Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. November 18. 14:06, csütörtök | Helyi

Közgyűlés: városszerkezeti + egyéb döntések

Közgyűlés: városszerkezeti + egyéb döntések

Több városunk szerkezetét kedvezően módosító, fejlődését elősegítő döntést hozott a 2010. november 18-i közgyűlés. Az északi városrészre vonatkozik közülük néhány

Számos olyan – városunk szerkezetét kedvezően módosító, fejlődését elősegítő - döntést hozott a 2010. november 18-i közgyűlés, amelyek új lehetőséget nyitnak meg a tervezők, beruházók számára. Vegyük sorba őket.

Három helyen módosította Dunaújváros hét éve jóváhagyott, azaz érvényben levő rendezési tervét (hivatalos megnevezéssel építési szabályzatát és szabályozási tervét) a közgyűlés.

Az első és talán a legfontosabb a Szilárd Leó utca keleti folytatása (a Triumph - Body Fashion, illetve a Holcim betongyár) melletti út, a Palánk utca és az Európa Tanács utca közötti, ma szántóföldként hasznosított terület átsorolása lakóépületekkel beépíthető területté. Ez lehetővé teszi, hogy a Táborállás északi, fennsíki részén (a sematikus térképvázlaton jelzett módon) mintegy 100 – 120 lakásos, részben családi házas lakóövezet legyen megépíthető (képünk jobboldalán látszik a Body Fashion épületeinek kontúrja, viszonyítási támpont).

Második módosítás: a rácalmási közigazgatási határ közelében a Neumann János útból keleti irányba (a Lánczos Kornél úttal párhuzamosan kiépítendő út nyomvonalát módosította (kissé délebbre helyezte) a terv, mert így az út és a közigazgatási határ között az útról jól kiszolgálható telkek lesznek kialakíthatók.

A harmadik életbe lépő szabályozás az északi lakóterületre vonatkozik, és azt írja elő, hogy a jövőben a városrész lakóterületein nem lakófunkció céljára a beépíthetőség 50%-ban vehető igénybe. A módosítás előzménye, hogy egy vállalkozó autómosót akart telepíteni a lakóövezetben, egy másik terv zenés szórakozóhely kialakítást fontolgatta. Többen az ott élők nyugalmát féltették az ilyen létesítményektől. Mivel a törvény nem teszi lehetővé nevesített létesítmények telepítésének kizárását, a lakófunkció arányának megkötésével lehet kizárni a lakóházhoz képest nagyméretű csarnok, ipari építmény telepítését.

Egy további napirendi pont keretében a 62-es út egykori vásártértől (és a vasúton) túli része valamint a város (Rácalmás felé eső) közigazgatási határa közötti területsáv rendezési terve módosítási munkáinak elkezdését hagyta jóvá a közgyűlés.

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. kérte a kérdéses terület átsorolását kereskedelmi, szolgáltató övezetbe az eddigi közlekedési funkció helyett. A hajdani pentelei vasútállomás helyén kisebb húsfeldolgozó üzem és terménybolt létesítését tervezi az Agrospeciál, elsősorban a gazdaság félsertéseinek feldolgozása érdekében, de a vállalkozás terménybolt nyitására is készül. A tervmódosítási eljárás költségét a kérelmező vállalja.

Élelmiszer-áruházat szeretne építeni Újpentele városrészben a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. Evégett megvásárolt 2007-ben, majd 2009-ben két, a Szilágyi Erzsébet útra néző telke (együttes alapterületük 9120 m²), noha az Újpentele városrészre vonatkozó hatályos rendezési terv már akkor sem tette lehetővé ott nagyméretű áruház építését.

Időközben ismeretessé vált a város azon terve, hogy a városrészben levő önkormányzati tulajdonú telkeket egyesítve azokon bérlakásokat építtessen. A Lidl kérelmezte, hogy a két Szilágyi Erzsébet úti telkét elcserélhesse a Szent György út déli oldalán levő önkormányzati telkek 9120 m²-es részével, egyúttal kérte a szabályozás olyan értelmű módosítását, hogy az elcserélt telkeken (ez a Szilágyi Erzsébet út Szent György út saroktelkén, szemben az evangélikus templommal lenne) nagyméretű áruházat építhessen.

A Lidl szándéka nyilvánvalóan üzleti érdekből fakad. A városrész lakóinak ellátásához bőven elegendő a közelben már működő Tesco, Spar, Penny Market áruház.

A közgyűlés egyhangúlag elutasította a Lídl telekcsere kérelmét.

Dunaújváros déli ipari övezetének a vasmű és a 6-os út közé eső területsávja jó ideje alvó potenciális övezet. Amelynek értékét megnövelte a közelében levő Pentele-híd. De szükség van egy feltáró útra is, amely (a Baracsra vezető út ellenirányú folytatásaként) 6-os útról jól elérhetővé teszi az említett ipari övezet középső részét.

Az új út létesítésének az előkészítése már jó ideje folyik. Sikerült elérni – számos egyeztetést követően – hogy a közútkezelő szervezet eltekint a négyágúvá bővülő csomópont körforgalmú kiépítésétől, ami jóval költségesebb lenne. Így az új út kanyarodósávosan kapcsolódhat majd a 6-os úthoz.

Önálló tervezői feladat az új út papírgyári vasúti vágányt keresztező átjáró engedélyezést tervének az elkészítése.

Az ISD POWER Kft. kezdeményezte a papírgyári vasút, a Papírgyári út és a Délivárosi út által közrefogott terület rendezési tervének olyan módosítását (a terület egy részének átsorolását ipari övezetből különleges területbe), hogy ott hulladékok energetikai célú hasznosítása ne ütközzön akadályba. A megbízást a Főber Zrt. nyerte el. Az eddig elkészült munka feltárt néhány olyan feladatot, amelynek a tervbe illesztése újabb közgyűlési döntést igényelt. Ezek: a területnek a Papírgyári útról megközelíthetőnek kell lennie, mivel a Délivárosi út magántulajdonban van; meg kell oldani közterület igénybe vételével a csapadékvíz elvezetést. Külön tervezői feladat a Papírgyári útra való rácsatlakozás az ott levő gőztávvezeték magasságkorlátozó szerepe miatt.

A közgyűlés továbbtervezésre alkalmasnak találta a Főber Zrt. eddig elvégzett munkáját és zöld utat biztosított a továbbtervezéshez.

*

Megszavazta a közgyűlés a védőnői szolgálat Egészségmegőrzési Központhoz csatolását 2011. január 1.-i hatállyal. A döntés 14 területi és 11 főállású iskolavédőnőt érint. Az Egészségmegőrzési Központ kezelésébe kerülnek a védőnői tanácsadó helyiségek és tárgyi eszközök.

Kinevezte a testület 2011. január 1.-től öt év időtartamra a József Attila Könyvtár vezetőjévé Katona Zsuzsannát.

Három új utcát nevezett el a testület a volt szovjet laktanya területén. A Magyar út Százszorszép utcai kereszteződésétől az egykori laktanya-bejáraton át keleti irányba vezető út az Álmos utca nevet kapta. A belőle északi irányba kiágazó, az inkubátorház mellett a Szilárd Leó utcáig vezető közterület neve Előd utca lett, míg tőle keletre a Barsi Dénes, az Álmos és a Szilárd Leó utcákat összekötő út az Ond utca nevet kapta. Egy további, a 6-os útra nyíló,eddig névtelen közterületet pedig a Hatos köz elnevezést kapta.

Elutasította a közgyűlés a Bánki Donát és Lorántffy Zsuzsanna középiskolák újabb képzések indítására tett javaslatait, támogatta viszont a civil szervezeteknek (az infodunaujvaros.hu lapon már vázlatosan ismertetett) az MMK-ba való átköltöztetését. A város gazdasági gondjai miatt nem csupán a civil szervezetek költséghatékonyabb elhelyezését kívánja megoldani a város, az is elhangzott, hogy a december 16-i közgyűlésre bekerül a polgármesteri hivatal szűkítésére, költségtakarékosabb működtetésére vonatkozó javaslat, amit januárban követ az oktatási intézmények összevonásával foglalkozó előterjesztés is. Az önkormányzat likviditási gondja csak bankokkal egyeztetetten (óvadéki letét felszabadítása), egyúttal bankok előtt hitelképes városgazdálkodással oldható meg. Ezért fogadta el a közgyűlés a Cordia MS Kft. által kidolgozott pénzügyi átvilágítást/felülvizsgálatot. Továbbá felkérte a fenti céget, hogy készítsen el egy hosszútávra szóló, a városgazdálkodás új pályára állítását hathatósan segítő tanulmányt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.