Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 07. 10:33, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotó:fogyasztovedelem.kormany.hu

Magyarország harmadik Európában a veszélyes termékek kiszűrésében

Magyarország harmadik Európában a veszélyes termékek kiszűrésében

Magyarország élen jár a nem biztonságos termékek kiszűrésében, ugyanis az aktív fogyasztóvédelmi jelenlétnek köszönhetően tavaly a harmadik legtöbb riasztást küldte a RAPEX-be,

az unió nem élelmiszer jellegű veszélyes termékeket tartalmazó adatbázisának riasztási rendszerébe - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel. Kara Ákos, a tárca államtitkára az MTI-nek elmondta, a minisztérium akkreditált vegyipari és műszaki laboratóriumai rendszeresen vizsgálják a kereskedelmi forgalomban elérhető árukínálatot.

A közlemény szerint a veszélyes termékek kiszűrése céljából 2018-ban 31 országból összesen 2257 riasztás érkezett az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe. Az itt megjelenő termékeket az uniós tagállamok is ki tudják vonni a saját piacukról. Magyarország tavaly 172 értesítést küldött, ezzel Németország és Franciaország mögött dobogós helyen végzett a nem biztonságos termékek felkutatásában és a társhatóságok riasztásában.

Minden második termék kiszűrése a legfiatalabbak védelmét szolgálta, a magyarországi riasztások több mint harmadára játékok, közel ötödére gyermekruhák miatt volt szükség. Tizenhárom százalékkal még a dekorációs fényfüzérek kerültek be a leginkább problémás árucsoportok közé.



A leggyakrabban feltárt kockázatokat az áramütés, a fulladás, az égési sérülés és a tiltott vegyi anyag okozta veszély jelentette.

A fogyasztóvédelmi hatóság a nem biztonságos termékeket kivonta a forgalomból, így azok sem a hagyományos, sem az online kereskedelemben nem kaphatóak - áll a közleményben.

Kara Ákos, az ITM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta, ha egy termék veszélyesnek bizonyul, a fogyasztóvédelmi hatóság nemcsak arról intézkedik, hogy az lekerüljön az üzletek polcairól, hanem indokolt esetben a vásárlóktól való visszahívására is kötelezi a forgalmazót, kereskedőt. 2018-ban 189 termék esetében jártak el így.

Címkék: termék, veszélyes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.