Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 08. 08:19, kedd | Helyi

Állam mondja meg az árat

Állam mondja meg az árat

Eddig a helyi víz-, csatorna, tömegközlekedés, távhő díjainak meghatározása az egyes önkormányzatok joga és kötelessége volt. A képviselők megtárgyalták az egyes szolgáltatók előterjesztését, s eldöntötték, hogy az általuk felv

Ez azonban az idén már másképp van. Sőt… Jövőre már a magyar állam, illetve a Nemzeti Fejlesztési Miniszter dönt arról, hogy egyes szolgáltatók hány forintban szabhatják meg a tömegközlekedés, a víz, a csatorna vagy a távhő árát. Ez a döntés mindenképpen kedvezőbb az önkormányzatoknak, s valószínűleg, nekünk fogyasztóknak is.

A rendelkezés már az idei évtől érvényben van, most mégis az átmeneti időszakot éljük. Oka ennek az, hogy a Magyar Energia Hivatal ez idáig csak a távhő és a villamos áram díjainak engedélyezésére rendelkezett képzett és alaposan felkészült szakembergárdával, s jövő januárig kell kiegészítenie a tevékenységét, hogy a többi terület árhatósági feladatait is el tudja látni.

Azaz már az idén már központilag szabták meg az áremelkedések mértékét, de most még nem szolgáltató specifikusan, hanem egységes díjemelés van érvényben. Így a távhő januártól hazánkban egységesen 4,2 százalékkal emelkedett, most pedig májustól az ivóvíz díja emelkedhet 4,2 százalékkal.
Tényszerűen nagy megkönnyebbülést jelenthet ez a döntés a helyi döntéshozóknak és remélhetőleg nekünk fogyasztóknak is. A szolgáltatóknak már a bonyolult árképleteit megérteni sem egyszerű feladat egy „földi halandónak”, az egyes tételek jogosságának elbírálása pedig végképp embert próbáló kihívás. Azzal, hogy egy szakhatóság minden tényező ismeretében tesz javaslatot, valószínűleg sokkal reálisabbnak érezzük majd a szolgáltatási díjakat, s természetesen kikerül a helyi politikai csatározás színteréről.

Címkék: csatorna, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.