Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Október 30. 07:52, kedd | Helyi

Ma kiderül:Táborálláson nem akarnak csatornát?

Ma kiderül:Táborálláson nem akarnak csatornát?

Ma délelőtt sz esti gyűlésig ma e még szinte bizonyosnak tűnt, hogy nem lesz csatorna többek között a Táborállás utcában, a Barsi Dénes utcában, a Búzavirág utcában, a Rózsa utcában és az Üdülősoron sem.

Ezekben az utcákban lakóknak nem jelentkezett kétharmada a támogatott csatornázási programra. Néhány utcában azonban még a keddig gyűlésig megvolt az esély arra, hogy igen kedvező áron hozzájussanak szennyvíz-elvezető csatornához. A Százszorszép lakóparkban ( a laktanyával szemközti rész)a területegészét nézve aláírta a szándéknyilatkozatot a kétharmados többség. Utcánként viszont lehetnek problémák,mert például a Berán Lajos utcában hiába igényli a lakók 83 százaléka a beruházást, ám az előttüklévő Búzavirág és Somogyi utcában - azokon át haladna a vezeték- nem éri el az arány a 66 százalékot, így a vezetékek lefektetése problémát fog okozni..

Rohamléptékben alig pár hét alatt kellett az érintetteknek minderről dönteni, hiszen a kedvezményes csatorna-programba szinte az utolsó pillanatban kerülhetett városunk bele. Nem kis lobbit kellett érte folytatnia városunk polgármesterének és műszaki szakembereinek, s nagyon sok szervező munkát igényelt és igényel mindez a terület képviselőjétől Hingyi Lászlótól és a DVCSH szakembereitől.

Annak okáért is, hiszen eredendően Kulcs település indulhat európai uniós pályázaton a település csatornázásáért, így a beruházás költségeinek 80 százalékát támogatásként megkaphatják. Az előkészítő munkák során vetődött fel, hogy a dunaújvárosi tisztítóműbe történő bekötés a legjobb megoldás, így lehetősége lett a városunknak arra, hogy csatlakozhasson a programhoz, s eddig elmaradt területeken is csatorna épülhessen.

Cserna Gábor, városunk polgármestere dolgoztatta ki annak a műszaki lehetőségét a DVCSH szakembereivel, hogy Táborállás veszélyeztetett területe is a kedvezményezett részhez tartozhasson.

Hogy miért különösen kedvező a lehetőség? Az uniós támogatás következtében a lakóknak csak 20 százalékot kell a bekerülési költségekből megfizetni, amely előnyös finanszírozási lehetőséggel öt éven keresztül megközelítőleg havi 3000 forint körüli részletfizetést jelenthet a csatlakozóknak. Sajnos, a szabályok szerint csak ott történhet meg a beruházás, ahol a jogosultak kétharmada ezt kéri. Az intenzív szervező munka ellenére ezért vannak olyan utcák, ahol nem lesz egyelőre és belátható ideig nagy valószínűséggel csatorna-közmű.

Így Táborálláson a rendelkezésünkre álló adatok szerint csak a Palánk utca lesz csatornázva, ha keddig nem változik meg az ott élők érdektelensége. Így hiába az uniós támogatása, hiába a veszélyes övezet, hiába a várható nagyon magas talajterhelési díj, a legtöbben nem kívánnak a csatornára kötni.

A ma esti alakuló gyűlésenn a szándéknyilatkozatot aláírók összejövetelen nem kevesebbről születhetett –döntés, mint hogy megalakuljon-e a víziközmű és csatorna társulat, s mely utcák fognak a csatornázási programba bekerülni. Ezt az érdekeltségi terület kijelölésének nevezik. Fizetni még nem kell. Csak ezt követően folytatódhat az uniós pályázathoz szükséges műszaki, engedélyezés és pályázati eljárás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.