megbízási jogviszonyát létesítő szerződések jóváhagyása az alábbi:
A 2012. május 17-én megtartott közgyűlési ülésen, a gazdasági társaságok élére új ügyvezetők kerültek megválasztásra, akik munkaviszonyban, illetve megbízási jogviszonyban látják el feladataikat, amely jogviszonyokat létesítő szerződések jóváhagyása a közgyűlés hatáskörébe tartozik. A korábbi döntést a közgyűlés a mai ülésén megerősítette.

A vízi közmű szolgáltatás ellátásához kapcsolódó döntés: a közgyűlése úgy döntött, hogy Paks Önkormányzata kezdeményezésével létrehozandó új víziközmű szolgáltató társasághoz nem kíván csatlakozni. Ezzel egyidejűleg a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvényben foglaltak végrehajtásához szükséges önkormányzati döntésekről határozott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.