Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Augusztus 30. 13:27, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Osztrák lap a magyar kormány gazdaságpolitikájáról, a kamatcsökkentésről

Külföldi sajtó Magyarországról - Osztrák lap a magyar kormány gazdaságpolitikájáról, a kamatcsökkentésről

A Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilap az IMF-megállapodás következményeiről és a jegybanki alapkamat csökkentéséről írt.

Több mint két éve folytat - ahogy Orbán Viktor nevezi - "gazdasági szabadságharcot" Magyarország partnerei ellen Washingtontól kezdve Bécsen át Brüsszelig - írta a gazdasági napilapban megjelent jegyzetében Andre Exner. A szerző szerint a kormány szélmalomharcot vív, s lassan, de biztosan magának a miniszterelnöknek is be kell látnia, hogy "egy szabad ország szabadságharca" eleve kudarcra van ítélve. A kormány ugyanis - írta - az ősz folyamán állítólag hitelmegállapodást ír alá a Nemzetközi Valutaalappal.
Orbán Viktor és Matolcsy György számára nem marad más választás, mint "a valódi ellenségek", a magas állami kiadások és a recesszió ellen harcolni - vélekedett. A 2013-as költségvetési tervezet nem fog tetszeni az IMF szakértőinek, abban 1,7 milliárd euró tervezett bevétel szerepel külföldi konszernekre kivetett különadókból, miközben egyet sem építenek le a közszférában a 700 ezer állás közül - áll a cikkben. Az IMF a hitelért cserébe minden bizonnyal "kicsi, de fájdalmas" gazdaságpolitikai beavatkozásokat követel majd. A takarékossági kurzus nem lesz olyan kemény, mint Görögország esetében, de "fájni fog" - vélte a cikkíró. A szerző szerint növekedni fognak a szociális feszültségek.
http://wirtschaftsblatt.at/home/meinung/kommentare/1284402/Windmuehlen-gibt-es-auch-in-der-Puszta

A Wirtschaftsblatt egy másik cikkben beszámolt arról, hogy az MNB keddi döntésével 2010 májusa óta először csökkentette a jegybanki alapkamatot. A nemzeti bank csökkenti a kamatot, hogy segítsen a gazdaságnak - írta a lap. A mélyülő gazdasági visszaesés háttérbe szorította az inflációs félelmeket - jegyezte meg. A "viták középpontjában álló, várva várt és a kormány által a gazdaság élénkítése érdekében visszatérően szorgalmazott" lépés meglepte az elemzőket, ők abból indultak ki, hogy csak az IMF-megállapodás előtt nem lesz kamatcsökkentés - írta a lap. A magyar gazdaság GDP-arányosan 0,2 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, az előző év azonos időszakához képest 1,2 százalékkal, az EU-n belül a magyar infláció növekszik a leggyorsabban - idézte fel a Wirtschaftsblatt.
http://wirtschaftsblatt.at/home/nachrichten/europa_cee/1284437/Ungarns-Nationalbank-hilft-der-Wirtschaft-und-senkt-Leitzins?_vl_backlink=/home/nachrichten/index.do

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.