Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Május 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Magyarország vezetheti be elsőként az új uniós GMO-szabályokat

Magyarország vezetheti be elsőként az új uniós GMO-szabályokat

Az Európai Unióban Magyarország vezetheti be elsőként a genetikailag módosított szervezetek (GMO) köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tévő új szabályokat.

Mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára. Rácz András kiemelte, a kormány arra is törekszik, hogy még idén elkészüljön egy új címkézési rendszer, amelynek révén GMO-mentes jelöléssel lehet ellátni a szabályozásnak megfelelő húst, halat, tojást, tejet és mézet.

Egyebek között ilyen címkézési rendszerek kialakítását, majd ezek uniós egységbe szervezését sürgeti a pénteken véget ért konferencián elfogadott Berlini Nyilatkozat - mondta Rácz András, hangsúlyozva, hogy a dokumentum harmóniában van a magyar kormány 'határozottan GMO-mentesség párti' politikájával, és a több mint 60 ország képviselőivel rendezett tanácskozás 'méltó folytatása' volt az FM Hogyan maradjunk GMO-mentesek Európában? című áprilisi konferenciájának.

Az FM helyettes államtitkára rámutatott, hogy Magyarországon még az alaptörvényben is szerepel a GMO-mentesség célkitűzése, és az ügyben nemzeti egyetértés, pártpolitikai oldalakon átívelő konszenzus alakult ki. A kormány azonban ahhoz is hozzá kíván járulni, hogy minél több uniós tagország váljon GMO-mentes övezetté, ezért hirdette meg Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Szövetség a GMO-mentes Európáért kezdeményezést.

A berlini konferencia is szorosan kapcsolódik a magyar kormány törekvéseihez - tette hozzá Rácz András.

A több mint 400 résztvevővel - köztük kormányok, nemzetközi szervezetek, az Európai Bizottság, valamint szakmai és civil szervezetek képviselőivel és kutatókkal - kidolgozott Berlini Nyilatkozat elsőként az új uniós irányelv tagállami bevezetésének fontosságát hangsúlyozza.

A dokumentumban sürgetik azt is, hogy készüljön európai fehérjestratégia az EU-ba áramló génmanipulált szójától való nagyfokú függőség enyhítésére - ismertette a helyettes államtitkár.

A Berlini Nyilatkozat az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi szerződésről - a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű megállapodásról - szóló tárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozza, hogy nem szabad veszélyeztetni a GMO-mentességért tett eddigi erőfeszítések eredményeit és a tagállami szabadságot - tette hozzá Rácz András. Hangsúlyozta, hogy a kormány meggyőződése szerint a GMO-mentesség az egyetlen helyes út, mert csak így lehet a családok asztalára biztonságos és fenntartható módon megtermelt élelmiszert tenni, és megőrizni a magyar mezőgazdaság versenyképességét, valamint a természet sokszínűségét.

Címkék: gmo, szabály, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni