Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 24. 08:16, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Lehűlhet Európa

Lehűlhet Európa

Lehűléssel fenyegeti Európát egy hatalmas és egyre terebélyesedő édesvízi kitüremkedés a Jeges-tenger felszínén – figyelmeztetnek a szakemberek.

A University College London és a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ műholdak segítségével gyűjtött adatokat a Jeges-tenger vízfelszínének emelkedéséről 1995 és 2010 között. Az eredmények szerint a tenger nyugati részének felszíne nagyjából 15 centiméterrel emelkedett 2002 óta.

A terület édesvíztérfogata legalább nyolcezer köbkilométerrel, vagyis a tenger teljes – a jégolvadásból és a környező folyókból származó – édesvíz mennyiségének körülbelül 10 százalékával gyarapodott. A növekedésért valószínűleg azok az erős északi-sarki szelek a felelősek, amelyek a vízfelszín kitüremkedését okozó Beaufort-vízkörzést irányítják.

Ez az óramutató járásával megegyező irányú, lassan kavargó jégből és vízből álló tengeri áramlat Alaszkától északra terül el, és nagyjából tízszer akkora, mint az észak-amerikai Michigan-tó. Az áramlat a tengerfelszíni jég felolvasztásával növeli az édesvíz térfogatát. Egyes kutatók szerint a globális felmelegedés jelentős hatással lehet a Beaufort-vízkörzés ritmusára, amelynek komoly következményei lehetnek a tengeri körforgásra és a tengerszint emelkedésére nézve.

Klímamodellek szerint a tengerfelszíni széljárás a Beaufort-vízkörzés közepén hozta létre a kitüremkedést. Katharine Giles, az UCL Sarkvidéki Megfigyelő és Modellező Központjának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint ha megváltozik a széljárás – amelyre már volt példa az 1980-as évek közepe és az 1990-es évek közepe között –, akkor ez az édesvízi kitüremkedés „kiömölhet” a Jeges-tenger többi részébe, és az Atlanti-óceán északi részébe is.

A Nature Geoscience című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ha nagy mennyiségű édesvíz áramlik az Észak-Atlanti-óceánba, az jelentős hatással lehet az európai időjárási mintákat befolyásoló óceáni áramlatokra. Ezek az áramlatok a trópusi melegebb vizek szállítása révén gondoskodnak arról, hogy a hasonló földrajzi szélességen fekvő területekhez képest az észak-európai térségben enyhe téli hőmérséklet uralkodjon.

A csapat a jövőben a tengerfelszíni jégtakaró és a széljárás közötti kapcsolatot szeretné alaposabb vizsgálat alá vonni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni