Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Október 28. 21:32, csütörtök | Helyi

Közgyűlés, eskütétellel

Közgyűlés, eskütétellel

Ünnepélyes mozzanattal; az alakuló ülésről igazoltan távolmaradó képviselők Kismoni László és Selyem József megbízólevelének átadásával, majd eskütételével kezdődött az új összetételű közgyűlés október 28-i ülése. Amelye

Cserna Gábor polgármester írásos tájékoztató keretében foglalta össze a 2010. október 4. és 21. közötti (korábbi híradásainkban is közzétett) intézkedéseket. A további események, tárgyalások és döntések a vitában elhangzottak alapján így összegezhetők:

Néhány kérdésre is válaszolva dr. Dorkota Lajos megemlítette, hogy október 4-e óta nap, mint nap (a sajtóban közölteknél sokrétűbben) foglalkoznak Táborállás ügyével. Ő tárgyalt például a BV (büntetés-végrehajtás) parancsnokával, aki a partfal helyreállítási munkáihoz körülbelül 80 embert tudna biztosítani. Keresnek minden lehetőséget, ami gyorsabbá teheti a helyzet rendezését. Annak is utánanéznek, szabályosan bocsátja-e a Hankook a vizet a Névtelen árokba. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy feljelentést tett egy magántulajdonban levő nagy terület közpénzen történt közművesítése miatt. Rácalmás önkormányzata dunaújvárosi mulasztásra hivatkozva módosítani szeretné az iparűzési-adó megosztásáról szóló megállapodást (a jelenlegi arányon - 60: 40 -változtatnának), ami mintegy 300 millió forinttól fosztaná meg Dunaújvárost. A felelősség kérdései (esetleges jogellenes építési engedélyek ügye, egyéb mulasztások) is tisztázandók, de elsődlegesen a veszélyhelyzetet kell kezelni.

Országos és megyei katasztrófavédelmi vezetők szervezettnek, koordináltnak minősítették a dunaújvárosi partcsúszással összefüggő helyzet kezelését, hangzott el egy hozzászólásban. Dr. Dorkota Lajos ezzel kapcsolatosan méltatta a közreműködő szervezetek mindegyikének a tevékenységét, azt is megjegyezve, hogy nem eléggé emelték ki a polgárőrség önzetlen segítségét és indítványozta, hogy engedélyezze a közgyűlés számukra 200.000 forint üzemanyag-költség megtérítését. A javaslatot egyhangúlag megszavazta a testület.

Cserna Gábor többek között megemlítette, hogy történt egyeztetés a Partvédelmi Vállalat igazgatójával is, de a táborállási terület nem tartozik az általuk felügyelt partszakaszba.

Szendrődi Tibor (városüzemeltetési és -fejlesztési iroda) ezt azzal egészítette ki, hogy rövidesen befejeződik a kőtár alatti partszakasz rendezése és a napokban kapott hírt arról, hogy támogatásban részesítik e munka második ütemét! Ő is, Szabó Imre főépítész is sorolták, hogy a város mely részein (Frangepán és Pentelei Molnár János utcák térsége, a Rácdomb például) fordulhat elő leginkább löszrogyás. Mivel a város löszre épült, kiemelt figyelmet kell fordítani a vízelvezető rendszerek karbantartására, illetve ahol nem megfelelő a vízelvezetés, ott a kiépítésre, fejlesztésre!

Szót kért és kapott az érintett táborállási ingatlan-tulajdonosok képviseletében Orgovány Zoltán, aki a helyzet legnagyobb ellenségének az időt nevezte, amivel versenyezni kell. Méltatta Varga Ernő tűzoltóparancsnok csapatának helytállását. Ők végzik a fák és növényzet eltávolítását azon a területen, ahonnan a vállalkozó cég visszahívta a veszélyességre hivatkozva embereit. Kérte továbbá, hogy az elkészülő tervek legyenek hozzáférhetőek a város honlapján.

Elsődleges becslés szerint mintegy 350 millió forint a kár, valamint a helyreállítási költségek együttes összege.

Amint az korábbi tájékoztatóinkban szerepelt, 2011. január 11. a pályázat benyújtásának határideje. A pályázati támogatás a költségek 85 százalékáig terjedhet.

A közgyűlés többek között döntött arról, hogy forrást biztosít (részben a jövő évi költségvetés terhére) a szakszerű pályázat, a részletes megvalósíthatósági tanulmány, az előzetes környezetvédelmi vizsgálat elkészíttetésére, a táborállási löszfal-stabilizálás és a csapadékvíz-elvezetés engedélyezést terveinek elkészítésére, 3 x 160 méter perforált szűrőcső (dréncső) telepítésére, négy talajvízszint-észlelő kút fúrására. Mindezek elkészíttetése szükséges a már említett pályázat benyújtásához.

Azt is egyhangúlag támogatták a képviselők, hogy a közgyűlés felterjesztési jogával élve keresse meg városunk polgármestere a Belügyminisztert. Ugyanis a hatályos jogszabályok alapján elrendelhető intézkedések nem elegendőek egy esetleges katasztrófa megelőzéséhez. Szükséges a löszpartok stabilitását szolgáló részletes szabályozás megalkotása.

Továbbá a veszélyhelyzet megelőzése és elhárítása érdekében foganatosított intézkedések mentesüljenek a közbeszerzésről szóló törvényben foglaltak alól, mivel ilyen esetekben a végrehajtást haladéktalanul meg kell kezdeni.

Döntött a közgyűlés az építési tilalmat hivatalosan kimondó helyi rendeletről is, amely az Ágacska utca, Barsi Dénes utca, Borgőz utca, Butykos köz, Csabagyöngye utca, Európa Tanács utca, Ezüstfenyő utca, Hajós utca, Harcsa utca, Ivó utca, Palánk utca, Táborállás utca, Üdülő sor, Vágó Eszter utca (helyrajzi számmal nevesített) ingatlanaira, továbbá a 2869/4, 3052, 3053, 3073/2, 3307/3, 3307/4, 3307/5 helyrajzi számú földrészletekre terjed ki.

A közgyűlés döntött további 30 előterjesztésről (közülük háromról zárt ülésen). A leginkább közérdeklődésre számot tartó további döntésekre még visszatérünk.

(csgy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.