Városlista
2020. november 25, szerda - Katalin

Hírek

2011. Július 28. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Már majdnem 4 millió éve járunk felegyenesedve

Már majdnem 4 millió éve járunk felegyenesedve

Tanzániában bukkantak a kutatók azokra az ősi lábnyomokra, amelyek tanúsága szerint a mai ember ősei már 3,7 millió évvel ezelőtt is teljesen felegyenesedve jártak.

Ez pedig azt jelenti, hogy az ember 2 millió évvel korábban állt két lábra, mint azt a tudósok eddig hitték.

A szakemberek elmondták: az emberi láb formája adja talán az egyik legnyilvánvalóbb különbséget köztünk és az emberszabású majmok között. Arról azonban eddig csak homályos elképzelései voltak a tudósoknak, hogy az ember pontosan mikor költözött a fákról a földre - írja az Interface.

A kutatók azonban nemrégiben Tanzániában 11 olyan lábnyomra bukkantak, amelyek megközelítőleg 3,7 millió évesek, és amelyek arról tanúskodnak, hogy az ember egyik őse már ekkor teljesen felegyenesedve járt. Az adatok azonban arra is utalnak, hogy ez a képesség egy olyan fajnál alakult ki, amely még részben a fákon élt.

Az azonban egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy az ember ősei már úgy vándoroltak ki Afrikából, hogy hosszú távokat voltak képesek két lábon megtenni. A kutatások minden esetre arra utalnak, hogy az ember egyik első ismert ősétől, az Australopithecus afarensistől származnak a nyomok, amelyről eddig azt gondolták, hogy csupán a majmokhoz hasonló görnyedt testtartásban volt képes két lábon járni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 25. 05:00, szerda | Belföld

A települések 91 százalékában van igazolt fertőzött

Már a magyarországi települések 91 százalékában van igazolt fertőzött - közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

2020. November 24. 18:44, kedd | Belföld

Sűrű ködre figyelmeztetnek

A tartós, sűrű köd veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára.

2020. November 24. 18:05, kedd | Belföld

Csütörtökön zárul a KSH népszámlálási kérdőívtesztje

November 26-án, csütörtökön zárul a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által indított, a jövő évi nép- és lakásszámlálás kérdőívének szakmai előkészítését támogató online kérdőívteszt.

2020. November 24. 17:05, kedd | Belföld

Már több mint tízezren kérték az ingyenes internetet a szolgáltatóktól

Már több mint tízezer lakossági előfizető kérte az ingyenes internethozzáférést az arra jogosultak közül - közölték a szolgáltatók az MTI érdeklődésére.