Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 31. 07:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Legolcsóbb munkaerő a börtönlakó?

Legolcsóbb munkaerő a börtönlakó?

Élelmiszerek, munkaruházat, alsó- és felsőruházat, nyomdai tevékenység, fémszerkezetek, iroda- és konyhabútorok, hulladékgazdálkodás – csak néhány azok közül a termékek közül, amelyet a jövőben rabok állíthatnak elő.

Egy júliustól hatályos kormányrendelet ugyanis azt írja elő, hogy a központi államigazgatási és rendvédelmi szerveknek a kizárólagos állami tulajdonban levő büntetés-végrehajtási Kft.-től kell megrendelniük bizonyos termékeket és szolgáltatásokat.


A tucatnyi kizárólagos állami tulajdonban levő büntetés-végrehajtási kft.-től kell megrendelniük bizonyos termékeket és szolgáltatásokat a központi államigazgatási és a rendvédelmi szerveknek – tulajdonképpen ezt írja elő egy júliustól hatályos kormányrendelet – tájékoztat a Népszabadság.

Élelmiszerek, konfekcionált textilipari termékek, munkaruházat, alsó- és felsőruházat, lábbelik, fűrészáru egészségügyi papírok, nyomdai tevékenység, fémszerkezetek, fém épületelemek, iroda- és konyhabútorok hulladékgazdálkodás, textiltisztítás – ezeket a munkákat rendelheti meg a kormány a börtönök lakóitól.

A belügyminiszter – akinek a börtönök irányítása is a hatáskörébe tartozik – saját rendeletében még tovább ment: a tárca és az alárendeltségébe tartozó valamennyi szervezet köteles a működéséhez szükséges igények kielégítése érdekében a börtöncégekhez fordulni. Ezek a rendelkezések a termékek és szolgáltatások azon körére vonatkoznak, amelyeket az elítéltek foglalkoztatásával biztosítani lehet.

A százezer forintot meghaladó, de a közbeszerzési értékhatár alatti megrendelések esetén a jogszabályokban meghatározott szervezeteknek a büntetés-végrehajtás központi ellátó szervétől ajánlatot kell kérniük, és kizárólag akkor vásárolhatnak mástól, ha a börtöncégek kapacitása nem elegendő, illetve amikor hitelt érdemlően igazolni tudják, hogy a minőség nem megfelelő vagy civil vállalkozástól legalább húsz százalékkal olcsóbb ajánlatot kaptak.

Nyolcmillió forint felett általában le kell folytatni a közbeszerzési eljárást, de a Kft.-k árelőnye ebben az esetben is érvényesül. Amennyiben a büntetés-végrehajtási cégek árbevételének legalább kilencven – jövőre már csak nyolcvan – százaléka állami megrendelésből származik, nincs szükség a közbeszerzési eljárásra, feltéve, hogy nincs olyan vállalkozás, amely húsz százalékkal alacsonyabb áron szállít, mert akkor nem a börtöncég kapja a megrendelést.

Az elítéltek foglalkoztatása kötelező állami feladat, ugyanakkor a költségvetési szervek működéséhez számos termékre és szolgáltatásra van szükség.

Ma a kft.-k körülbelül háromezer elítéltnek adnak munkát, s nagyjából ugyanannyi embert foglalkoztatnak a büntetés-végrehajtási intézetek az üzemeltetéssel kapcsolatos feladataik ellátására is – mondta Varga Valéria tábornok asszony a Népszabadságnak. Egyébként a fogvatartottak körülbelül háromnegyede munkaképes, s a jogerősen elítéltek fele dolgozik. A többieket életkoruk, egészségi állapotuk vagy a személyükben rejlő biztonsági kockázatok miatt nem állíthatják munkába. De még így is van legalább háromezer elítélt, akinek jó lenne valamilyen rendszeres feladatot adni. Igyekeznek foglalkoztatni persze őket is: sokan a börtönben tanulnak meg írni-olvasni, esetleg ott végzik el az általános iskolát, de vannak, akik valamilyen szakképesítést, érettségit vagy akár diplomát szereznek. Emellett szerveznek szakköri foglalkozásokat, készségfejlesztő programokat, de jó lenne, ha mind többen megbarátkoznának a rendszeres munkával is. Nem kevesen vannak ugyanis azok az elítéltek, akik soha semmit nem dolgoztak még, s ha a börtönben valamilyen „állásba” kerülnének, jobb esélyekkel térhetnének vissza a szabad világba – hangsúlyozza Varga Valéria.

Az irányított beszerzési rendszer hatására akár meg is kétszerezhetik a munkahelyek számát – ezt reméli a tábornok. Július óta már több mint száz megkeresést kaptak, s abban bíznak, hogy jövőre megduplázódhat a kft.-k mintegy hatmilliárdos árbevétele is. Önmagában óriási tétel lehet a honvédségi egyenruházat – már dolgoznak a bakancsokhoz szükséges gumitalp fejlesztésén –, ha pedig a kórházak állami kézbe kerülnek, az újabb jelentős megrendeléseket hozhat a papírgyárnak és a mosodának, de tudnak bútorokat, ágyakat és ágyneműt is szállítani.

A ráfordítás nagyjából megegyezik a haszonnal, a számokról részletesebben a Népszabadság keddi számában olvashat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: munkaerő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.