Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 03. 11:18, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Magyarellenes gyűlöletkeltésért panaszoltak be egy román műsorvezetőt

Magyarellenes gyűlöletkeltésért panaszoltak be egy román műsorvezetőt

Magyarellenes gyűlöletkeltésért az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA) és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) is bepanaszolta Radu Banciut, a román B1 hírtelevízió egyik műsorvezetőjét az ActiveWatch nevű civil szervezet - közölte szerdán az Új Magyar Szó (maszol.ro) portál.

A civil szervezet szerint a csatorna augusztus 27-i, Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorában az audiovizuális törvényt sértő, a magyarokat diszkrimináló módon foglalkozott a székelyföldi autonómia témájával, a műsorvezető pedig lealacsonyító hangon beszélt a magyarokról, és etnikai gyűlöletet szított.
Egyebek közt azt állította, hogy a Székelyföldön eddig is atrocitások áldozatai voltak a románok. „Elképzelhetik, mi lesz majd, ha életbe lép az autonómiatörvény. A románok nem beszélhetnek majd románul, fejbe verik őket az utcán, megalázzák őket. (…) Olyan ez, mintha őzikéket eresztenénk be az oroszlánketrecbe" - jelentette ki Banciu. Egyenesen népirtást vizionált. „Tömegsírok is lesznek. A magyarok bosszút állnak majd a románokon” – fogalmazott.
Az ActiveWatch szerint a B1TV újságírója a műsorban törvényszegő módon összekeverte a tényeket saját elfogult véleményével. Nem magyarázta el az ok-okozati összefüggést a törvény szövege és a várható „tömegsírok és mészárlás" között, nem nevezte meg azokat az állítólagos atrocitásokat, amelyeknek a románok állítólag eddig is áldozatai voltak. „Pánikot és félelmet keltett a nézőkben" - érvel az emberjogi szervezet.
A közérdekű nyilvánosság és tisztességes tájékoztatás felett őrködő ActiveWatch korábban is szót emelt a román médiában észlelt magyarellenes megnyilvánulások miatt. 2012-ben a civil szervezet feljelentette a román közszolgálati televíziót, mert az megtagadta az Erdélyi Magyar Néppárt választási hirdetésének sugárzását. Idén júniusban az ActiveWatch a zászlók használatát szabályozó törvény tervezett szigorítása ellen tiltakozott, ellenezve azt is, hogy kötelezővé tegyék a reggeli himnuszéneklést a romániai iskolákban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -