Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Január 07. 19:31, kedd | PR

Lakásfelújítás - tippek profiktól

Lakásfelújítás - tippek profiktól

Amikor ősztől tavaszig több időt töltünk otthon, négy fal között, szembetűnőbbek lesznek az esetleges hiányosságok.

Ha nem megfelelő a fűtés, ha gond van a szigeteléssel, akkor általában tél végére elhatározzuk, hogy helyrehozzuk ezeket a hibákat. Lássunk pár fontos tudnivalót a témában!

Átfogóan érdemes kezelni a problémákat

A felújításokhoz, szerelésekhez elengedhetetlen a szakértelem, még akkor is így van ez, ha jelenleg lényegesen nehezebb munkás kezet találni, mint korábban.
Akármilyen égetőnek látjuk a problémát, ne menjünk bele abba, hogy a szomszéd vagy a nagybácsi mondjuk ‘megbuherálja’ a fűtés rendszert. Vannak feladatok, amiket el lehet végezni házilag - valószínűleg meg tudunk oldani magunk egy kisebb kinti betonozási feladatot -, de a villanyvezetékekhez például jobb, ha csak szakember nyúl.
A tervezést, ütemezést is jobb profin végezni, hiszen lehet, hogy több kisebb feladatot össze kell kötni. Például egy sátortetős ház esetén hiába szigeteljük a nyílászárókat, ha a beépítetlen padlás felé szökik a meleg. Valódi megoldást az ad, ha minden fontos részen megoldjuk a szigetelést.

Nem kell milliókban gondolkodni

Vannak nagyon egyszerű megoldások, amik rengeteget dobnak az otthonunkon. A konyhabútort egy új konyhapult vagy munkalap - amit külön is megvehetünk - teljesen feldobhatja. Sok mindent megvehetünk használtan, például a netről, ha belefektetünk egy kis energiát a keresésbe.
Apró trükk a profiktól: lényegesen használhatóbb lesz a lakás, ha a tárolást profin megoldjuk. Ez néha csak néhány - párezer forintért beszerezhető - polc felszerelését jelenti olyan szegletekben, amiket be lehet építeni, akár a mennyezet alatt.



Hat-nyolc évente meg kell újítani a lakást

Nem lehet azonban éveken, évtizedeken át pici befektetésekkel ‘üzemeltetni’ az otthonunkat. Egy új lakást hat-nyolc év után ajánlott újra felújítani. Ilyenkor már vannak műszaki megoldások, amik kicserélendők, de egy újrafestés mindenképpen ráfér az otthonunkra.
Ha párévente ráköltünk a lakásra, házra ezen a téren - akár egy most kimondottan előnyös személyi kölcsönből finanszírozva - , nem lesz reménytelen a helyzet pár évtized után.

Amit tudunk, újítsunk fel

Ma már nem menő mindenből időről időre vadonatújat venni. Feltámadtak olyan szakmák, mint például a kárpitos, asztalos: megmenthetjük a régi kanapénkat, szekrényünket, kredencünket.
A régi bútorok sokszor sokkal tartósabbak, és kis befektetéssel tovább használhatók, mint a fast fashion áruházak bútorrészlegének darabjai. Törekedjünk arra, hogy minőségi darabokat vegyünk, még akkor is, ha kicsit drágábbak. Például ha kipróbáláskor, az üzletben zörögnek a fiókok a szekrényben, akkor felesleges pénzt kiadnunk rá, még ha akkor és ott jó vételnek tűnik is.

Óvatosan a trendekkel

Végül: nem kell mindig az aktuális divathullámon lovagolni. Az elmúlt évek nagy slágere volt például a beton: nagyon trendinek számít a nyers betonfal a házban, akár az étkezőben is. De mi lesz, ha öt év múlva ez divatjamúltnak fog hatni?
Inkább a klasszikusabb, semlegesebb megoldáskat válasszuk, minthogy arra törekedjünk, hogy olyan legyen a házunk, mint a legmenőbb szomszédunké.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat