Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Február 17. 10:07, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Magyar kutatót díjaztak a világ legrangosabb biztonságpolitikai konferenciáján

Magyar kutatót díjaztak a világ legrangosabb biztonságpolitikai konferenciáján

A kiemelkedő tudományos értéket képviselő doktori (PhD) disszertációért

A kiemelkedő tudományos értéket képviselő doktori (PhD) disszertációért járó John McCain-díjjal ismerték el Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédje értekézését a vasárnap véget ért 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC), a biztonságpolitika legrangosabb nemzetközi fórumán.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékén dolgozó kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben.

Analízis paralízis: veszélyérzékelés és kohézióhiány a NATO-ban, 1960-1980 (Analysis Paralysis: Threat Perception and Incohesion in NATO, 1960-1980) című értekezésében az észak-atlanti szövetség szervezete döntéseinek elemzésén keresztül rámutat, hogy míg a nemzetközi kapcsolatok kutatóinak tanulmányai szerint a fokozott fenyegetettség érzése erősíti a szövetségesek közötti összetartást, a történelmi adatok arra utalnak, hogy az erős fenyegetettség gyengítheti egy szövetség kohézióját.

Mártonffy Balázs a John McCainről elnevezett elismerés első számú idei díjazottja. A második díjat a svéd Oscar Jonsson kapta meg a háború fogalmának orosz felfogásáról szóló, önálló kötetben is kiadott disszertációjáért (The Russian Understanding of War). Az elismeréseket a 2018-ban elhunyt amerikai republikánus szenátor özvegye, Cindy McCain részvételével adták át a hét végén Münchenben.

John McCain több mint negyven évig volt a konferencia visszatérő vendége, kezdetben fiatal katonatisztként, majd több mint húsz éven keresztül szenátori tisztségében, az amerikai törvényhozás küldöttségének vezetőjeként. Sokat tett azért, hogy az MSC a transzatlanti közösség fontos fóruma legyen.

A republikánus politikus emlékére alapított díjjal kiemelkedő tudományos munkákat ismernek el. A díj arra is hivatott, hogy méltassa John McCainnek a transzatlanti kapcsolatok erősítéséért és a globális biztonságpolitikai párbeszéd ösztönzéséért végzett munkáját. A díjazottak a 20 ezer euróig terjedő (6,8 millió forint) pénzjutalommal együtt járó elismerés mellett vonzó publikációs lehetőségeket is kapnak, és részvételi jogot az MSC rendezvényein - áll a konferencia szervezőinek közleményében.

Fotó: securityconference.org

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -