Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. November 18. 09:25, péntek | Helyi

Közgyűlés: viták és gyors döntések

Közgyűlés: viták és gyors döntések

Lehet feszegetni a múltbeli felelősséget. De most együtt kell megoldani a város problémáját. Mindennél fontosabb a negyven-valahányezer ember ügye. Ezt tolmácsolta megszólalásakor Szepesi Attila alpolgármester.

Szepesi Attila alpolgármester megszólalásának előzménye a november 17-i közgyűlés 2012. évi költségvetési koncepciójáról szóló napirendi pontjának túlzásoktól sem mentes vitája volt. Elsőként Szabó Zsolt a tavasszal megválasztott alpolgármester ígéretét kérte számon, miszerint rendben lesz a város anyagi helyzete, mire lehullanak a falevelek. A levelek lehullottak, ám a város csődközeli helyzetben van. Pintér Attila méltatta Szepesi Attila erőfeszítéseit, emellett a csődhelyzetet dramatizálta és kételkedett abban, hogy a több mint 4 milliárd forint hiányt ki lehetne egyenlíteni. Pintér Tamás irányváltást szorgalmazott és feleslegesnek ítélte az Integrált Városfejlesztési Stratégia rekonstrukciója keretében kialakítandó sétáló utcát. Szerinte nem erre lenne szükség. Bírálva a DVCSH beruházásokat megjegyezte, hogy Pomázifalva helyiségnévtáblákat lehetne kirakni a város bevezető útjaihoz. Cserna Gábor polgármester elismerte, hogy van igazságtartalma a bíráló felszólalásoknak, ugyanakkor sok bennük a demagógia és a hatásvadász szóvirág.
Mindeme „vita-félóra” után adta meg a szót Szepesi Attila alpolgármesternek, aki elsőként azt emelte ki, hogy most sokszorta fontosabb az együttműködés a múlt boncolgatásánál, mert a város működőképességének a megőrzése a tét. Együtt kell megoldani, hogy a több mint 40 ezer lakos életviszonyai ne romoljanak drasztikusan. Vázolta, hogy a szállítói állomány (a még ki nem fizetett számlák) összege 2 milliárd forint körüli, a koncepció bevételi és kiadási tételei között pedig több mint 2,5 milliárd forint a különbség. Ezt az egyensúlytalanságot nem lehet rövid idő alatt felszámolni. Példaszerű volt a szociális háló Dunaújvárosban, de az nem fenntartható a jelen körülmények között. Példaként említette az ESZI (Egyesített Szociális Intézmény helyzetét. Ez az intézmény 230 millió forintjába kerül a városnak. De be kell látni, hogy idő szükséges a változtatásokhoz. A súlyos helyzet kialakulásában közrejátszott, hogy az iparűzési adóból a számítottnál 300 millió forinttal kevesebb folyt be. A szennyvíztisztító EON által birtokolt üzletrészének visszavásárlására mintegy 300 millió forintot szánt a város, ám erre sem kerülhet sor. Mondandója zárásaként ismét a képviselők együttműködésének fontosságát hangsúlyozta az alpolgármester.
E vita végeztével Cserna Gábor külön is megköszönte Szepesi Attila eddigi munkáját. Megköszönte továbbá a polgármesteri hivatal e területen dolgozóinak a munkáját is.
A további átdolgozásra váró, de megszavazott koncepció többek között az alábbiakat tartalmazza:
A hiány csökkentése érdekében szükséges az önkormányzati feladatok áttekintése – a tervezésnél szükséges a költségvetési prioritások kialakítása és megtartása – a fenntartott intézmény-hálózat működése során csak alapszintű működés finanszírozása lehetséges – a szociális juttatásoknál hangsúlyosan kell kezelni a rászorultsági elemeket – a városüzemeltetést elfogadható szinten kell folyamatosan biztosítani – át kell tekinteni a kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatokat és ez alapján a nem kötelező feladatellátás erőteljes szűkítése történjen meg – készüljenek javaslatok a megszüntethető/felbontható szerződéses kötelezettségek módosítására, vagy azok szolgáltatási értékének csökkentésére – azok a felhalmozási kiadások részesüljenek előnyben, ahol a saját forrás csökkentéséhez külső forrás (pályázati támogatás) bevonására van/lesz lehetőség, egyéb esetben csak balesetveszély elhárítása lehet a feladat.
A jövő évi költségvetés elkészítésénél figyelembe kell venni az alábbiakat: az önkormányzati törvény módosítása határozottabb korlátok közé fogja szorítani a hitelfelvételt – a bankok finanszírozási készsége erősen visszafogott – új források lehetőségével nem számolhat Dunaújváros önkormányzata.

******
Nyomban a költségvetési koncepció megszavazását követően a helyi adók 2012-ben érvényes tételeiről döntött a közgyűlés (a helyi adók tervezetéről már november 12-i keltezésű írásunkban beszámoltunk) Az ott közöltekhez képest annyi a változás, hogy az iparűzési adó esetében a 2,5 millió forint alatti adóalap mentessége nem szűnik meg, hanem megmarad.
Dunaújvárosban a helyi közösségi közlekedést az Alba Volán Zrt. látja el szolgáltatási szerződés keretében, amely a jövő év végén lejár. A közgyűlés válaszút előtt állt, miszerint vagy közbeszerzési pályázatot ír ki, vagy a szolgáltatóval együtt megteszi a szükséges lépéseket a szerződés meghosszabbítására. Az utóbbi változat mellett döntött a testület, igaz két tartózkodással.

******
A napirendi pontok között szerepelt a köztemető működtetésének koncesszióba adása is. Szabó Zsolt szerint e lépés a DVG Zrt. kiüresítésének irányába hat, ehelyett átláthatóbbá és takarékosabbá kellene tenni az önkormányzati cég működését. Tóth Kálmán pedig azt indítványozta, hogy a köztemetőt és a Tesco melletti Kistemetőt kezelje együtt e tekintetben a közgyűlés annak ellenére, hogy a Kistemető lezárt, oda nem temetnek. Ugyanakkor a két területnél egy sor feladat azonos. Mind Tóth Kálmán javaslatát, mind a koncessziós szerződés előkészítésére és az eljárás megindítására szóló felhatalmazást a közgyűlés megszavazta.

*******

Lapunk november 10-én külön írásban mutatta be Lőrinczi Konrád közgyűlési képviselő indítványát , amely adott helyen a parkolóhelyek 10%-os mértékéig lehetővé tenné 240 ezer forint éves díj ellenében a parkozóhely kizárólagos használatát. A képviselői indítványt a közgyűlés vita után támogatta a javasolt helyi rendelettel egyetemben.

******
A már korábban meghirdetett, tervezett rendezési tervmódosítást (amely a pálhalmai húsüzem létesítésével és a közigazgatási határig terjedő terület használatát szabályozza újólag) most jóváhagytas a közgyűlés.

*******
Újraalkotta a testület a gyermekek napközbeni ellátásáról szóló helyi rendeletét, felsőbb jogszabályok változása miatt, ami a térítési díjakat nem érinti.
Módosította a közgyűlés a „Dunaújváros Ifjúságáért, a „Dunaújváros Sportjáért” és a pedagógusok munkáját elismerő díjazások odaítélésének néhány feltételét. Felsőbb jogszabályok változása miatt módosították a lakásépítés és -vásárlás támogatásáról szóló, valamint az önkormányzat gazdálkodását szabályozó helyi rendeleteket.

*******
Jogszabályváltozásnak köszönhetően mód nyílt a látvány-csapatsportok támogatására. Ezért a többségi önkormányzati tulajdonú cégek támogathatják a látványsportot. Az ezt tiltó közgyűlési határozatot törölte a testület.

******
A kenyérgyár utca 6 szám alatti ingatlant (volt hajléktalan szálló) értékesíteni kívánja az önkormányzat. Evégett jóváhagyta a közgyűlés annak pályázaton való meghirdetését 47,2 millió forint millió forintos forgalmi érték figyelembe vételével.

******
A Dunaferr SE még 2009 tavaszán 50 millió forint visszatérítendő (!) támogatást kért és kapott a Dunaferr Férfi Kézilabda Kft. adósságainak rendezésére azzal, hogy a visszafizetés határideje 2009. november 30. Ezt a Határidőt eddig – a támogatást kérő kérésére – öt ízben volt kénytelen módosítani az önkormányzat. A legutóbbi fejlemény, hogy ismét azt kérte a sportegyesület, hogy az önkormányzat a több mint két éve fennálló - immár 42 millió nagyságrendű - tartozást minősítse át vissza nem térítenő támogatássá. A közgyűlés végső visszafizető határidőként 2012. február 29-ét jelölte meg. Ezt követően akár inkasszóval is érvényt kíván szerezni követelésének.

******
A képviselők megszavazták a sportiskolától a Pálhalma Agrospeciál Sportegyesülethez átkerült 17 – 19 éves labdarúgó utánpótlás neveléséhez szükséges II. félévi, 2,5 millió forint támogatás folyósítását 2012. március 31-i határidővel. biztosítását. át.

*******
Jóval szerényebb keretek között lesz megtartható mintegy másfél millió forintból (nyári rendezvény maradványösszege + 1 millió forint) az Adventi Karácsonyi Vásár, amelyre csak ennyi támogatást tud biztosítani a város.

*******

A Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatójának,Jakabné Józsa Klárának a megbízatása lejárt. Ő - egyedüliként - újra pályázott. A közgyűlés újabb öt évvel meghosszabbította megbízását, elismerve eddigi jó irányító munkáját.

******

Nem támogatta a közgyűlés a Sándor Frigyes Zeneiskola kérelmét egy portás álláshely biztosítására.

*******
Megszavazott viszont a testület aKőtár alatti partszakasz stabilizálása II. ütemének járulékos költségeinek (vízjogi engedély meghosszabbítása, régászeti megfigyelés, mérnöki ellenőrzés stb.) biztosítására 14,8 millió forint keretösszeget. Az időközben történt változások fedezésére kellet ezt az összeget tartalékozni, hogy befejeződhessen a Római városrész alatti partszakasz 413 millió forint értékű beruházása 2012. júliusának végére. A teljes összegből a pályázati támogatás 351 millió forint.

*******
Az önkormányzat megbízási szerződést köt az OPTIMÁL-GB Biztosítási, Alkusz és Pénzügyi Szolgáltató Kft.-vel. A cég vállalja az önkormányzati intézmények energia és telefonszolgáltatás komplex átvilágítását, racionalizálását és optimalizálását. Megbízási díja a megtakarítások 30%-a lesz.

*******

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia belvárosi akcióterületének rekonstrukciós programjára pályázatot nyújtott be Dunaújváros 2008-ban, de azt a feltételek módosulása miatt tavaly ősszel visszavonta. A közgyűlés most döntött a pályázat újbóli benyújtásáról. A városrehabilitációs program keretében milliárdos nagyságrendű támogatáshoz juthat Dunaújváros, ám ha nem él az újbóli pályázat lehetőségével, akkor a többi megyei jogú város között osztják el az elkülönített összeget.
A belvárosi fejlesztés része a Vasmű út 41. szám alatti irodaház-tömb, amelynek 1,8 milliárd forint összegű – magántőkés – fejlesztését kell megoldani. A most érvényes koncepció az irodaház-tömb földszintjeinek rekonstrukciójával számol, valamint az anyakönyvi hivatalt magába foglaló Október 23. téri panelház földszintjét 100 m² terjedelemben, ahol a szolgáltató funkcióból csak egy vendéglátó egység marad meg magánerős fejlesztésként. A városnak vállalnia kell, hogy a teljes irodaházi épület (nem csak a földszint) hasznosítására ütemtervet készít, ami a pályázati dokumentáció része kell legyen. Az irodaház projekten kívüli (emeleti) részeibe önkormányzati cégek, egyéb intézmények, hivatalok települhetnek.
A projektelemek közé tartozik egy Duna-partig vezető sétány fejlesztését, használhatóságát nagymértékben befolyásolja a Duna-parti védőmű és a vele kapcsolatos előírások, korlátozások. A pályázat irányító hatósága az újra beadandó pályázathoz kéri továbbá egy parkolási koncepció bemutatását is, mivel a visszavont pályázat bírálati szakaszában tisztázó kérdések is felmerültek.
Az akcióterületi fejlesztésekhez projekt-társaságot kell létrehozni, amelynek egyik tagja az önkormányzat képviseletében a DV N városfejlesztő Zrt. míg a másik tagja a magántőkét biztosító társaság kell legyen. Ahhoz, hogy a projekt-társaság elláthassa feladatát, bele kell apportálni meghatározott ingatlan-részeket. Ám ahhoz előbb társasházzá kell alakítani az Október 23. téri épületet, meg kell vásárolni az irodaház földszinti helyiségeit és el kell végezni más adminisztratív jellegű teendőket (például értékbecslések). Mindezekhez számítás szerint 20 millió forintra lesz szükség.
A közgyűlés megszavazta, hogy újból pályázzon Dunaújváros. Evégett a Belváros akcióterület tervét és pályázati anyagát a 2010. november 30-tól hatályos pályázati kiírásnak megfelelően dolgoztassa át a polgármester és terjessze a közgyűlés elé. Fel kell mondani a Fejér Megyei Temetkezési Kft. bérleti szerződését az Október 23. téri irodára vonatkozóan ez év végéig. Az idei feladatok elvégzésére 20 millió forint keretösszeget biztosít a közgyűlés, míg a 300 millió forint pályázati önrészt (120+180 millió forint) 2012-ben és 2013-ban kell biztosítani a fejlesztési feladatokhoz.

Cs. Gy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.