Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lehet más a könyvelés?

Lehet más a könyvelés?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelzéssel fordult a Fővárosi Főügyészséghez, miután meghiúsult a szervezet LMP-nél indított két évenkénti kötelező ellenőrzése az ellenzéki párt teljes számviteli fegyelemsértése miatt. Az MSZP könyvelésében csak kisebb hibákra, a Jobbik esetében mulasztásokra bukkant a testület.

A három párt ellőnőrzésének eredményeit Elek János, az ÁSZ főtitkára és Brebán Andrea felügyeleti vezető jelentette be csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A számvevőszék a parlamenti frakcióval rendelkező három ellenzéki párt 2011-2012-es gazdálkodását ellenőrizte. A vizsgálatot végzők szerint az MSZP beszámolói megbízható és valós képet mutatnak a párt gazdálkodásáról, szemben a Jobbikéval, ahol a számviteli bizonylatok, nyilvántartások nem támasztották alá a beszámolót. Az ÁSZ a legsúlyosabb hiányosságokat az LMP-nél tárta fel, ahol a hiányzó bizonylatok és pártszabályzatok miatt nem is tudták elvégezni az ellenőrzést. A számvevőszék jelzése alapján itt a Fővárosi Főügyészség folytatja a vizsgálatot.

Elek János emlékeztetett, az ÁSZ csak szűkített hatáskörű ellenőrzéseket folytathat a pártoknál, vagyis kizárólag az állami források felhasználásának szabályosságát vizsgálhatják, célszerűségi és eredményességi szempontokat nem értékelhetnek. Megjegyezte továbbá, hogy a számvevőszék nyomozati eszközökkel sem rendelkezik, így kizárólag a rendelkezésükre bocsátott dokumentumokból vonhatják le következtetéseiket.

Az ÁSZ főtitkára általános tapasztalatként hangsúlyozta, a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is számos ellentmondáshoz vezet, hogy a párttörvényben szereplő beszámolási szabályok nincsenek összhangban a számviteli törvényekkel.

Brebán Andrea tájékoztatása szerint az MSZP-nél folytatott vizsgálat a beszámoló valódiságát nem befolyásoló hibákra bukkant. A számvevőszék a párt szabályozottságának javítása érdekében arra kérte a szocialisták elnökét, hogy szabályozza a nem pénzben nyújtott vagyoni hozzájárulások bekerülési értékét, valamint igazítsa a törvényi előírásokhoz a helyi szervezetek elszámolási határidejét. Megállapították továbbá, hogy a párt végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyeket az ÁSZ a 2009-2010-es ellenőrzés után kért. Az MSZP összesen egymilliárd 552 millió forintból gazdálkodott 2011-20212-ben.

A számvevőszék a Jobbik esetében a bizonylati fegyelem megsértéseként értékelte a szigorú számadású bizonylatok nyilvántartásának elégtelenségét, valamint a nem megfelelő utalványozást. Brebán Andrea szerint a párt tavaly megsértette a foglalkoztatási szabályokat a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak bejelentésének elmulasztásával és az adó- és járulékfizetési kötelezettségét is hiányosan teljesítette, ám ezeket utólag korrigálták. A számvevőszék mindezek alapján azt kérte a Jobbiktól, hogy tegye közzé a vizsgált időszak módosított beszámolóit. Brebán Andrea hangsúlyozta továbbá, hogy a Jobbik nem hajtotta végre teljesen az ÁSZ 2009-2010-es ellenőrzése után kért intézkedéseket, például nem biztosították a bizonylati elv és fegyelem betartását. A Jobbik az utoljára ellenőrzött két évben egymilliárd 32 millió forint bevételből gazdálkodott.

Az LMP 2011-2012-ben összesen 498,4 millió forintos állami támogatósból működött, beszámolóját mindkét ellenőrzött évben a törvényben előírt határidőn túl tette közzé. A párt emellett nem adta át könyvvezetésének elektronikus nyilvántartását, a 2011-es főkönyvi kivonatát, a mérleget alátámasztó leltárakat és az analitikus nyilvántartásokat. Az ÁSZ az LMP-nél meghiúsult ellenőrzés miatt azt kéri az ellenzéki párttól, hogy szerezze be a hiányzó dokumentumokat és teljesítse könyvelési kötelezettségét. A számvevőszék emellett azt is javasolja, hogy az LMP vizsgálja ki a felelősségre vonás lehetőségét és készítse el a párt számviteli szabályzatait, majd azokat hagyja jóvá az országos választmánnyal. Brebán Andrea közölte, az LMP a két évvel korábbi ellenőrzés után kért intézkedéseket sem hajtotta végre.

A számvevőszék a fentieken túl megállapította, hogy mindhárom párt alapítványa megbízható és valós beszámolót nyújtott be működéséről. Az MSZP Táncsics Mihály Alapítványa esetében megállapították, hogy a Kapcsolat.hu Kft. vesztesége miatt az alapítvány 119 millió forint vagyonvesztést szenvedett, továbbá nem volt igazolható, hogy az alapítvány alapító okirat szerinti céljaira költötték a társaságnak költségvetési forrásból biztosított pénzeket. A Jobbik Gyarapodó Magyarországért Alapítványa esetében a támogatási tevékenységhez kapcsolódó hiányosságokat állapítottak meg, míg az LMP Ökopolisz Alapítványánál olyan szabálytalanságok derült ki, mint a pénztárellenőr, vagy a könyvelői aláírás hiánya.

Az ÁSZ kétévente köteles ellenőrizni a pártok gazdálkodását, amit egy ellenőrzési tervhez igazodva hajtanak végre. A kormánypártok működését egy évvel korábban végezte a számvevőszék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;