Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Június 27. 19:16, kedd | Helyi

Közgyűlés, ahol téma lett a villámcsapás károsultjainak segítése is

Közgyűlés, ahol téma lett a villámcsapás károsultjainak segítése is

A DVCSH Kft. elutasításától a sportszervezetek támogatásáig, a Juharos étterem bérbeadásától a Százlábú híd támfaljavításáig, a szennyvíztisztító felújításától a villámcsapásig 28 ügyet tárgyalt a közgyűlés

Soronkívüliség kétféle támogatásnak

A 2017. június 27-ére összehívott közgyűlés eredetileg is téma gazdag volt, ám Cserna Gábor polgármester indítványozta sürgősséggel két további napirendi pont felvételét. Ezek egyike a Bocskai István utcai villámcsapással sújtott két tetőtéri lakásban élők támogatása. A délutáni zivatar villáma mintegy öt négyzetméteren meggyújtotta a tetőszerkezetet. A tűzoltók kiürítették és áramtalanították az épületet, majd a tűzzel érintett két lakás kivételével visszakapcsolták az áramot az oltás befejeztével. Polgármesteri kezdeményezésre a kevésbé sérült lakás érintettje 100 ezer, míg a nagyobb kárt szenvedett otthon lakói (nagymama és unokája) számára 350 ezer forint azonnali támogatást szavazott meg a közgyűlés. Cserna Gábor azt is bejelentette, hogy a lakások helyreállításához segítséget nyújt a DVG Zrt.
A másik sürgősséggel elfogadott döntés a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ez évi támogatási szerződésének (40 készülék és mintegy másfél millió forint) jóváhagyása.

Kevés a parkoló, hiába szélesek az utcák

Képviselői kéréseknek eleget téve két napirendi pont is foglalkozott a parkolóhelyek gyarapításával. A Pajtás utca parkoló bővítés terve kész, a DVG Zrt. árajánlata bruttó 15,2 millió forint. Itt a kivitelezésnek biztosított zöld utat a testület.
További közterület-alakítási feladattal és parkoló tervezésekkel is megbízta a közgyűlés a DVG Zrt-t. Így például a Batsányi János utcában, a Vigadó étterem térségében, vagy a Széchenyi István (volt Gorkij) közben,

Három nem támogatott döntés

A DVCSH Kft. tavalyi beszámolóját a közgyűlés – mert a felügyelő bizottság jegyzőkönyve hiányzik a csatolt anyagok közül – nem javasolja elfogadni a DVG Zrt. vezérigazgatójának.
Az MVM Partner Zrt. térítésmentesen felajánlott Dunaújvárosnak 2x22 kW-os elektromos töltőoszlopot, de a telepítés, a hálózati csatlakozás és az üzemeltetés költségeit városunknak kellene viselnie. Mivel a Jedlik Ányos Terv keretében 3 töltőállomás telepítésére már sikeresen pályázott Dunaújváros, a közgyűlés nem tartotta indokoltnak az MVM Partner ajánlatának elfogadását.
Gy. Andrásné kérelmezte négy (0100/5 – 0100/8 helyrajzi számú) ingatlanának rendezési tervi átsorolását azért, hogy ott napelemes kiserőmű telepíthető legyen. Mivel nem felel meg a városfejlesztési terveknek a kérelemben jelzett változtatás, a közgyűlés elutasította azt.

Városunk a világörökség része lesz

Várhatóan a római LIMES (határvonal) objektumai világörökség lesznek. Projektgazda a Budavári Kft. Dunaújváros 3 projektelemmel vesz részt: a római castellum fogadóépülete és a kőtár; a castellum műemléki és tájrekonstrukciója; a (visszatemetett) római edényégető kemence védőépületének kialakítása. A projekt szükségessé teszi majd a víztoronynál levő gördeszka pálya egy részének elbontását. A közgyűlés megszavazta, hogy konzorciumi tagként részt vegyen Dunaújváros a várhatóan augusztusban megjelenő pályázaton.

Újabb muszáj felújítások

A dunaújvárosi szennyvíztisztító telepen 3 ötezer m³-es medence épült anno. Közülük kettő állandóan üzemel, a harmadik állapota kifogásolható. Mindhárom medencét fel kell újítani egymást követően. Mivel a feladat 200 milliós nagyságrendű, közbeszerzési eljárás keretében kell a mind a kivitelezőt, mind a műszaki ellenőrt kiválasztani. A közgyűlés jóváhagyta, hogy a Duna Komplex Bau Kft.-től (Budapest), a TIMPANON P+P Kft.-től (Rácalmás), a gÉptech-SZER Kft.től (Dunaújváros), BRVI-SZER Acélszerkezet-Gyártó és Szolgáltató Kft.-től (Kisapostag) és a DOMINIK és SZÉP Kft.-től (Budapest) kérjen árajánlatot a kivitelezésre. A műszaki ellenőrzésre Baráth Gellért egyéni vállalkozótól (Dunaújváros), a Vbau-ing Mérnöki Bt.-től (Nagyvenyim), a Ház-plusz Építőipari Tervező Kft.-től (Tököl) és a Benibor Kft.-től (Rácalmás) kér ajánlatot városunk.
A „Százlábú” híd buszmegálló alatti rézsűjén az esők miatt suvadások keletkeztek. A helyreállításon túl a csapadékvíz elvezetést is feladatul kapta a DVG Zrt. A munkához 8 és félmillió forintot biztosít az önkormányzat.
Négy éve önkormányzati tulajdon a csónakház. Az előtte levő stégek-úszóművek balesetveszélyes állapotúak. Felújításukat 2,2 millió forintért vállalja a DVG Zrt., amit megszavazott a közgyűlés.

Sport létesítményhasználati támogatás

Döntött a közgyűlés a sportszervezetek létesítmény bérleti díjának idén augusztus 1. és év vége közötti bruttó támogatási összegeiről:
Dunaújvárosi Labdarugó Szövetség - 2 millió 996 ezer forint
Duna-Pent Női Kézilabda Sportegyesület - 5 millió 745 ezer forint
Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület – 15 millió 856 ezer forint
Dunaferr Sportegyesület – 28 millió 550 ezer forint
Dunaújvárosi Sérkányok Kosárlabda Sportegyesület – 4 millió forint
Dunaújvárosi Kohász Öregfiúk Egyesület – 1 millió 125 ezer forint
Dunaújvárosi Egyetem Diák Sportegyesület - 4 millió 934 ezer forint
Újvárosi Hokillák Sportegyesület – 3 millió 749 ezer forint
Danubius KSE – 7 millió forint
Dunaújvárosi Atlétikai Club – 4 millió 8 millió 845 ezer forint
Titán Sportegyesület – 3 millió 280 ezer forint
Dunaújvárosi Jégkorong Kft. – 37 millió 353 ezer forint
Angels Női Jégkorong Sportegyesület – 2 millió 624 ezer forint
Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia – 16 millió forint
A szabad korcsolyázásra maradó összeg – 159 millió 277 ezer forint

Döntés a Juharos étteremről és egyebekről.

A közgyűlés jóváhagyta a megalakuló Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum programját és a szervezet elnökének Orgovány Zoltán nyugalmazott rendőr alezredest választotta meg.

Bérbe adta az önkormányzat a DVG Zrt.-nek az 1744 m² alapterületű Juharos éttermet havi 300 ezer forintért azzal, hogy az ingatlan fenntartása, őrzése a bérlőt terheli. A bérleti díj május 1.-től esedékes, mert akkor került a cég használatába az ingatlan. A felújítás módjáról később döntenek.

A Dunaferr SE Röplabda Szakosztálya 2,5 millió forintot nyert egy pályázaton, amit a Dózsa iskola tornatermére akarnak fordítani. Kérelmükre a közgyűlés megadta a tulajdonosi hozzájárulást.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. ajánlatot tett az önkormányzatunknak, mely szerint vásároljon meg 10.000.-Ft névértékű részvényt, biztosítva ezzel a későbbi együttműködés lehetőségét. A közgyűlés elfogadta az ajánlatot.

A zárt ülés két döntése

A közgyűlés zárt üléséről Pálfi –Németh Tünde sajtszóvivő – nevesítve az előterjesztés címét is - a következő tájékoztatást adta:

Javaslat tagi kölcsön biztosítására a DSZSZ Kft. részére
Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy határozott, hogy tagi kölcsönt nyújt a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft.-nek a Kft. zavartalan működése, illetve a szennyvíztisztítási közszolgáltatás folyamatos fenntartása érdekében.
Javaslat a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-Hőszolgáltató Kft. által szolgáltatási díj megfizetése iránt indított perben a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat perbeli képviseletéről döntés
Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése döntött a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat perbeli képviseletéről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.