Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Szeptember 05. 07:45, vasárnap | Helyi
Forrás: Szente Tünde

Legendás kétkerekűek

Legendás kétkerekűek

1939-es Csepel WM-98, 1958-as Dongó segédmotoros kerékpár, 1955-ös Pannónia TL, 1961-es Danuvia DV-125, 1958-as Berva VT-50, 1974-es Pannónia P-21-es, hogy csak néhány darabját emeljem ki annak a legutóbb megnyílt kiállításnak, amely magyar

Ami még különlegesebbé teszi a bemutatkozást, az a szervezés mikéntje. Ugyanis a Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft. technikatörténeti vándorkiállítása tablókkal illusztrálja a hazai motorkerékpár-gyártás történetét, s a tárlatot befogadó település gyűjtői adják hozzá a környék motoros matuzsálemeit. Így történt ez a Dunaújvároshoz közeli Perkátán is, ahol a helybéli régiséggyűjtő egylet tagjai akkora mennyiségű retro-járművet mozgósítottak, hogy a szeptember 3-i megnyitóra érkező tömeg szeme-szája tátva maradt. Az egészben, ami még nagyszerű, hogy nem csupán a megszállott gyűjtők, hanem az iskolások is találkozhatnak a hazai kultúrtörténet műszaki vonulatának tárgyi emlékeivel, hiszen néhány napon keresztül az általános iskola tornacsarnokában tekinthetők meg a restaurált vagy eredeti állapotban fellelt motorkerékpárok.

A helyi egylet tagjai ehhez még hozzá tették a bankjegy-, érem-, értékpapír gyűjteményüket, korabeli fényképezőgépeket, de láthatunk más technikai érdekességeket, Pannónia, Berva, Panni alkatrészeket. Tisztelt laikusok, ne tessenek viccelődni, a Panni egy motorkerékpár típus, az ő alkatrészeiről van szó. (Tündéről is neveztek el robogót 1961-ben.) S hogy miként függ össze az orvosi hivatás és a motorozás Perkátán, arra is fény derült, ugyanis a nagytisztelnek örvendő idősb Baráth Károly körzeti orvos a legendás Csepel 125-ös motorkerékpárjával iparkodott a betegeihez. Fia, dr. Baráth Károly szülész-nőgyógyász főorvos, az egylet oszlopos tagja szintén motorral érkezik minden héten Dunaújvárosból szülőfalujába az asszonyok, kismamák ellátására. Az édesapa emléke előtt tisztelegnek az eredeti állapotban megőrzött veteránmotorjával, motoros felszerelésével, valamint egy vitrinben elhelyezett diagnosztikai és orvostechnikai eszközeivel.

Amit még érdemes tudni a kezdeményezésről, a vándorkiállítás a Közlekedési Minisztériumban, majd Közlekedési Múzeumban kezdte meg útját, s október elejétől, Dunaújvárosban is megtekinthető, jórészt a városi és környékbéli gyűjtők ereklyéivel az Aranyvölgyi úti Dunaferr iskolában – tudtuk meg Lukács Ottó gyűjtőtől és szervezőtől.   

                                                                                                                      Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.