Városlista
2020. január 18, szombat - Piroska

Hírek

2020. Január 07. 19:31, kedd | PR

Lakásfelújítás - tippek profiktól

Lakásfelújítás - tippek profiktól

Amikor ősztől tavaszig több időt töltünk otthon, négy fal között, szembetűnőbbek lesznek az esetleges hiányosságok.

Ha nem megfelelő a fűtés, ha gond van a szigeteléssel, akkor általában tél végére elhatározzuk, hogy helyrehozzuk ezeket a hibákat. Lássunk pár fontos tudnivalót a témában!

Átfogóan érdemes kezelni a problémákat

A felújításokhoz, szerelésekhez elengedhetetlen a szakértelem, még akkor is így van ez, ha jelenleg lényegesen nehezebb munkás kezet találni, mint korábban.
Akármilyen égetőnek látjuk a problémát, ne menjünk bele abba, hogy a szomszéd vagy a nagybácsi mondjuk ‘megbuherálja’ a fűtés rendszert. Vannak feladatok, amiket el lehet végezni házilag - valószínűleg meg tudunk oldani magunk egy kisebb kinti betonozási feladatot -, de a villanyvezetékekhez például jobb, ha csak szakember nyúl.
A tervezést, ütemezést is jobb profin végezni, hiszen lehet, hogy több kisebb feladatot össze kell kötni. Például egy sátortetős ház esetén hiába szigeteljük a nyílászárókat, ha a beépítetlen padlás felé szökik a meleg. Valódi megoldást az ad, ha minden fontos részen megoldjuk a szigetelést.

Nem kell milliókban gondolkodni

Vannak nagyon egyszerű megoldások, amik rengeteget dobnak az otthonunkon. A konyhabútort egy új konyhapult vagy munkalap - amit külön is megvehetünk - teljesen feldobhatja. Sok mindent megvehetünk használtan, például a netről, ha belefektetünk egy kis energiát a keresésbe.
Apró trükk a profiktól: lényegesen használhatóbb lesz a lakás, ha a tárolást profin megoldjuk. Ez néha csak néhány - párezer forintért beszerezhető - polc felszerelését jelenti olyan szegletekben, amiket be lehet építeni, akár a mennyezet alatt.Hat-nyolc évente meg kell újítani a lakást

Nem lehet azonban éveken, évtizedeken át pici befektetésekkel ‘üzemeltetni’ az otthonunkat. Egy új lakást hat-nyolc év után ajánlott újra felújítani. Ilyenkor már vannak műszaki megoldások, amik kicserélendők, de egy újrafestés mindenképpen ráfér az otthonunkra.
Ha párévente ráköltünk a lakásra, házra ezen a téren - akár egy most kimondottan előnyös személyi kölcsönből finanszírozva - , nem lesz reménytelen a helyzet pár évtized után.

Amit tudunk, újítsunk fel

Ma már nem menő mindenből időről időre vadonatújat venni. Feltámadtak olyan szakmák, mint például a kárpitos, asztalos: megmenthetjük a régi kanapénkat, szekrényünket, kredencünket.
A régi bútorok sokszor sokkal tartósabbak, és kis befektetéssel tovább használhatók, mint a fast fashion áruházak bútorrészlegének darabjai. Törekedjünk arra, hogy minőségi darabokat vegyünk, még akkor is, ha kicsit drágábbak. Például ha kipróbáláskor, az üzletben zörögnek a fiókok a szekrényben, akkor felesleges pénzt kiadnunk rá, még ha akkor és ott jó vételnek tűnik is.

Óvatosan a trendekkel

Végül: nem kell mindig az aktuális divathullámon lovagolni. Az elmúlt évek nagy slágere volt például a beton: nagyon trendinek számít a nyers betonfal a házban, akár az étkezőben is. De mi lesz, ha öt év múlva ez divatjamúltnak fog hatni?
Inkább a klasszikusabb, semlegesebb megoldáskat válasszuk, minthogy arra törekedjünk, hogy olyan legyen a házunk, mint a legmenőbb szomszédunké.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 07. 19:35, kedd | PR

Itt szökik a meleg a lakásból!

Tudod, miért az ablakpárkányon szeretnek melegedni a cicák és nem az ajtó előtt? Mert ott nincs huzat! Az ablakok szigetelésére jellemzően figyelmet fordítunk, de az ajtókat már hajlamosak vagyunk kihagyni a számításból.

2020. Január 07. 19:28, kedd | PR

A csarnok bérlés buktatói, mire figyeljünk oda?

Telephely választásnál és raktárbérletnél egy fokkal egyszerűbb kérdésnek tűnik a csarnok bérlés, de számos olyan pont van, ahol a költségek el tudnak szaladni. Számba vettük a legfontosabbakat.

2020. Január 07. 19:24, kedd | PR

Árnyékolással is védekezhetünk a globális klímakatasztrófa ellen

Miközben a globális felmelegedést már csak azok merik megkérdőjelezni, akiknek érdekében áll, mi szétolvadunk a nappaliban, ha beengedjük a napfényt az ablakon.

2019. December 20. 14:28, péntek | PR

Közkívánatra: 2020-ban tovább dübörög az Open Road Fest

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön.