Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Február 12. 11:35, vasárnap | Helyi

Közgyűlés: költségvetés és fontos döntések

Közgyűlés: költségvetés és fontos döntések

Összehívta Dunaújváros közgyűlését Cserna Gábor polgármester 2012. 02. 16-án, csütörtökön 9 órára. A végig nyílt ülés napirendjén 45 előterjesztés, közöttük az idei költségvetés szerepel.

A legjelentősebbnek mondható tétel a csütörtöki közgyűlésen a 7. napirendi pont, a 2012. évi költségvetés rendelettervezetének elfogadása lesz. Ezt megelőzi több, a költségvetési forrásokkal való takarékosságot szolgáló döntés meghozatala. Ilyen a szociális intézmények (Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonát, illetve az ESZI-t érintő) takarékosabb működését meghatározó helyi rendelet elfogadása, a Jószolgálati Otthon Közalapítvány támogatását kismértékben szűkítő döntés.
Fontos téma az önkormányzat gazdálkodási rendjéről szóló helyi rendelet olyan módosítása, amely eleget tesz a nemzeti vagyonról szóló új törvény követelményeinek is. Amely törvény kimondja, hogy a helyi önkormányzatok kötelesek hosszú távú vagyongazdálkodási tervet készíteni. Továbbá a helyi rendeletben ki kell jelölni önkormányzatok forgalomképtelennek minősülő vagyonából azokat a vagyonelemeket, amelyeket a törvény nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű forgalomképtelen nemzeti törzsvagyonként nevesít. tekint. Meg kell határozni azokat a vagyonelemeket is, amelyeknek a helyi önkormányzat tulajdonában való megőrzése hosszú távon indokolt. További fontos téma az önkormányzati állásfoglalás azzal kapcsolatosan, hogy a CIB Bank Zrt. felszámolási eljárást kezdeményezett a DVG Zrt-vel szemben.
A napirendre tűzött további témák közül kiemelendő, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat idei közfoglalkoztatási programjának támogatása, a Caminus Rt-vel 2004-ben kötött, az önkormányzat számára (130 millió forint összegre nézve) előnytelen keretszerződés felülvizsgálata, a Kulcs-Rácalmás települések szennyvizeinek a dunaújvárosi tisztítóműhöz való csatlakozásának ügye, két rendezési-terv módosításával kapcsolatos döntés. Ezek egyike a gyármegkerülő út melletti terület rendeltetési besorolásának módosítása, hogy ott hulladékégető létesítmény elhelyezhető legyen. A másik a Dózsa György út – Bartók Béla út - Kossuth Lajos utca – Vasmű út által határolt terület tervmódosításának ügye. A Corner Trade Kft. kezdeményezte a változtatást azért, hogy a Corner kávézó kibővíthető, annak nyári kitelepülése téliesíthető legyen. A Kormányhivatal Örökségvédelmi Irodája a tér beépítését megengedhetetlennek tartja, csak a hátsó traktus illeszkedő bővítést, illetve felszín alatti bővítést tud támogatni. A kérelmező Corner Trade Kft. számára kedvező elbírálás esetén a városi televízió általa birtokolt archívumát (videókazetták) visszaadná a városnak. A gazdasági és területrendezési bizottság egyik tagja ezt a fajta „árukapcsolás”-t zsarolásra emlékeztetőnek vélelmezte.
A közgyűlés témái közt szerepel néhány helyi rendelet újraalkotása (jogszabályi változások miatt), a kórház és a könyvtár szervezeti és működési szabályzatának jóváhagyása, az Egészségmegőrzési Központ, a kézilabda akadémia beszámolója, a helyi környezetvédelmi program idei teendőinek elfogadása, az önkormányzat és az idősek otthona energetikai pályázaton való részvételének jóváhagyása, a gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester tiszteletdíjának ügye.
(csgy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.