Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Május 17. 21:28, csütörtök | Helyi

Közgyűlés: kitüntetések, Hingyi László beiktatása, sok gyors döntés

Közgyűlés: kitüntetések, Hingyi László beiktatása, sok gyors döntés

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Dunaújváros Ifjúságáért\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" díjak, Hingyi László eskütétele, gyors döntések, kinevezések a 2012 május 17-i közgyűl


Kettős ünnepséggel kezdődött a 2012 május 17-i közgyűlés. Cserna Gábor polgármester átadta Szabó Tamás kollégiumvezető, kuratóriumi elnöknek, valamint Suplitz Mihály táncművésznek a közgyűlés „Dunaújváros Ifjúságáért” díját.
Szabó Tamás
1947-ben Dunapentelén született. Az ősi dunapentelei családban, a szépapa és üknagyapa vízimolnárként, nagyszülei pedig asztalosként tevékenykedtek. Mindannyian megbecsült tagjai voltak az iparos testületnek. Édesanyja életét a négy gyermek nevelésének szentelte. Dunaújvárosban végezte alapfokú oktatását, majd a Kerpely Antal Technikumban érettségizett és kohász-technikusi végzettséget szerzett. A Testnevelési Főiskolát birkózó szakedzői diplomával zárta 1978-ban. A Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás vezető szakán szakvizsgázott 2000-ben. Budapesten pedig az ELTE pedagógiai szakán egyetemi végzettséget szerzett 2005-ben.
Fiatalként választott sportága a birkózás volt. A Dunaújvárosi Kohász versenyzőjeként többszörös válogatott volt serdülő, ifjúsági és felnőtt versenyeken. A sportolói múlt késztette arra, hogy az ifjúság számára mutassa az utat, hiszen egészséges felnőtté csak akkor válhatnak, ha a szellemi fejlődés mellett a mozgás örömét is megismerik.
Szabó Tamás 1988-ban alapította meg a Pentele Sport- Kultúr és Hagyományőrző Egyesületet, melynek azóta is elnöke. Valamint a Penteléért Alapítvány kuratóriumi elnöki feladatait is ellátja. Hosszú éveken keresztül a pentelei ifjúság bevonásával hagyományőrző rendezvényeket szervezett. Mindig is azt szerette volna, ha a fiatalok a szüleikkel és nagyszüleikkel közösen ápolják a hagyományokat. 1989-ben megalapította a Pentele női labdarúgócsapatát, mely egy évtizedig az NB I-ben szerepelt.
Korábban, a ’60-as években a Dunai Vasmű Hideghengerműjénél, valamint a Sportirodán is dolgozott, később a ’71-es években a Dunaújvárosi Kohász Sportegyesületben módszertani főelőadóként, majd 1978-tól 10 éven át a Makarenkó Szakmunkásképző Intézet Kollégiumában nevelőtanárként tevékenykedett. Szabó Tamás 1988 óta a Hild József Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium, kollégiumvezetője.
A Hild Kollégium fiú kollégistáiból csapatot szervezett, akik évek óta a városi Markó Lajos kispályás bajnokság résztvevői, jelenleg az „A” és a „C” csoportokban játszanak a fiatal focisták. A HILD Sportkollégium beindítása is a nevéhez fűződik. Működése pedig országosan is elismerésre méltó, számos nemzetközi megmérettetésen öregbítette városunk hírnevét versenyzőivel, csapataival.
Szabó Tamás folyamatosan kutatja, és szervezi a városunkban továbbtanulni szándékozó sportolókat a megyéből, a régióból és a határon túlról egyaránt. Neki köszönhetően ma mintegy 10 határon túli diák tanul városunkban, többsége szüleivel együtt felvette a magyar állampolgárságot. Szabó Tamás a városi sportrendezvények aktív szervezője és résztvevője, aki saját példamutató sportolói múltjával és pedagógiai hitvallásával fiatal kora óta az ifjúság nevelésének szentelte életét.
Önzetlen, fáradhatatlan, áldozatkész munkájának elismerése a „Dunaújváros Ifjúságáért” Díj.
Suplicz Mihály
A Bartók Táncszínház művésze, a Vasas Táncegyüttes Ifjúsági és Utánpótlás csoportjának vezetője, a Baracs Néptáncegyüttes alapító-együttesvezetője. Már 1984 óta a Vasas Táncegyüttes táncosa volt, de már 1994 óta tevékenykedik az utánpótlás nevelésével. 1995-ben Székesfehérváron szerezte meg az alapfokú táncoktatói képesítését. Rövid idő alatt kiderült, jó érzéke van a gyerekekhez, és ettől kezdve már a város több óvodájában tanított táncot a kicsiknek, megismertetve velük a magyar néptánc alapjait. Ezek közül az óvodások közül kerültek ki aztán később a Vasas Táncegyüttes és más együttesek meghatározó táncosai.
Mikor 1999-ben Dunaújváros Táncszínháza megalakult, már a nagyegyüttes alatti csoportot vezette. Az ő felkészítésével több táncos nyert rangos elismeréseket országos versenyeken. Hivatásos pályájával egyidőben ugyan az óvodai tánctanítás megszakadt, de tevékenysége még sokrétűbbé vált. A színházi mesedarabok főszereplőjeként, köztük a már-már műfajteremtőnek számító „Vitéz Bátor” Kánjaként, vagy például az „Aranyvitéz”, a „Zsiványtanya”, a „Tengertánc” című darabok révén, sok-sok gyermekkel ismertette meg a Kárpát medencei néptánckultúra egy szeletét. Jelenleg közel 1000 előadás van a háta mögött.
2008-tól saját mesebemutatóra készült, és nagy sikert arattak a város óvodáiban is bemutatott Rátóti Kiskondás, majd később a Tolvaj Marci kisködmöne cím mesejátéka.
2009-től újra a Vasas Táncegyüttes tanári csapatát erősíti. Most már két csoportban, közel 50 gyereket tanít. Visszatérése óta a Balatonboglári Méta Fesztivál Ezüst és Bronz díját is elnyerték csoportjai.
Hosszú évek óta végzi az MMK-val közös rendezésű nyári táborok szervezését, különféle meseelőadásokkal, interaktív táncházakkal szórakoztatják a tábor lakóit, de rendszeresen ellátogatnak a Jószolgálati otthon gondozottjaihoz is.
Az elmúlt 18 évben, a városi ifjúság kultúrálódása, művelődése, jó ízlésre nevelése érdekében végzett tevékenysége elismerése a „Dunaújváros Ifjúságáért” díj.
A díjak átadását követő pezsgős koccintás előtt Sztankovics László, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sport bizottság elnöke mondott pohárköszöntőt.
************
A következő ünnepi aktus a megbízólevél átadása volt a május 13-i időközi választás győztesének Hingyi Lászlónak, aki ezt követően esküt tett. Előzőleg dr. Bakos Károly, a helyi választási bizottság elnöke számot adott a választás lebonyolításáról és eredményéről. A választás napján semmiféle kifogásra okot adó esemény nem történt. Szavazati jogával a választásra jogosultak 19,82%-a, 998 választópolgár élt. A szavazatok 40,88%-át kapta a győztes.
************
Az érdemi munka megkezdése előtt kettővel apadt az előre jelzett napirendi pontok száma. Új tárgyalandó pontként felvette a testület a DSZSZ Kft. (szennyvíztisztító) 2011 évi beszámolóját és 2012. évi üzleti tervét. Később, a napirendi pont tárgyalásakor viszont mindössze egy támogató szavazatot kapott ez az előterjesztés, a többi képviselő tartózkodott, illetőleg nemmel szavazott.
Három napirendi pontot – további egyeztetés szükségessége miatt – levett napirendjéről a közgyűlés, köztük a Vidám Parkban őrzött mozdony (Muki) és a Dunaújváros Sportjáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke lemondásának ügyét, s halasztást szenvedett a „Dunaújvárosi Élményfürdő és gyógyászat” tűzivíz-bekötésen mért próbaüzemi vízfogyasztásának kiegyenlítéséről szóló döntés. Tárgyalás közben vette le a közgyűlés az Alba Volán Zrt. önkormányzattal kötött közszolgálati szerződésének módosításáról szóló javaslatot. Az előzményekhez tartozik, hogy a cég helyi tömegközlekedésén a veszteség meghaladja 100 millió forintot, amit hat egyenlő, 17 millió forintos részletben júliustól kompenzál az önkormányzat. A korábban között közszolgálati szerződés az év végén lejár. A feladat pályáztatására kevés az idő. A volán üzemigazgatója Erdős Sándor előterjesztett egy általuk készített új szerződés tervezetet, amit viszont a közgyűlés szakértői elemzés nélkül – nem fogadhatott el. A témával kapcsolatos döntést elnapolta a közgyűlés.
A közgyűlés ismét döntött néhány helyi rendelet újraalkotásáról (ezt az Alaptörvény előírásai teszik szükségessé), de eközben sor került érdemi módosításra is, például a szabálysértésekkel kapcsolatos eljárások és szankciók körében. Az új szabályozás módot ad több szabálysértés esetén annak tiltott közösségellenes magatartássá nyilvánításra, ami helyszíni bírsággal, vagy közigazgatási bírság kiszabásával szankcionálható jegyzői hatáskörben.
Az alábbi tiltott, közösségellenes magatartások tartoznak ide: a haszonállattartás területi eloszlásának be nem tartása, a legeltetési előírások megszegése, a kedvtelési célú állattartás szabályainak megszegése, az ingatlannal kapcsolatos kötelezettségek megszegése (pl:hó- és síkosságmentesítés), közterületen személygépkocsi tisztítás tilalmának megszegése, közterületen szemetelés, köztéri hulladékgyűjtő edénybe nagy mennyiségű hulladék elhelyezésének tilalma, közterület rendeltetéstől eltérő használata engedély hiányában, reklám, hirdetmény, hirdetés tiltott elhelyezése, vendéglátóipari előkert nyitvatartási idejének be nem tartása, közterületen szeszfogyasztás, üzemképtelen gépjármű közterületen tárolása, piacon, vásáron a kereskedő kötelezettségeinek megszegése (pl: helypénz nemfizetése, árufeldolgozás tilalmának megszegése).

A Budai Nagy Antal út és Dózsa György út sarkánál levő beépítetlen telek bérlője vásárlási szándékot jelentett be. Ezért a közgyűlés pályázatot hirdet a 827 négyzetméter területű ingatlan megvásárlására 8,3 millió forint + áfa kikiáltási áron és azzal a kikötéssel, hogy ugyanezen az áron visszavásárolja az ingatlant az önkormányzat, ha szüksége lesz rá a tervezett intermodális központ jövőbeni kialakításakor.
A Faktor Tanműhelyek Kft. méltányos áron szeretné megvásárolni a Dózsa György út - Kallos Dezső utca sarkánál levő, tanműhelyként használt ingatlant. A közgyűlés úgy döntött, hogy fenntartja e témában két hónappal korábban hozott határozatát, amely értékarányos bérleti díjat állapított meg. Amennyiben az erről szóló szerződést nem írja alá a kérelmező, az önkormányzatnak gondoskodnia kell az ingatlan kiüríttetéséről és öt évre visszamenőleg az elmaradt díj megállapításáról.
A Pince soron levő Apostol borozó tulajdonosa bővíteni kívánja tevékenységét, rendezvényterem kialakítását tervezi a borozó mellett. Az előírásnak megfelelően 13 gépkocsi-parkolót kell létesítenie, ami önkormányzati terület igénybevételével lehetséges. A közgyűlés hozzájárult a 13 parkoló megépítéséhez azzal, hogy közülük kettőt 12 évig kizárólagosan használhat a borozó tulajdonosa, egy parkolónak mozgáskorlátozottak számára alkalmasnak kell lennie és mind a 13 parkoló önkormányzati tulajdonú kell legyen.
Elutasította a közgyűlés a Pro Minositate Alapítvány (tusnádfürdői diáktábor) és a Magyar Kézművességért Alapítvány támogatási kérelmét, a Penteléért Alapítványnak viszont megszavazott 60 ezer forint támogatást (diákküldöttség, csantavéri vendégek fogadása)
Tavaly arról döntött a közgyűlés, hogy a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok – a látványsportok kivételével – nem nyújthatnak sporttámogatást. Most ezt a rendelkezését visszavonta a közgyűlés. A nem látványsportok közé tartozó sportszervezetek számára a Fabó Éva Sportuszoda pályabérleti térítési díjait az eredeti díj 25%-ában határozza meg. A DVG Zrt. által működtetett sportlétesítmények esetében a mindenkori térítési díj 20-át kell megfizetniük a nem látványsporthoz tartozó dunaújvárosi sportszervezeteknek, valamint dunaújvárosi oktatási intézményeknek. Az önkormányzati társaságok rendezvényein ez a díj 50%.

