Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Október 19. 18:01, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyar filmalkotásokat díjaztak Spanyolországban és Varsóban

Magyar filmalkotásokat díjaztak Spanyolországban és Varsóban

Magyar sikerekkel zárult a hétvégén a Sitges-i Nemzetközi Fantasztikusfilm Fesztivál Spanyolországban és az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivál is:

a borzongató mozifilmek nagy presztízsű nemzetközi seregszemléjén a Drakulics elvtárs című filmért Bodzsár Márk a legjobb forgatókönyv díját nyerte, Lengyelországban Felméri Cecília Spirál című filmjét elismerő oklevéllel, Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotását FIPRESCI díjjal jutalmazták - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t.

Az 53. Sitges-i filmfesztivál tekintélyes szakemberekből álló zsűrijében többek között Mary Jo Marky, a Csillagok háborúja: Az ébredő Erő és a Lost - Eltűntek sorozat vágója döntött a rangos díjakról. Bodzsár Márk, Jakab Juli és Tasnádi István közreműködésével készült nagy sikerű vámpír-retró-kém-vígjátékát már számos rangos fesztivál tűzte műsorra világszerte és a hazai mozikban 2019-ben a legnézettebb magyar filmek egyike volt - olvasható az NFI hétfői közleményében.

Felméri Cecília első mozifilmje, a Spirál világpremierje a lengyel főváros A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválján volt. Az első és második filmeket bemutató versenyprogramban a magyar-román koprodukcióban készült lélektani krimi elismerő oklevelet nyert. Az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache, és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült Spirál november 19-től látható országszerte a mozikban.

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámáját a filmkritikusok nemzetközi szövetség, a FIPRESCI zsűrije díjazta Varsóban. A Stork Natasa és Bodó Viktor főszereplésével készült drámát már több mint tízezren látták a hazai mozikban. Fesztiválkörútja vezető európai fesztiválokkal párhuzamosan Ázsiában és Amerikában folytatódik.

Mindhárom díjazott alkotás az NFI támogatásával készült.

Címkék: film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére