Városlista
2020. május 28, csütörtök - Emil, Csanád

Hírek

2020. Február 13. 16:29, csütörtök | Helyi

Közgyűlés: Van költségvetés, sportolói díjak

Közgyűlés: Van költségvetés, sportolói díjak

Sportolók kitüntetése és támogatása, van elfogadott költségvetésünk, megszűnhet az Északi városrész megosztottsága, Juharos étterem hogyan tovább. két cégvezető cseréje, szünidei gyermekétkeztetés idén.

A „Dunaújváros sportjáért” díjak étadásával kezdődött a februári közgyűlés. A dijakat Pintér Tamás adta át. Elsőként a közgyűlés posztumusz díjazta Lencsés Jüzsefet, az elismerést özvegyének nyújtotta át. A másik díjazott Pász Péter, a Dunaferr Sportegyesület Kajak- Kenu és Sárkányhajó Szakosztályának vezetője.

A dijazottak méltatása így hangzott:

Lencsés József 1970-ben kötelezte el magát a magyar sportmozgalommal. Több, mint 30 éven át dolgozott Dunaújváros sportmozgalmáért, ő volt a Városháza ifjúsági és sportosztályának vezetője. Tevékenységével, lelkesedésével, tenni akarásával meghatározó alakja volt városunk sportéletének, a minőségi és a tömegsport javulásának.
Munkája eredménye érezhető volt a város lakóinak sporthoz való viszonyában: rengeteg fiatalt és időst segített az egészséges életmód megismerésében.
Úttörő szerepet vállalt több, addig nem alkalmazott mozgásforma városi szintű bevezetésében. Az elsők között támogatta például az Aerobic városi elterjedését. Nevéhez fűződik a mozgássérültek tornájának megszervezése, szakmai felügyelete; a nyári napközis táborok, a gyerekek által igen kedvelt sportprogramja, az úszásoktatás bevezetése: az óvodások, iskolások törekvéseinek köszönhetően órarendszerűen jártak uszodába.
Kezdeményezte a kerékpáros és természetjáró túrák elterjesztését. A máig népszerű Bringatúra egyik megálmodója volt. Városi sportvetélkedőket szervezett hatalmas sikerrel. Az Ő nevéhez fűződik az erdei tornapálya kialakítása, építése is.
Közvetlen kollégája, Nyúl Gyula majd’ két évtizeden át dolgozott Lencsés Józseffel, így emlékezett rá: „Mindenhová együtt mentünk. Úgy emlegettek minket, hogy ’az ikrek’. Rendkívül elkötelezett volt a sport iránt. Ő maga soha sem sportolt, de imádta. Az volt a munkája, ami a hobbija. Nem is tudta elképzelni, hogy más munkakörben dolgozzon. Szenvedélyesen tudott harcolni az igazáért. Mindenben lehetett rá számítani. Egy végtelen jószívű ember volt: bárki bármivel fordult hozzá, segített.”
Lencsés József 2007. márciusában 77 éves korában hunyt el.
Lencsés Józsefet több évtizedes szervezői, kimagasló szakmai sporttevékenységének elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat 2020-ban Lencsés József részére posztumusz adományozza.

Pász Péter

Pász Péter több mint 15 éve tölti be a Dunaferr SE Kajak-Kenu és Sárkányhajó Szakosztályának vezetői posztját.
Szakosztály vezetőként többek között felelős a sárkányhajó és túra szakágak vezetéséért. Munkája során ápolja a kapcsolatot azon helyi szponzorokkal, akiket saját személyes kapcsolatrendszerén át ismert meg, és akiket hosszas idő és energia ráfordítással nyert meg a kajak-kenu sportnak. Tevékenysége eredményeként a szakosztály számára jelentős anyagi és tárgyi támogatást szerez évente, amely nélkül a szakosztály nem tudná ilyen nagy sikerrel elvégezni a szakmai munkáját.
Pénzügyi támogatóként is lényeges szerepet vállal, hiszen minden évben jelentős magánadománnyal támogatja a szakosztályt.
Pász Péter az elmúlt 15 évben bebizonyította, hogy a dunaújvárosi kajak- kenu sportért szívből, önzetlenül, nagy odaadással, rendszeresen és fegyelmezetten képes dolgozni. Az önkéntesség jó példája, hiszen feladatait társadalmi alapon, mindenféle juttatás és mindennemű költségtérítés nélkül végzi.
Néhány közvetlen kollégája, valamint a versenyzők így vélekednek

Pász Péterről:
KISS BALÁZS, U23 VILÁGBAJNOKI BRONZÉRMES KENUS

„Pétert egy nagyon jóindulatú, kedves embernek ismertem meg, aki munkája mellett rengeteg energiát és időt fordít a sportra és a szakosztályi feladatok elvégzésére. Tavalyi évemben nagyon keveset tudtam itthon lenni, de Ő nem felejtett el engem, saját szabadidejében hétvégén foglalkozott a mentális felkészítésemmel és a hosszú táborozás alatt felgyűlt nehézségeim megoldásával. Bármikor számíthattam rá, ezért hálás is vagyok és Köszönöm Szépen!”
MOLNÁR GERGELY, A DUNAFERR SE KAJAK-KENU ÉS SÁRKÁNYHAJÓ SZAKOSZTÁLYÁNAK VEZETŐEDZŐJE
„Pász Péter mint a kajak-kenu szakosztály vezetője évek óta lelkiismeretesen végzi a munkáját. A szakosztály igen sokat köszönhet Neki mind erkölcsi, mind anyagi vonatkozásban. Péterben egy igen sokoldalú jó szervező készségű, jó kommunikációval rendelkező, megbízható, precíz embert ismertem meg. Versenyzőinkkel jó a kapcsolata, követendő példákat tud állítani a mai fiatalság elé. Ezzel felelős magatartás is párosul. Ő maga is szerelmese a vízi közegnek, a Kajak-Kenu sportnak. Kapcsolatai révén a szakosztály segítője bármilyen jellegű témában. Kiváló a kapcsolata a szakosztályi szponzorokkal. Szívesen és örömmel segíti a munkánkat. Legyen szó a csónakház, mint épület valamely problémájáról, stéggel kapcsolatos ügyekről, a Dunaferr kupa szervezésében is segít. Ha kell, még motorcsónakból is segíti az edzések megtartását. Péter jelenléte, tudatossága a szakosztály működésére pozitívan hat.
VAJDA ATTILA, OLIMPIAI BAJNOK, A DUNAFERR SE KAJAK-KENU ÉS SÁRKÁNYHAJÓ SZAKOSZTÁLYÁNAK KENUS EDZŐJE
„Pász Pétert olyan embernek ismertem meg, aki nem fél a feladatok nehézségeitől. Tudja, hogy vannak kihívások az életben és bátran szembenéz ezekkel. A sportban rengeteg ilyen létezik, és bizony jól jön egy olyan ember, akire lehet számítani. Emberileg mindig támogat bennünket, hol a mentális erőinket növeli, hol egyszerűen a fizikai létével nyújt segítő kezet, ha szükségünk van rá! Péternek, bár talán Ő ezt nem is tudja, sokat köszönhetünk, mert egy biztos pontja az egyesületünknek. Mint egy nagy testvér, kire bármikor bármiben számíthatunk. Talán ezért is tudunk ilyen eredményesek lenni, mert tudjuk hogy ha elakadunk van kihez fordulni.”

PETŐ ZSOLT, A DUNAFERR SE KAJAK-KENU ÉS SÁRKÁNYHAJÓ SZAKOSZTÁLYÁNAK ELNÖKE
„Péter egy fantasztikus ember, hűséges barát, értéket teremtő munkatárs, egy követendő példa mindannyiunk számára. Az együtt töltött nyolc év alatt soha egyetlen egyszer sem tántorodott meg, mindig stabilan képviselte a szakosztály érdekeit, folyamatosan számíthattunk rá. Ez az állandóság aranyat ér. Sok ilyen önkéntesre lenne szükség a sportban és a világban egyaránt. Szerény ember, aki önzetlenül hátralép, amikor a dicséretet osztják. Igazán örülök, hogy társa lehetek mindennapokban.”
A kimagasló színvonalon, lelkiismeretesen és példaértékűen végzett sporttevékenységének elismeréseként, Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat 2020-ban, Pász Péternek adományozza.

A díjak átadása után Motyovszki Mátyás, az Ifjúsági, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke mondott pohárköszöntőt. (Képünkön jobbról Pász Péter, Lencsés József özvegye, Motyovszki Mátyás, Pintér Tamás polgármester és Mezei Zsolt alpolgármester).

A közgyűlés hivatalos részének megkezdése előtt a polgármester indítványára néma felállással emlékeztek a megjelentek a közelmúltban elhunyt Baky Ágnersről, dr. Gógány Margitról és Csizmadia Mártáról..

Van költségvetése Dunaújvárosnak

A közgyűlés legfontosabb döntése az idei évre szóló költségvetés elfogadása volt. A szavazás előtt Pintér Tamás vázolta az előterjesztés 28 oldalán szerepelő adatsorok fontosabb tételeit, majd a hozzá kapcsolódó 23 oldal terjedelmű rendelet kiemelt szempontjait. Jól jellemezte az elfogadásra váró tervezetet Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester, aki feszes, de teljesíthető költségvetésnek nevezte azt. Megjegyzendő epizód volt a közalkalmazottakat képviselő hölgy felszólalása. Megköszönte a részükre biztosított 3 ezer forint cafetéria juttatást. Az sem hallgatható el, hogy a négytagú, majd fokozatosan csökkenő számú listáról bekerült (fudesz) képviselő is felelősségteljesen részt vett a közgyűlés munkájában. A költségvetést és még néhány előterjesztést ugyan nem szavaztak meg, de támogatták a napirendi pontok többségét.

Lesz bérfejlesztés a vasműben

Pintér Tamás polgármester saját tevékenységének számadásával kezdte az elő közgyűlés óta eltelt időröl a számadást. Egyelőre öt takarító gépet állítanal munkába és 100 millió forintot fordítanak a közvilágítás javítására. Tanácskozott a fővárosban a sportcsarnok felújításáról, reménykeltő kilátással. Sokan vettek részt a fogadónapon és a közmeghallgatáson. A Dunaferr és a szakszervezetek megegyeztek májusi béremelésről és visszavonták a csoportos létszámleépítést. A polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak nincs ráhatása a kohászati cégre, de az információ így is bíztató.

A temetkezés feltételei javulhatnak

Módosította a temetőkről és temetkezési szolgáltatásokról szóló helyi rendeletét a közgyűlés Szepesi Attila kérdésére a polgármester közölte, hogy új pályázat kiírását készítik elő. A most döntésre váró előterjesztésazért módosítja az eddigi helyi rendeletet, hogy esélyegyenlőséget teremtsen a temetkezési szolgáltatók közötti. Ha többen pályáznak, az előnyt jelenthet a dunaújvárosiaknak.

Megszűnhet az Északi városrész „feleződése”

Az Északi városrészt szinte kettészeli az ELITE Club kft. tulajdonában levő magánút. Tulajdonosa megvételre többször felajánlotta a városnak. Legutóbb mintegy 6 millióért. Ezúttal értékbecslővel felbecsültette az őt értékét a polgármester, ami bruttó 3 milliót eredményezett. Pintér Tamás erre viszontajánlatot tett bruttó 3,9 millió forint értékben. Remélve, hogy létrejön az egyezség, elhárul az akadály az egységes közműrendszer kiépítése elől és zavartalan lehet a közlekedés a Pipacs, az Orgona, az Akácos utcák, a Hosszú sor és a városrész egyéb utcái között.

Működtetőre vár – nem akárhogy - a Juharos étterem

A városi strand mellett, a Hunyadi út elején álló Juharos étterem az önkormányzat tulajdona, de bérlet útján a DVG Zrt. üzemelteti. A DVG Zrt. tervezte az étterem bérbeadását, ami előterjesztésként került a közgyűlés elé. A téma tárgyalásakor szóz kért Szabó Zsolt és egy új határozati javaslat elfogadását ajánlotta, melynek lényege, hogy az önkormányzat nem járul hozzá az étterem üzemeltetésének albérletbe adásához. Amennyiben mégis meghirdeti a DVG Zrt a pályázatot, annak döntését előzetesen véleményeznie kell a közgyűlés ügyrendi, igazgatási és jogi bizottságának. Végül ezt szavaztas meg a közgyűlés.

Arany Üst és két sportoló támugatása.

Idén 40 alkalommal rendezik meg az Arany Üst nemzetközi korosztályos úszóversenyt idén április 7 és 10 között a Fabó Éva Sportuszodában amelyhez a Dunaferr SE úszó szakosztályának kérelmére másfél millió forint támogatást nyújt a város.

Arról is döntött a közgyűlés, hogy a Dunaferr SE kajak-kenu és sárkányhajó szakosztálya két versenyzőjének, Hajdu Jonatánnak és Kiss Balázsnak 400 ezer forint támogatást nyújt olimpiai kvótaszerző versenyen való felkészülésük költségeihez. Barta Endre megemlítette, hogy velük, Kovács Zsófiát és a vízilabdás lányokat is számítva akár hatan is kijuthatnak városunkból az olimpiára.

Dunaújvárosban rendezheti meg idén március 10 és 15 között a kemping területén, illetve az alsó Duna parton .a Hard Dog Race (Not Just Run) kutyás futóversenyt, amelyhez mintegy tíz személynek szállást, áram és vizhasználatot, valamint sörpadokat is biztosít a város.

Kell kérni állami támogatást a színházhoz.