Terítékre került az önkormányzati többségi tulajdonú cégek mérlegbeszámolójának és idei tervének elfogadása. Az előterjesztések mindegyikét elfogadta a közgyűlés. Az MMK Nonprofit Kft. 330 ezer forint, az Innopark Nonprofit Kft. 5,8 millió forint, a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Nonprofit Kft. 7,9 millió forint, a Média Duna Invest Kft. 16,2 millió forint, Vasmű út 41. Irodaház Kft. 32,5 millió forint, a DV N Zrt. 11,8 millió forint veszteséggel zárta a múlt évet. Utóbbi cég esetében 20,5 millió forint tőkepótlásról is döntött a közgyűlés. A DVG Zrt. pozitív mérleggel zárt, nyeresége 32,5 millió forint. E beszámolók sorból kiemelkedik a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat, amely az előző évi 911 ezer forint helyett 6,2 millió forint mérleg szerinti eredménnyel zárta a múlt évet. Nem is állta meg ezt szó nélkül Gombos István alpolgármester. Nem csak a cég gazdasági erőfeszítéseit méltatta, hanem elismerését fejezte ki a Kistemető kitakarításában és a város más területein a lombhulladék elszállításában vállalt munkájáért. Bejelentette, hogy képviselői indítványt készül benyújtani, hogy beszerezhessen a cég egy speciális gépet, amellyel hatékonyabbá tehető a cégnél végzett munka. Megemlítette, hogy az általa kalauzolt külföldi látogatók őszinte csodálattal szóltak a Duna-part és szoborpark jó karban tartásáról és a panorámáról.
A továbbiakban a közgyűlés elfogadta a DVG Zrt. tavalyi lakóház-kezelési tervének teljesítéséről szóló beszámolót, majd döntött arról a pályázati felhívásról, amely az önkormányzati tulajdonú, nem lakás céljára szolgáló helyiségek értékesítését lesz hívatott elősegíteni.
Meghatározta a szeptemberben kezdődő oktatási évben finanszírozható általános iskolai osztályok számát 147) a közgyűlés. Ez eggyel kevesebb a most záruló tanévénél. Két iskola kivételével mindenhol ugyanannyi első osztály indul, amennyi nyolcadik osztály befejezi tanulmányait. Eggyel több első osztályt indít a Vasvári Pál Általános Iskola és eggyel kevesebbet a Petőfi Sándor Általános Iskola, ahol mód van létszámcsökkenés miatt két hetedik osztály összevonására.

Figyelmet érdemlő képviselői kérdések is elhangzottak a közgyűlésben, egy részükre válaszolt Szepesi Attila alpolgármester, más kérdésekre írásban kapnak választ a képviselők. E válaszok csak a média számára körülményesen hozzáférhető mellékletben látnak napvilágot, ezért hiányoznak ezek a beszámolóinkból. A legaktívabb kérdező Pintér Attila volt, aki elsőként azt firtatta, hogy van-e a városnak aktuális sportkoncepciója, foglalkozik-e valaki a városházán a sport ügyeivel? A kézilabda pályaíve hanyatló, ugyanakkor 3 milliárd forintos stadiontervről is lehet olvasni a sajtóban. Azt is tudakolta, mi lesz Dunaújvárosban a hulladékgazdálkodással? A DVG Zrt.-nek e célra átadott 300 millió forintnak mi lett a sorsa. Kisapostag rendezési terve függőben, a lerakó ügye úgyszintén. Arra is választ kért a képviselő, hogy az önkormányzat tavalyi lejárt tartozásainak ügye rendeződött-e és miként? A kérdések sorát Selyem József folytatta. Ő arra volt kíváncsi, hogy mi a helyzet a táborállási partfal-megerősítéssel. Nagy a csend e témában, miközben néhol 3 métert is süllyedt a talaj. A szociális, lakhatási támogatások helyzete volt a következő kérdés, mivel nehéz sorsú embereket érint minden ilyen szűkítés. Szabó Zsolt a helyi vöröskereszt programját dicsérte, egyúttal szóvá tette, hogy sokan aggódnak a kulturális élet szűkülő lehetőségei miatt. Lőrinczi Konrád több figyelmet és főként közvilágítást kért a Szórád Márton út Dózsa György út Gorkij utca által közrefogott belső udvar jobb közbiztonsága érdekében.
Szepesi Attila alpolgármester válaszolt a hulladék-kezeléssel kapcsolatos kérdéskörre. Utalt arra, hogy az ISD Dunaferr Zrt. dolgozik azon, hogy a város és a régió hulladék-elhelyezése egy ígéretes projekt keretében megoldódjon, ám az eredményhez még kell várni pár évet. A közelmúltban megjelent a végrehajtó a DVG Zrt.-nél, ami azért felháborító véleménye szerint, mert az ügy kezdeményezője a DVG Zrt. biztonságtechnikai cégének külső tulajdonosa volt.
A kérdések hozzászólások időközben politikai síkra terelődtek, ami egyrészt kritikát váltott ki: ne legyen kampányszíntér a közgyűlés. Másrészt kritikával illették a tanácsnoki szerepkörrel felruházott képviselőt, hogy rendbontó magatartásával és visszatetsző beszólásaival megalázta egy fórum résztvevőit. Válaszából kiderült, hogy a fórum vendégét nem állhatta és ez vezérelte.

***********

A zárt ülésen meghozott döntésekről Németh Tünde sajtószóvivő az alábbi tájékoztatást adta:

A Fotótörténeti Alapítvány új kuratóriumának létrehozása:
Dunaújváros közgyűlése korábbi (III. 08.) határozatát pontosította a jogszabályoknak megfelelően a Fotótörténeti Alapítvány új kuratóriumáról. Amely az alábbi:
Elnök: Szmodics László
Titkár: Gulácsi Zoltán
Tagok: Feltóti Sándor, Horváthné Nagyszöllősi Magdolna, Kovács Jenő.

A közgyűlés korábbi határozatának (függő) a Pentafon Kft. megvásárlására vonatkozó pontját módosította az alábbiak szerint: a Média Duna Invest Kft. jelen gazdasági körülmények között az Universitas Nonprofit Kft-től a Pentafon Kft. 100 %-os üzletrészét nem vásárolja meg.
A DSZSZ Kft. működésével kapcsolatos döntések meghozatala:
A megbízott Dr. Szabó Iván Ügyvédi Iroda álláspontját megismerve Dunaújváros MJV Közgyűlése úgy határozott, hogy az Eon Hungária Zrt. által meghatározott 5 Ft ellenértéken megvásárolja a korábban mintegy 600.000.000 Ft ellenértékért értékesített, 49 % mértékű üzletrészt.
A megbízott Dr. Szabó Iván Ügyvédi Iroda előkészíti az üzletrész adásvételi szerződést, az Alapító Okirat módosítását és az ezekhez kapcsolódó okiratokat, 2012. június 20-ai határidővel. Ugyanakkor a Közgyűlés megbízta a polgármestert a DSZSZ Kft. és a DVCSH Kft. között a peren kívüli egyezség létrehozásának előkészítésére.
Az önkormányzat legalább 50%-os befolyása alatt álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselői, felügyelő-bizottsági tagok, könyvvizsgálók személyének jelölése
A közgyűlés döntött mindazon gazdasági társaság vezetőjének, könyvvizsgálójának kijelöléséről ahol a megbízás 2012. május 31-én lejár. Ennek megfelelően:
A DVG Zrt. legmagasabb vezető beosztású munkavállalójának (vezérigazgató) Mádai Balázst nevezte ki a közgyűlés (a Zrt. vállalkozási és műszaki ágazatvezetőjét), 2012. június 01. – 2013. május 31-ig.
A közgyűlés, a Média Duna Invest Kft. ügyvezetőjének Varga Richárdot nevezte ki (a korábbi ügyvezetőt), 2012. június 01. – 2012. december 31-ig.
A Közgyűlés, az Innopark Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének Szántó Ákost (a korábbi ügyvezetőt) javasolta a taggyűlésnek, 2012. június 01. – 2013. május 31-ig. Mindemellett a közgyűlés a Dunaújvárosi Kistérségi Közhasznú Non-profit Kft. új ügyvezetőjének Szántó Ákost nevezte ki (az Innopark ügyvezetőjét) 2012. június 01. – 2012. december 31-ig.
A közgyűlés az MMK Közhasznú Non-profit Kft. ügyvezetőjének Szántó Pétert (a korábbi ügyvezetőt) javasolta a taggyűlésnek, 2012. június 01. – 2012. december 31-ig.
A Könyvvizsgálók vonatkozásában:
A Média Duna Invest Kft., a Dunaújvárosi Kistérségi Közhasznú Non-profit Kft., az Innopark Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Dunanett Kft-ben a Korrekt Audit Kft-t bízta meg, illetve javasolta a taggyűlésnek megbízni a könyvvizsgálói feladatok elvégzésével (a könyvvizsgálat személyi felelőse: Keresztury János).
Az MMK Közhasznú Non-profit Kft., a Vasmű út 41. Irodaház Kft. vonatkozásában a Viczkó és Társa Kft-t bízta meg a közgyűlés, illetve javasolta a taggyűlésnek megbízni a könyvvizsgálói feladatok elvégzésével (a könyvvizsgálat személyi felelőse: Viczkó József).
Dunaújváros MJV Közgyűlése az Energo-Hőterm Beruházó, Működtető Kft., és az Energo-Viterm Beruházó, Működtető Kft. vonatkozásában, Sümeginé Juhász Ilonát bízta meg a könyvvizsgálói feladatok ellátásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.