Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. December 02. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Londoni elemzők szerint robusztus növekedésre vall a közép-európai EU-gazdaságok gyáripari aktivitása

Londoni elemzők szerint robusztus növekedésre vall a közép-európai EU-gazdaságok gyáripari aktivitása

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóipari aktivitásának mérőszáma hétévi csúcsra emelkedett.

Ez arra vall, hogy a negyedik negyedévben is folytatódik a robusztus ütemű növekedés az országcsoportban.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai pénteken közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh és a lengyel gyáriparra kiszámított, GDP-súlyozással mért beszerzésimenedzser-index (BMI) átlaga az előző havi 55,4-ről novemberben 56,0-ra - 2011 januárja óta a legmagasabb értékre - emelkedett.

Az 50 feletti BMI-értékek a vizsgált ágazat aktivitásának élénkülését jelzik, az 50 alatti szintek az adott szektor teljesítményének csökkenésére vallanak.

A Capital Economics londoni elemzőinek becslése szerint a ház által a magyar, a lengyel és a cseh feldolgozószektorra súlyozással kiszámolt BMI-szint a három gazdaság ipari termelésének csaknem 10 százalékos éves összevetésű átlagos növekedését vetíti előre a következő hónapokra.

A cég elemzői hangsúlyozzák, hogy a közép-európai EU-gazdaságok gyáripari BMI-értékét más felmérések is alátámasztják, köztük az Európai Bizottság gazdasági hangulati mérőszámai, amelyek "szintén pozitív üzenetet hordoznak".

A Capital Ecomomics közgazdászai szerint mindebből az következik, hogy a magyar, a lengyel és a cseh gazdaság éves növekedési üteme a rendkívül erőteljes harmadik negyedév után a negyedik negyedévben is valószínűleg robusztus marad, és elérheti 4,5-5 százalékot.

A londoni elemzői közösség a magyar gazdaságban az idei év egészére is 4 százalékhoz közeli, a következő két évben 3 százalék feletti növekedést valószínűsít.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői e héten bemutatott átfogó új prognózisukban kisebb kiigazításokat hajtottak végre: 2017-re az eddigi 3,8 százalék helyett 3,7 százalékos növekedést várnak Magyarországon, 2018-ra szóló növekedési becslésüket viszont 3,3 százalékról 3,5 százalékra javították.

A ház most először közölte 2019-re kidolgozott előrejelzését, amely arra az évre a magyar hazai össztermék 3,2 százalékos bővülését valószínűsíti.



A Morgan Stanley londoni elemzői megerősítették azt a véleményüket, hogy a magyar gazdaságban még mindig jelentős az elmúlt évek alulteljesítése idején elfojtott, most felszabadítható fogyasztói kereslet, és ez önmagában könnyűszerrel eredményezhet több évig tartó trendátlag feletti növekedést.

A Morgan Stanley szakértői ebben a környezetben jövőre 2,9 százalékos, 2019-ben 3 százalékos éves átlagos inflációt várnak Magyarországon. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ha az inflációs ütem ezt az előrejelzést meghaladná, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2-4 százalékos sávban meghatározott tűrési tartományába akkor is beleférne.

A Morgan Stanley erre alapozott előrejelzése szerint a magyar jegybank alapkamata még 2019-ben is a jelenlegi 0,90 százalékon marad.

Más nagy londoni házak ugyanakkor nem értenek egyet ezzel. A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének legutóbbi értékelése szerint az MNB jelenlegi enyhítési alapállása a halmozódó inflációs nyomás miatt végső soron nem lesz tartható. A ház azt valószínűsíti, hogy az MNB 2018 júniusa környékén lépésenként 0,50 százalékpontos kamatemelési ciklusba kezd.

A Capital Economics központi forgatókönyve is az, hogy az MNB jövőre visszafordítja a pénzügypolitika irányát és szigorításba kezd. A cég alapeseti prognózisa szerint az MNB alapkamata 2018 végéig 1,50 százalékra növekszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.