Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 26. 07:13, csütörtök | Kék hírek
Forrás: OrientPress

Állj vagy lövök – avagy változnak a fegyvertartási szabályok

Állj vagy lövök – avagy változnak a fegyvertartási szabályok

Egyszerűbb és engedékenyebb lett a fegyvertartás annak következtében, hogy az Országgyűlés még márciusban elfogadta a vonatkozó törvény és jogszabályok módosítását.

A legtöbb helyen könnyítettek a jogalkotók, de újként jelent meg a szabályozásban többek között a filmgyártás. „A változás következtében érintettek száma a vadászok esetében 60-65 ezer, sportolók esetében néhány tízezer lehet” - mondta az OrientPress Hírügynökség kérdésére Povázsai Sándor rendőr alezredes, aki sajtótájékoztató keretében ismertette a főbb fegyverjogszabályi változásokat.

A honatyák által márciusban elfogadott változások egyik része a hatáskörrel kapcsolatos feladatok módosulása, ahol a könnyítésre, a párhuzamok megszüntetésére törekedett a jogalkotó – mondta Povázsai Sándor rendőr alezredes, az ORFK Rendészeti Osztályának vezetője. Mint ismertette, korábban ugyanis két engedélyre volt szükség, egyrészt a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, valamint a rendőrség jóváhagyására. „A párhuzamosság, vagyis mindkét engedély szükségessége csak azon a területen marad meg, ahol az engedélykérő polgári vagy hadiipari tevékenységet – szolgáltatást, illetve gyártást – kíván folytatni” - tette hozzá az alezredes.

„Mivel Önök fiatalok, talán nem emlékeznek rá, de régebben lehetőség volt házilagos lőszerszerelés-és újratöltésre. Ezt most újra lehetővé teszi az új jogszabály” - ismertette Povázsai Sándor. Ilyen engedélyt ugyanakkor kizárólag az kaphat, aki a lőfegyver, lőszer tartására jogosító engedéllyel, valamint a tevékenység végzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsgával rendelkezik. További kikötés, hogy a házilagos lőszerszerelés- és újratöltés nem űzhető haszonszerzési céllal, tehát tilos annak forgalmazása vagy átadása.

Érdekes jelenség a filmgyártás, amely új lőfegyvertartási célként jelenik meg a szabályozásban. Arról, hogy a változás okát ez, vagy akár a jogszabály más tekintetében mi váltotta ki, Povázsai Sándor nem tudott reagálni, mint mondta, erről a jogalkotót kell kérdezni. Povázsai ismertette ugyanakkor, hogy a filmgyártási tevékenység jogszabályba történő beillesztésének célja, hogy jogszerűen lehessen behozni és tartani az országba filmkészítéshez szükséges lőfegyvereket, amik azonban csakis vaktölténnyel használhatóak. A filmek esetében kikötés, hogy engedélyt csak az a szervezet kaphat, akinek tevékenységi köre legalább tíz éve kiterjed a filmes fegyvertechnikai és pirotechnikai szolgáltatás nyújtására.

Egyszerűsödik az új fegyver vásárlása is, ugyanis akinek már van tartási engedélye, minden további nélkül vásárolhat új fegyvert, anélkül, hogy előbb a rendőrségtől megszerzési engedélyt kellene szereznie. „Így a vásárlónak csak annyi dolga lesz, hogy a már megvásárolt új fegyverrel bemenjen a hatósághoz és az engedélyébe bevezettesse annak adatait”- mondta az OrientPress Hírügynökségnek adott interjújában Povázsai. Hozzátette: a vadászok esetében az érintettek köre mintegy 60-65 ezer lehet. Ez esetben azonban a kereskedők felelőssége jelentősen megnő, mivel fokozottan kell ellenőrizniük, hogy a vásárló rendelkezik e a szükséges engedéllyel. Kérdésünkre elmondta, őket is fokozottan ellenőrzik, hogy jogtalan kezébe ne kerüljön fegyver, ha mégis ilyen történik, az illetőnek visszavonják a kereskedelmi engedélyét és bezárhatja a boltot.

A sportolóknak is könnyebb lesz ezentúl a fegyvertartás, miután eltörölték a sport célú lőfegyverek mennyiségére vonatkozó számbeli korlátozást. „Eddig ugyanis három hosszú és két rövid fegyvert tarthattak. Az ő esetükben néhány tízezer lehet az érintettek száma” - mondta az alezredes.

Nemcsak a fegyvervétel-és tartás, de a szállításra vonatkozó szabályok is engedékenyebbek lettek a korábbiaknál. „Ennek során a folyamatos felügyelet helyett a kellő gondosság az elvárás” - mondta Povázsai.

Ezzel szemben engedélykötelesség válik a muzeális fegyverek gyártása, a javítása és forgalmazása, valamint a színházi fegyverek behozatala, kivitele és átszállítása is.

A bűncselekmények és szabálysértések körére vonatkozó szabályok is megújultak. „A kizárás meghatározott szabálysértések elkövetése esetének ugyanis 2 évről 6 hónapra csökkent” - ismertette a rendőr alezredes.

Szigorodik ugyanakkor az, hogy a korábbi öt nappal szemben a lőfegyver hatósági igazolványának elvesztése esetén a tulajdonosnak azonnali bejelentési kötelezettsége van.

Óvári Enikő
OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.