Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Március 31. 08:41, péntek | PR
Forrás: (x)

Manuálterápia vagy csontkovács: van különbség?

Manuálterápia vagy csontkovács: van különbség?

A csontkovácsolás és a manuálterápia között vannak különbségek, de ezt csak kevesen tudják. Nézzük meg, hogy mégis milyen eltéréseket tapasztalhatunk.

Mit csinál a csontkovács?

A csontkovács az izomrendszeri problémákkal foglalkozik és általában 6 éves orvosi képzésben kell részt venniük, hogy praktizálhassanak. Az oktatás során az idegrendszeri rendellenességeket, a gerinc rendellenességeket, ezeknek a problémáknak a diagnosztizálását, kezelését és megelőzését sajátítják el. Kezeléseikkel csökkentik a fájdalmat és mobilizálják a gerincet. Gyakran szakosodnak a következő területekre: sportbalesetek, ízületi fájdalom, nyaki fájdalom, alsó hátfájás, migrén, bélrendszeri rendellenességek.

Mivel foglalkozik a manuálterapeuta?

A Gyógytornászom rendelő szerint a manuálterápia összetettebb tud lenni, mint a csontkovácsolás. A terapeuta a támasztó- és mozgató szervrendszer helyreállításával foglalkozik. Holisztikus szemlélettel, a test teljes egészét vizsgálják és támaszkodnak a modern orvoslásra. Kézzel végzett fogásokkal gyógyítják az ízületi és a gerinc problémákat.

Hogyan zajlik egy kezelés?

Általában a manuálterápiás kezelés egy állapotfelméréssel kezdődik, amely tartalmazhat röntgen, CT vagy MR vizsgálatot, esetleg laborvizsgálatot is. Az állapotfelmérésre érdemes magunkkal vinnünk előző leleteinket is, hiszen azok is hasznos információkat rejthetnek a szakember számára. A terapeuta ezután felállítja a diagnózist és személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki a páciensek részére. Az állapotfelmérésnél vizsgálja a testtartást, az esetleges végtagi asszimetriákat, az izmok általános állapotát és a gerinc formáját. A kezelések során kézzel végzett fogásokkal csillapítja a fájdalmat és mobilizál.

Milyen technikákat alkalmaz egy manuálterapeuta?

A manuálterapeuta lágyrész kezelési masszázsfogásokkal, izom és izompólya oldási technikákkal, postizometriás relaxációs technikákkal, izom-energiát alkalmazó technikákkal, dinamikus technikákkal, manupulációs technikákkal állítja helyre a mozgató- és a tartórendszer harmóniáját. 10-15 kezeléssel már igen jó eredményeket lehet elérni és ekkor már jelentős javulást is tapasztalhatunk. Egyes rendelőkben elérhető a trigger pont terápia, amely kifejezetten a csomók megszüntetésére irányul. A befeszült izmokra nyomást helyeznek, melynek segítségével a fájdalmas csomók megszüntethetők.

Pontosan milyen területeken tud segíteni egy manuálterapeuta?

- fájdalmak csillapítása
- a nyak, a hát, a derék, a keresztcsont, valamint a vállízület területén
- ízületek mozgáskorlátozottságának oldásában
- ízületek statikájának helyreállításában
- az általános izom egyensúly helyreállításában
- közérzet javításban

Számos olyan eset van amikor nem szabad ezt a terápiát alkalmazni, ilyen lehet például egy akut gyulladás, egyes tumor típusok, lázas állapot, agyi vagy érbetegségek, szalagszakadás, illetve közvetlenül egy műtét után sem javasolt az alkalmazása.

A manuálterápia mellett, fontos, hogy mi magunk is aktívan részt vegyünk a gyógyulási folyamatban. Egy pontos terv alapján bizonyos tornagyakorlatokat mi magunk is végre tudunk hajtani saját otthonunkban. Megadott ismétlésszámmal, aktív feladatokat végezhetünk így a panaszok kiújulását is megakadályozhatjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.