Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Február 16. 16:05, csütörtök | Helyi

Közgyűlés: Van költségvetés, DVG Zrt. ügy, sportolóink elismerése

Közgyűlés: Van költségvetés, DVG Zrt. ügy, sportolóink elismerése

A csütörtöki (2012.02) közgyűlés a „Dunaújváros Sportjáért” Díj-ak átadásával kezdődött, majd 45 napirendi pontot tárgyalt meg, közülük hármat zárt ülésen. A legfontosabb: Dunaújvárosnak van jóváhagyott költségvetése.

Ünnepi aktussal, három sportolónk kitüntetésével kezdődött a februári rendes közgyűlés. A „Dunaújváros Sportjáért” Díj-akat Cserna Gábor polgármester adta át, majd az aulában a pezsgős koccintást megelőzően Gombos István humán alpolgármester mondott rövid pohárköszöntőt (képünk).
Dunaújváros közgyűlése a „Dunaújváros Sportjáért” Díjat 2012-ben Schneider Lászlónak, Boromisszáné Máté Ágnesnek és dr. Molnár Attilának adományozta. A díjazottak méltatása így hangzott:
Schneider László, Dunaújváros sportéletének állandó és kiemelkedő tagja. 1968-tól mint sportoló, 1980-tól Dunaújvárosi Papír SK Karate szakosztály sportolója, majd edzője. 1991-től a Hikari Dojo karate egylet sportolója, edzője, tulajdonosa. Sportolói tevékenysége során több országos versenyen öregbítette városunk hírnevét szép eredményeivel. Sportolói és edzői tevékenysége során a Japán Karate Szövetség 6 danos mestere lett (sportágában jelenleg Magyarországon ilyen magas fokozata egy sportolónak van). Mesteri fokozata és edzői tevékenysége eredményeként a Magyar JKA Karate Szövetség ügyvezetője, a Japán Karate Szövetség instruktora, versenybírója és vizsgáztatója lett. Edzői tevékenysége során tanítványai diákolimpiai címeket, több mint száz alkalommal magyar bajnoki címet, valamint Európa és világversenyeken is szép eredményeket értek el. Sportvezetői tevékenysége révén három alkalommal Dunaújvárosban is megrendezték a magyar bajnokságot, egy alkalommal pedig a gyermek Európa Bajnokságot. Schneider László, több alkalommal rendezett nemzetközi edzőtábort is városunkban, melyen több száz fő vett részt. Az általa vezetett edzéseken mintegy 60-80 gyermek illetve fiatal felnőtt folyamatos és felelősségteljes képzését végzi.
Emberi, nevelői hozzáállása, sportolói érdemei, edzői tevékenysége elismerése a díj.
Boromisszáné Máté Ágnes 1976-ban szerezte meg atlétika szakedzői diplomáját a Testnevelési Főiskolán. 1976-tól a Dunaújvárosi Kohász atlétika szakosztályában folytatott edzői és technikai vezetői tevékenységet. Majd ’79-ben a pécsi Tanárképző Főiskolán testnevelő tanári diplomát, illetve 2002-ben a Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Karán, gyógypedagógusi diplomát szerzett.
Tanári pályáját a József Attila Általános Iskolában kezdte 1988-ban. Az itt eltöltött évek eredményes sportmunkájáért a Művelődésügyi Miniszter dicsérő oklevelét vehette át. 1992 szeptemberétől 5 éven át a Vasvári Pál Általános Iskolában dolgozott testnevelő tanárként. Ezt követően ment a jelenlegi munkahelyére, a Móra Ferenc Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Logopédiai Intézet és Nevelési Tanácsadó Intézetbe. Mint fogyatékosügyi referens hat éve felelős a sajátos nevelési igényű tanulók megyei diákolimpiai versenyeinek lebonyolításáért, és az országos diákolimpiára való eljuttatásukért. Atléta edzőként a Dunaújvárosi Kohász SE-ben, a DAC-ban, majd a DVSI-ben tevékenykedett. Tanítványaival elért számtalan kiváló eredménnyel letette névjegyét a városi és országos atlétikai életben. Évtizedeken át főszervezője a városi szintű atlétikai diákolimpiai versenyeknek, és a játékos sor- és váltóversenyeknek. Pályafutása során már több elismerésben is részesült, többek között a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének, a „Kimagasló munkásságáért” oklevelét vehette át 1994-ben, illetve 2006-ban „A fogyatékos gyermekekért végzett áldozatos munkájáért az NSH elismerő oklevelét” vehette át. Tanári tevékenysége mellett a Dunaújvárosi Atlétikai Szövetség elnöke, a „Mozdulj Diák DSE” elnökhelyettese, a Fogyatékkal Élők Fejér Megyei Sportszövetségének elnökségi tagja, valamint a Sajátos Nevelési Igényű Tanulók Fejér Megyei Diáksport Bizottságának elnökségi tagja.
Boromisszáné Máté Ágnes, mint sportoló, edző, sportvezető és testnevelő tanár kiemelkedő eredményeket ért el, mellyel nagymértékben hozzájárult Dunaújváros országosan elismert sportsikereihez. Dunaújváros közgyűlése érdemei elismerésének jeléül adományozta a díjat Boromisszáné Máté Ágnes pedagógusnak.
Dr. Molnár Attila a dunaújvárosi Polgármesteri Hivatal, informatikai és közgyűlési osztályának vezetője, a „hosszútávúszásban”, vagy más néven maraton úszásban elért országos hírű eredményei alapján öregbítette Dunaújváros és sportéletének jó hírnevét.
Sportteljesítménye nemzetközi szinten is egyedülálló. 1991-ben – az akkori profi hosszútávúszó világbajnokságnak hívott – Capri-Nápoly 33 km-es távon, negyedik helyezést érte el. 1994-ben Világ Kupa versenyeken érmes helyezéseket, majd 1995-ben két Világ Kupa versenyen is győzött az Egyesült Államokban és Argentínában, ahol korábbi Európa és Világ bajnokokat is megelőzött. Az 1994/1995-ös évadban profi hosszútávúszó világbajnoki címet nyert. 1994-ben Csehországban Európa-bajnoki bronzérmet szerzett férfi 25 km-es távon, 1994 és 1996 között összesen 18 hónapig a hosszútávúszó világranglista vezetője volt.
Érdemei között szerepel, hogy dr. Molnár Attila háromszoros hosszútávúszó magyar bajnok, sőt a mai napig - 1989 augusztusa óta -, csúcstartója a Balatonfüred-Siófok közötti 12 km-es távnak, 2 óra 28 perc 36 másodperc-es idővel. 1999-ben az Egyesült Államok Úszó Szövetségének illetékes bizottsága beválasztotta őt a floridai Fort Lauderdale-i „Halhatatlan Úszók Panteonjába”, ahol a neve olyan kiemelkedő úszók között szerepel, mint például Darnyi Tamás, vagy Egerszegi Krisztina, a legismertebb úszó olimpiai bajnokaink.
Sportteljesítményének elismerése a díj.

Van elfogadott költségvetése Dunaújvárosnak
Az idei költségvetés rendelet-tervezetének tárgyalásakor Szabó Zsolt azzal indított: Valódi reformokra lenne szükség, a benyújtott tervezetet nem szabad megszavazni, mert az városromboló. Pintér Attila elismerte, hogy nem jó költségvetés a benyújtott, de a leszavazása sokszor nagyobb kárral járna. Hónapokra elesne a város az állami normatívától, ami csak tetézné a bajt. Szabó azzal replikázott, hogy „összeborul” a Fidesz és az MSZP. Pintér Attila a képviselői esküre hivatkozott. A város javát kell a döntésekkel szolgálnia minden képviselőnek. A költségvetés megszavazása nem párt, hanem városérdek. A pengeváltás végeztével a testület minősített többséggel megszavazta a költségvetést, amely a reálisan számításba vehető bevételekből indul ki és nem hitelfelvétellel hidalja át a bevételeket meghaladó kiadási tételek együttesét, noha tudható, hogy sok lemondással fog járni ez a költségvetés.

Szociális intézményszűkítés elhalasztva
Ugyancsak nagy vita övezte a városi szociális intézmények takarékossági célú szolgáltatás-szűkítésének a tervezetét. Ezúttal Pintér Tamás vette górcső alá az előterjesztést. Rámutatott arra, hogy nem logikus a Batsányi utcai idősek klubjának megszüntetése. Az indokok sokaságából kiemelte, hogy míg a Pentele városrészi idősek klubja tanácsház volt egykor, a Batsányi utcai épület eleve ilyen céllal épült. Utóbbit sokszor többen látogatják, jobbak ott a működtetés feltételei. A városban élő idősekkel szemben diszkrimináció lenne, ha az óvárosi lenne az egyetlen klub. A hosszú érvelésnek Selyem József ügyrendi javaslata vetett véget. Indítványozta az anyag levételét és egy átdolgozott, kiérlelt javaslat elkészítését a következő közgyűlésre, amit nyomban megszavazott a testület.

Közfoglalkoztatáshoz 3 milliót szavaztak meg
A Dunaújváros Roma Nemzetiségi Önkormányzat azt kérte, hogy a közgyűlés nyújtson 3 millió forint támogatást az újabb közfoglalkoztatás periódus biztonságos megszervezéséhez a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft.-nek. Pintér Attila vitatta a kérés indokoltságát. Hosszú János a helyi roma önkormányzat elnöke érvelt a hátrányos helyzetűek közfoglalkoztatásának fontossága mellett, máskülönben elveszítenék jogosultságukat jövedelempótló támogatásra. Kiderült, hogy Szepesi Attila gazdasági és stratégiai alpolgármesterrel egyeztetett program a kemping őrzése, a buszmegállók, a városi parkok és erdők takarítása, a nyilvános illemhely üzemeltetése, ami (a piaci árhoz viszonyítva) több mint 20 millió forint megtakarítás. Emellett végeztek közfoglalkoztatás keretében hóeltakarítást is. A vita végén 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást szavazott meg a testület 2013 március 31. elszámolási határidővel.

Két bizottsági helycsere
Minden félreértés elkerülése végett Cserna Gábor polgármester bejelentette, hogy ő kezdeményezte Szepesi Attila társadalmi megbízatású gazdasági és stratégiai alpolgármester tiszteletdíjának megállapítását és folyósítását idén márciustól. Az alpolgármester (aki megválasztásakor lemondott a díjazásról) bevállalt feladatai, amelyeket a város talpon maradásáért végez, megtöbbszöröződtek. A közgyűlés megszavazta az indítványt.
Személyi változás történt a Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság két külső szakértői helyén. Az LMP Szaksz Ferenc helyett Gergely Ákost delegálta, míg a másik megüresedett bizottsági helyre Kaposváriné Tompai Ildikót választották meg. Mindketten letették az esküt.

Az északi városrész szennyvízhálózatának kiépítését is segítheti
Kulcs község már tavaly ősszel kérte Dunaújvárostól tervezett szennyvízvezetékének a város szennyvíztisztítójához való esetleges csatlakozásának jóváhagyását a díjnak a városéval azonos megállapítása mellett. Újabb fordulat, hogy mind Kulcs, mind Rácalmás kérte a dunaújvárosi szennyvíztisztítási agglomerációhoz történő csatlakozását, valamint azt, hogy Dunaújváros területén kiépíthessék a csatlakozáshoz szükséges vezetékszakaszt. Tóth Kálmán képviselő javaslatot tett arra, hogy a tervezett 400-as vezetéket a Magyar úton vezessék el a csatlakozási pontig. Ez esetben a kiépülő gerincvezeték befogadhatná az Északi városrész ugyancsak kiépítendő csatornahálózatának szennyvizeit, sőt elősegítené a Pentelei Molnár János utca csatornázását is. A közgyűlés, mint a városi közműhálózat tulajdonosa elvi hozzájárulását adta a két település idecsatlakozásához, figyelembe véve a Tóth Kálmán által javasolt gerincvezeték kiépítési nyomvonalat is.

