Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 12. 13:37, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok Orbán Viktor berlini látogatásáról

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok Orbán Viktor berlini látogatásáról

Orbán Viktor csütörtöki berlini látogatásáról beszámolót közölt pénteki számában a Die Welt és a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap, a baloldali Berliner Zeitung, a liberális Tagesspiegel, a Der Spiegel című hetilap internetes kiadása és a Handelsblatt című üzleti lap.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív Orbán: nem vetjük el az eurót címmel közölt beszámolót a kormányfő és a német kancellár megbeszéléséről. A szerző, Majid Sattar a találkozó után tartott sajtótájékoztatón elhangzottakat összefoglalva megjegyezte, hogy Angela Merkel nem közölt részleteket a megbeszélésnek a magyar kormány vitatott lépéseivel kapcsolatos részéről.
http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/ungarns-ministerpraesident-in-berlin-orban-wir-lehnen-den-euro-nicht-ab-11922097.html
A Die Welt Magyarország már nem akarja az eurót címmel közölt beszámolót, amelyben egyebek között megjegyezték: a német kancellár eltekintett a magyar belpolitikai viszonyok nyílt bírálatától. Hozzátették: Orbán Viktor a találkozó előtt háttérbeszélgetést folytatott újságírókkal a lapot kiadó Axel Springer berlini központjában. A beszélgetés "az egyik leginkább vitatott európai kormányfő politikájáról folytatott kritikus vitává vált” - írta a Die Welt.
http://www.welt.de/print/die_welt/politik/article109781691/Ungarn-will-den-Euro-nicht-mehr.html
A baloldali Berliner Zeitung Eloszlatták a kételyeket címmel közölt beszámolót a találkozóról. A szerző, Katja Tichomirowa kiemelte: Angela Merkel nem vélt felfedezni demokratikus deficitet a magyar kormány tevékenységével kapcsolatban, Brüsszelben viszont ezt másként látják, hiszen az Európai Bizottság az igazságszolgáltatás és az adatvédelem területén tapasztalt problémák miatt is kötelezettségszegési eljárást indított.
A lap Merkel távolságtartása Orbántól címmel kommentárt is közölt. A szerző, Frank Herold írásában kiemelte: Orbán Viktor ritka vendég a berlini kancellárián, és alapos oka van annak, hogy Angela Merkel tartja a távolságot a magyar kormányfőtől. Orbán ópusztaszeri beszédéről megjegyezte: a miniszterelnök "velejéig revansista" beszédet mondott, és folyton "megdöbbentő" hangot üt meg, amely nem illeszkedik a 21. század világához és nem fér össze az uniós integrációval. Angela Merkel megjegyzése, miszerint a találkozón nyílt párbeszédet folytattak, a diplomácia nyelvén azt jelenti, hogy vitatkoztak - vélte a lap.
A liberális Tagesspiegel a látogatásból azt emelte ki, hogy a miniszterelnök kitüntetést adott át Romani Rosénak, a Német Romák és Szintik Központi Tanácsa elnökének és Snétberger Ferenc zeneszerző-gitárművésznek. Mattias Meisner beszámolójában kiemelte: Magyarországon egymást követik a romák elleni "gyűlölethullámok", Rose azonban nem akarja, hogy elszigetelődjék az ország, ezért ugyan bírálja a magyarországi "demokratikus deficiteket", de dicséri is a kormányt, amiért az uniós elnökség alatt sokat tett a szintik és romák egyenjogúsításáért.
http://www.tagesspiegel.de/politik/ungarn-orbn-ehrt-den-vorsitzenden-des-zentralrats-der-roma/7243294.html
A Der Spiegel című hetilap internetes kiadása Tiltakozások Orbán látogatásán címmel közölt beszámolót. A szerző, Severin Weiland kifejtette: a berlini látogatáson igen öntudatosan viselkedő Orbán Viktor a leginkább vitatott politikusok közé tartozik az EU-ban, ahol sokan attól tartanak, hogy reformpolitikájával tekintélyelvű irányba mozdítja az országot. A berlini politikában is "jó adag kétkedéssel" szemlélik Orbán politikáját, és nemcsak a baloldalon, hanem a konzervatív uniópártok soraiban is - tette hozzá.
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/proteste-beim-besuch-von-ungarns-premier-orban-mit-merkel-a-860811.html
A Handelsblatt című üzleti lap Merkel nyugtázta Orbánnak a reformok haladását címmel közölt beszámolót. Matthias Brügmann írása alcímében kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök a védelmébe vette a német cégek által kifogásolt különadókat. Kiemelte: a német kancellár nem csatlakozott nyilvánosan a magyar kormány tevékenységével szemben megfogalmazott bírálatokhoz, de megjegyzése, miszerint a találkozón nyílt párbeszédet folytattak, a "diplomatikus körülírása" annak, hogy voltak nézeteltérések.
Baráti, de kemény tárgyalásokra számít Angela Merkel a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetési keret ügyében - emelte ki a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap európai kiadása, a német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki berlini tárgyalásairól szóló beszámolójában.
Az EU kevésbé jómódú keleti része valószínűleg ragaszkodni fog ahhoz, hogy továbbra is érkezzenek a támogatások, miközben néhány gazdagabb nyugati tagország csökkentést szeretne a kontinenst felkavaró válság időszakában - írta a lap, és idézte Merkelt, aki szerint "Európa fejlődése függ ettől, tisztességes megosztást kell találnunk".
A WSJ kitért arra, hogy Magyarország kifogást emelt azon tervekkel szemben, amelyek alapján a magyaroknak csaknem 30 százalékkal kevesebb támogatást jutna, mint a mostani középtávú költségvetési időszakban. (Ez a számot valójában nem az egész EU-költségvetéssel, hanem a kohéziós, vagyis felzárkóztatási alapból származó pénzekkel kapcsolatban szokták emlegetni - a tud. megj.)
A The Wall Street Journal Idézte Orbán Viktort, aki "korrekt, tisztességes" megoldást szorgalmazott, és aki szerint Magyarország "nem akar az EU-költségvetés vesztese lenni".
http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2012/10/11/germanys-merkel-expects-friendly-but-difficult-talks-on-new-eu-budget/?KEYWORDS=Hungary

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése