Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2010. Október 04. 08:56, hétfő | Helyi

Kulcs nem, Dunaújváros igen

Kulcs nem, Dunaújváros igen

Látványos szakaszához érkezett a Hankook Tire Magyarország Kft. mintegy kétmilliárd forint értékű munkásszállójának építése Dunaújvárosban az ipari park északkeleti peremén. A szálló és a hozzá tartozó parkrész összesen 1,8 hek

A szovjet laktanya több mint három évtizeden át érinthetetlen zárványként ékelődött Dunaújváros utca és térhálózatába. A megszálló csapatok távozása szabad utat nyitott ugyan a laktanyai terület értelmes hasznosításához, ám másfél évtized sem volt elegendő az összes otthagyott épület és lepusztult épületmaradvány felújításához, illetve eltüntetéséhez.

Kulcs község idegenkedő és elhárító döntése – mármint az, hogy nem adott helyet a Hankook gumiabroncs-gyár lakótelepének, illetve munkásszállójának – áttételesen hozzásegítette Dunaújvárost, hogy megszabadulhasson ipari parkjának szélét (a Lánczos Kornél utcát) hosszú ideje elcsúfító páncélos szerelő-műhely/garázs-rom eltüntetéséhez.

A szálló távlatos városszerkezeti hatása nem jelentéktelen. Funkciógazdagabbá teszi az északi városrész közlekedését, áruforgalmát, szolgáltatási kínálatát.

A kulcsi elutasítás és a dunaújvárosi építkezés megkezdése között volt egy említésre érdemes csörte. A Hankook keletebbre (a Dunához valamivel közelebb) kívánta volna elhelyezni munkásszállóját. Emiatt az Innopark felmondta a Holcim Cementipari Zrt. oda települt mobil betongyárának bérleti jogát. Ám a bérlő tetemes összegű kártérítést követelt (volna). Emiatt módosult a kiszemelt terület és kerül a gumiabroncs-gyárhoz még közelebb, 800 méter távolságra.

A Neumann János utcára nyíló (a Triumph gyár mellett) felépülő munkásszálló négy emeletes épületcsoportot alkot és ötszáz személynek biztosít kényelmes elhelyezést. Az egyes apartmanok két, vagy négy személyesek, kétágyas szobákkal, fürdőszobával, nappalival. A lakrészeket közös helyiségek (konyha, társalgó) teszik komfortossá. Tervezik később kis üzletek, kávézó stb. kialakítását is. A szállócsoport alapterülete megközelíti a 6 ezer négyzetmétert. A Neumann János utca és Lánczos Kornél utcák által körülölelt telek negyedén a szállólakók pihenését, rekreációját elősegítő parkot és zöld területet alakítanak ki.

csgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.