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házam állami és önkormányzati közös működtetésére irányuló kérelem benyújtása végett fordult a közgyűléshez, mert a vonatkozó 2008. évi XCIX. törvény 2019. december 19. napjától hatályos 16.§ (4) bekezdése szerint, ha az önkormányzat az önkormányzati fenntartású színház részére a működéshez szükséges forrásokat teljes körűen nem biztosítja, az önkormányzat a Kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő március 1-jéig. (korábban évről-évre részesült színházunk központi témogatásban) A közgyűlés kezdeményezte színházunk önkormányzati és állami közös
Működtetését. Ezért felhatalmazza a polgármestert a közös működtetésre irányuló tárgyalások lefolytatására azzal, hogy a
megtett intézkedésekről a Közgyűlést a soron következő ülésén tájékoztatni kell.

Elcserélt megbízás

Dunaújváros egy TOP pályázaton támogatást nyert a város nyugati
gazdasági területének közlekedésfejlesztése. A projekt a Budai Nagy Antal út felújítására irányult. A közgyűlés tavaly szeptember elején a DVG Zrt-t bízta meg a feladattal, de teljesítés nem történt. Ezért a testület felmondta a szerződést és a projekt konzorciumi partnerét, a Vasmű u. 41. Irodaház Kft.-t bízta meg, hogy a Budai Nagy Antal út kivitelezési munkáira folytasson le közbeszerzési eljárást az önkormányzat nevében.

Törvényességi felhívás 8 tételben

A Fejér Megyei Kormányhivatal FE/02/12-1/2020 + FE/02/11-1/2020 + FE/02/13-1/2020 + FE/02/340-1/2020 + FE/02/339-1/2020 + FE/02/341-1/2020 + FE/02/341-1/2020 + FE/02/342-1/2020 + FE/02/343-1/2020 számú, azaz összesen nyolc törvényességi felhívás időt rabló felolvasására, helyesbítésére és az előterjesztések megszavazására késztette a közgyűlést. Az összesen 33 oldal terjedelmű anyag felolvasása a szavazásokkal egyűtt majd egy órányi elfoglaltságot igényeltek – csak a közgyűlési teremben, de történnie kellett iktatástól sokszorosításig ki tudja hány további műveletnek is. A leginkább mosolyra fakasztó kifogás az volt, hogy egyik-másik bizottsági ülést vagy elfelejtették berekeszteni, vagy a berekesztésnek nem volt nyoma a jegyzőkönyvekben.

Bővített szünidei gyermekétkeztetés

1997. évi XXXI. törvény rendelkezései szerint a települési önkormányzatok kötelesek gondoskodni a hátrányos helyzetű, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szünidei gyermekétkeztetésének megszervezéséről, amennyiben
azt a szülő, vagy más törvényes képviselő kéri. A törvény lehetővé teszi, hogy az önkormányzat saját költségvetése terhére más rászoruló gyermekeknek is nyújthasson szünidei étkeztetést. A szünidei ingyenes gyermekétkeztetést a tavaszi, nyári, őszi, téli szünetben biztosítja városunk a már említett hátrányos helyzetű gyermekeknek. De a nyári ingyenes gyermekétkezetést a dunaújvárosi bölcsődés és óvodás korú, hátrányos helyzetű, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára is biztosítják idén a gyermekintézmény nyári zárva tartásának idejére, ha a gyermek augusztusban nem veszi, nem tudja igénybe az ügyeletes intézményben a bölcsődei, illetve óvodai ellátást.
Idén a nyári ingyenes gyermekétkeztetést az iskoláskorú (általános, illetve középiskolás) gyermekek részére június 16-tól augusztus 31-éig tartó időszakban, összesen 54 munkanapon keresztül biztosítja városunk..A szolgáltatásra három cégtől kér ajánlatot azönkormányzat és az idei évre 11.000 adag ebéd biztosítását tervezik.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 16. 10:45, szombat | Helyi

Fejlesztés- 1,8 Mrd Ft-ot fordítottak a dunaújvárosi Interspar -ra

Spar Magyarország nem állt meg a fejlesztésekben

2020. Május 07. 07:30, csütörtök | Helyi

Dunaújváros mellett ruház be a török Yaris Kabin

A munkahelyeket teremtő új befektetéseknek köszönhetően Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2020. Április 09. 09:29, csütörtök | Helyi

Egy napra önkéntesnek állt a polgármester és a képviselő

Első kézből szerzett tapasztalatokat Pintér Tamás a nyugdíjasok ellátásáról

2020. Március 26. 21:11, csütörtök | Helyi

Rendhagyó, rendkívüli közgyűlés 03-26.

Pintér Tamás polgármesterrel együtt a jegyző és a Rajta, Újváros képviselői valamint még néhányan a városháza nagy légterű rendezvénytermében tartottak közgyűlést.