Városlista
2020. október 24, szombat - Salamon

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lámpaoltás vagy depresszió?

Lámpaoltás vagy depresszió?

Tartózkodjon az éjszakai alvás során az erős fényforrásoktól, mint például a tévéképernyő, a számítógép vagy az olvasólámpa, ezek ugyanis depresszióhoz vezethetnek. Ez derül ki az Ohio State University Medical Center új, állatokon végzett kutatásából - írja a CNN.

A hörcsögökön végzett kísérletek kimutatták, hogy a tompított fényben való éjjeli alvás alig néhány hét elteltével depressziót okoz. A kísérlet során csökkent az állatok testi aktivitása, illetve érdeklődésük a táplálék iránt, szemben azokkal a rágcsálókkal, akik normális fényviszonyok mellett alhattak. Mindemellett a hippocampus nevű agyállományban is hasonló változások következtek be, mint a depressziós embereknél.

A tanulmány szerint ha túl kevés időt töltünk sötétben, a szervezet csökkenti a melatonin hormon termelését, amely - egyebek között - a daganatnövekedés és a rák leküzdéséért felel. Továbbá a mesterséges világítások megszakítják a napi alvás-ébrenlét ritmusát, és megváltoztatják a test normális ingerekre adott hormonális válaszát. Ez pedig olyan más egészségügyi problémák okozója is lehet, mint például a túlsúly vagy a cukorbetegség.

Habár az éjszakai mesterséges fényt nem lehet kizárólagosan felelőssé tenni a hangulatzavarokért, megfigyelhető, hogy az elmúlt 50 év folyamán megemelkedett az éjszakai mesterséges világítások használata, amely történetesen egybeesik a depresszió terjedésének nagyfokú növekedésével – mondta Tracy Bedrosian kutatásvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 17:08, csütörtök | Életmód

A klímakutatók a legtöbbet repülő tudósok

A klímakutatók, elsősorban a professzorok jóval többet repülnek, mint a többi tudós, de hajlamosabbak is arra, hogy lépéseket tegyenek repülőútjaik csökkentésére vagy ellentételezésére -derült ki egy globális elemzésből.

2020. Október 21. 16:09, szerda | Életmód

Az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás mérséklésére

Kormányzati célkitűzés, hogy növeljük Magyarország fával borított területét, mert az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás negatív következményeivel szemben

2020. Október 18. 16:01, vasárnap | Életmód

Az éghajlat megváltozása okozhatta a korai emberfajok vesztét

Az éghajlat megváltozása valószínűleg kulcsszerepet játszott a korai emberfajok kihalásában

2020. Október 16. 18:02, péntek | Életmód

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik egy friss brit kutatás szerint.