Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Július 13. 20:48, péntek | Helyi

LMP: városlakókért van a menetrend

LMP: városlakókért van a menetrend

A napokban döntött a közgyűlés a helyi buszközlekedés menetrendjének változtatásáról. A döntést bírálta sajtótájékoztatóján Szabó Zsolt, az LMP önkormányzati képviselője.

Mint elmondta, tartózkodott a menetrendről szóló szavazásnál, mivel, bár a dunaújvárosi LMP-s szervezet álláspontja szerint is szükséges a menetrend változtatása, de ez csak olyan formában kezdeményezhető, ami vonzóbbá teszi a közösségi közlekedést.

Ha csupán a gombhoz varjuk a kabátot és mindig csak a költségeken faragunk, akkor végleg ellehetetlenül a dunaújvárosi tömegközlekedés, hiszen a menetrendvágásoktól egyre kevésbé lesz vonzó a buszozás, ami újabb járatritkításhoz és díjemeléshez vezet. A fiatal képviselő azt is kifejtette, hogy rendszeresen busszal közlekedik és pártjával együtt úgy gondolja, elengedhetetlen a fenntartható és igazságos tömegközlekedés kialakítása a városban.


A közgyűlésben is többször elmondták a javaslataikat, amit szerintük az Önkormányzatnak a következő január 1-től érvényes szolgáltatási szerződében érvényesítenie kellene. Két fontos szempont van, ami megkerülhetetlent- magyarázza Szabó Zsolt.

Egyrészt a menetrendet oly módon kell változtatni, hogy ne csak szakmailag, hanem társadalmilag is elfogadható legyen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a városlakók igényeit maximálisan figyelembe kell venni a menetrend és a járatok kialakításakor. Így elérhető, hogy egyre többen, akár az autó helyett is, a közösségi közlekedést válasszák. Másrészt át kell szabni a viteldíj rendszerét. Egy olyan díjszabásra van szükség, amiben az utasnak lehetősége van, csak a megtett utat vagy időt kifizetni, illetve arra, hogy a megváltott vonaljeggyel a számára szükséges számban szállhat át és utazhat egy nap folyamán. Ha ezeket a javaslatokat megfogadná a Fideszes többség, kezdeti befektetéssel ugyan, de sikerülne vonzóvá, és így fenntarthatóvá tenni a közösségi közlekedést - zárja gondolatait az LMP-s városatya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.