Új szempontok az önkormányzati vagyongazdálkodásban
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi új törvény szerint az önkormányzat rövid határidővel köteles megjelölni forgalomképtelennek minősülő vagyonából azokat a tulajdonában álló vagyonelemeket, amelyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként minősít forgalomképtelen törzsvagyonnak. Eszerint a közgyűlés az e körbe tartozó helyi közutakon és műtárgyaikon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló tereken, parkokon, vizeken, közcélú vízi létesítményeken túl az alábbiakat sorolta kiemelt jelentőségi nemzeti vagyon körébe: a Dunaújvárosi Partvédelmi vállalat teljes vagyona; a DVG Zrt. alaptőkéje 100%-ban, a DSZSZ Kft.-ben az 51% értékű törzstőke; a MMK Közhasznú Nkft. -ben a 80% értékű törzstőke; a DVG Zrt.-nek a Dnanett Kft.-ben és a DVCSH Kft.-ben fennálló 50,1%-os törzstőkéje; a DVN Zrt. alaptőkéje 100%-ban; a Vasmű u. 41 Irodaház Kft. törzstőkéje 78,40%-ban; a Média Duna Invest Kft. 100%- os törzstőkéje; az Innopark Nkft. törzstőkéje 85%-ban, a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Közhasznú Nkft. törzstőkéje 100%-ban; az Energo-Hőterm Kft. törzstőkéje 50%-ban; az Energo-Viterm Kft. törzstőkéje 50%-ban, a levéltári anyagok és a közművek.
A törvény erejénél fogva a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonelemeken elidegenítési és terhelési tilalom érvényesül, azokon osztott tulajdon nem létesíthető.
Meghatározta a közgyűlés a 2012. évi vagyongazdálkodási feladatokat a nemzeti vagyonról szóló új törvény figyelembe vételével. Szerepel közöttük a Remix épület, a szabadstrand, a vidámpark, a kemping hasznosítására koncepció kidolgozása; a Fabó Éva Sportuszoda jogi és gazdasági működtetési kereteinek felülvizsgálata; a vízi közmű-vagyon ingyenes tulajdonba vételének végrehajtása a DVG Zrt.-től és az Innopark Nkft.-től; a vízi közmű-vagyon működtetését biztosító szerződések felülvizsgálata; az önkormányzati részesedéssel működő gazdasági társaságok működtetésének és feladatellátásának racionalizálása: a DVG Zrt.-től a DVCS Kft.-ben és a Dunanett Kft.-ben lévő társasági részesedések önkormányzati tulajdonba vételének és következményeinek vizsgálata. Az Innopark Nkft.-ben a Donbass üzletrésze tulajdonjogának megszerzése; a vízi-közmű vagyon ingyenes önkormányzati tulajdonba adása; szennyvíztisztító mű rendeltetésszerű működtetése feltételeinek kialakítása, a szerződésszerű teljesítés biztosítását szolgáló működtetés szervezeti kereteinek vizsgálata; a fizetőparkolási rendszer bevezetésének vizsgálata a belvárosban, Vasmű téren.

Radulovics Bojana, városunk díszpolgára köszönetet mondott
A közgyűlés további döntései egy-egy mondatban: A Fejér Megyei Diáknapok megrendezéséhez – Székesfehérvárral azonosan – 1,5 millió forintot biztosít Dunaújváros önkormányzata. Újraalkotta a közgyűlés a termoforkémények felújításához nyújtható támogatásról szóló helyi rendeletét. A Magyar Református egyház kérésére módosította a Petőfi Sándor utca 1. alatt megnyitandó drogambulancia tavaly ősszel jóváhagyott szerződés-tervezetét az önkormányzat, így az új intézmény rövidesen megnyílhat. Jelképes áron (300 forint) felajánlotta félmillió forint névértékű üzletrészét (100%) az önkormányzatnak a Női Kézilabda Sport Kft. Radulovics Bojana, a kézilabda akadémia szakmai vezetője nemcsak beszámolt a tavalyi szakmai és pénzügyi tevékenységről, hanem a mikrofonhoz lépve köszönetet mondott a támogatásért mind Orbán Viktornak, mind Dunaújváros önkormányzatának. Mind az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona, mind pedig Dunaújváros Polgármesteri Hivatala egyaránt pályázhat épületenergetikai (energiamegtakarító) fejlesztésre 38 – 38 millió forint összeghatárig, 15 – 15%-os önrészt vállalva. Indulhat az önrészt nem igénylő modellkísérleti program című pályázaton az Útkeresés Segítő Szolgálat, valamint az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona az alapszolgáltatások összehangolását elősegítendő.

A közgyűlés három napirendi pontot tárgyalt zárt ülésen.Róluk az alábbi tájékoztatást adta Németh Tünde önkormányzati szóvivő
Állásfoglalás a PQS International Hungary Kft.-vel szemben-készfizető kezességvállalás alapján-fennálló követelésről.
Dunaújváros közgyűlése úgy foglalt állást, hogy mivel a város önkormányzata és a PQS International Hungary Kft. között nem jött létre kezességvállalási szerződés a Szent Pantaleon Kórház Nkft.-nek a társaság felé fennálló tartozásával kapcsolatban, ezért nem ismeri el a követelés jogosságát és nem áll módjában megfizetni a PQS International Hungary Kft. részére a követelt összeget.
Javaslat a Caminus Rt.-vel 2004. július 8-án megkötött „Vállalkozási és bérleti keretszerződés” felülvizsgálatára
A Caminus Rt. szerződés keretében az adott intézmények belső világítási rendszereinek rekonstrukciós beruházását végezte el, és azt meghatározott időtartamra bérbe adta az önkormányzatnak. A keretszerződés határozott időre köttetett, azonban a lejárat határideje bizonytalan volt. A szerződés a várható legkorábbi lejáratáig (2014 júliusáig) terhelte volna az önkormányzatot. A közgyűlés az említett szerződés felülvizsgálatának fényében úgy döntött, hogy a szerződés kifejezetten a Caminus Rt. érdekeinek felel meg, az önkormányzat számára számos előnytelen rendelkezést tartalmaz. Kifejezetten sérelmes az önkormányzatnak, hogy a beruházási érték nem került önkormányzati tulajdonba, azt csak bérletként használhatta.
DMJV Közgyűlése kinyilvánította, hogy a Caminus Rt.-vel 2004. július 8-án megkötött „Vállalkozási és bérleti keretszerződés”-t, jogszabályba ütközőnek, illetve semmisnek tekinti. A közgyűlés felhatalmazta a polgármestert, hogy a szerződés semmisége miatt folytasson tárgyalásokat a Caminus Rt.-vel a keretszerződés megszüntetése érdekében, valamint a közgyűlés elhatározta, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.
A CIB Bank Zrt. által a DVG Zrt.-vel szemben kezdeményezett felszámolási eljárásról
Dunaújváros közgyűlése nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonnak tekinti a DVG Zrt. tulajdonában lévő közműveket, valamint a DVG Zrt.-t stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek tekinti.
A közgyűlés a CIB Bank Zrt. által a DVG Zrt.-vel szemben kezdeményezett felszámolási eljárás okán, utasítja a DVG Zrt.-t, hogy minden lehetséges jogi eszközt vegyen igénybe a felszámolás elkerülése érdekében. Amennyiben a felszámolás elrendelése megtörténik (erre ugyanis még nem került sor), akkor a felszámolást elrendelő végzés ellen nyújtson be fellebbezést.
(csgy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.