Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Március 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magzatvízből származó őssejt lehet egy bélbetegség gyógymódja

Magzatvízből származó őssejt lehet egy bélbetegség gyógymódja

A magzatvíz lehet a kulcsa a koraszülötteket gyakran sújtó halálos bélbetegségből való gyógyulásnak - írja a BBC. A súlyos gyulladás, az úgynevezett nekrotizáló enterocolitis, tönkreteheti a bél szöveteit és jelentős szervi elégtelenséghez vezethet.

A korai állatkísérletek, amelyeknek eredményei a Gut című szakfolyóiratban jelentek meg, azt mutatják, hogy a magzatvízben található őssejtek képesek meggyógyítani a betegség okozta károkat, s növelik a túlélés esélyét.

A koraszülöttek még nincsenek felkészülve a méhen kívüli életre, s a bél sincs még ilyenkor felkészülve az élelmiszerre. Mintegy minden tizedik koraszülöttnél alakul ki nekrotizáló enterocolitis.

A gyulladás szöveti halálozást okozhat, ami lyukat okozhat a csecsemő beleiben, ezzel súlyos fertőzést okozva. Az anyatej csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát, de az egyetlen hasznos kezelési módszer, az az elhalt szövet műtéti eltávolítása. Azonban a műtét során igen magas, 40 százalékos a halálozási arány.

Dr. Simon Eaton, a University College London gyermekgyógyász professzora a tagja volt annak a csapatnak, amely először vizsgálta a betegség őssejtes kezelésének lehetőségét, mégpedig úgy, hogy azt a magzatvízből nyerik.

Patkányokon végzett kísérlet során laboratóriumi körülmények között azt találták, hogy a befecskendezett őssejt injekció növelte a túlélési időt, javította a belek működését.

Az őssejtek jól ismertek gyulladáscsökkentő hatásukról, de ez az első alkalom, hogy kimutatták, hogy a magzatvízből származó őssejt képes helyreállítani a belekben okozott károkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: