Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 14. 17:05, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Már szedik a zöldségeket az üvegházakban

Már szedik a zöldségeket az üvegházakban

Már elkezdődött az üvegházakban a hajtatott zöldségek betakarítása, amelyből nagyobb mennyiség megjelenése áprilisra várható, emellett lassan szabadföldön is elkezdődik a korai zöldségfélék vetése

- közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Ledó Ferenc kifejtette, hogy a hajtató kertészek januárban megkezdték a kiültetéseket az üvegházakba, fűtött fóliasátrakba. Az enyhe télnek köszönhetően nem kellett sokat fűteni, a fűtési rendszerek elegendő hőt adtak a biztonságos termesztéshez. Januárban az átlagosnál kevésbé sütött a nap, ami a hajtató kertészetekben elsősorban a nagy fényigényű paradicsom termesztését érintette kedvezőtlenül.

A hidegfóliás káposztaféléket, salátákat februárban kiültették, azok jól fejlődnek, szedésük húsvét körül várható. A melegigényes kultúrákat, például a paprikát és a paradicsomot hidegfóliába március végén, április közepéig ültetik ki.

A szabadföldi kultúrák közül hamarosan megkezdődik a zöldborsó, a hagymafélék és a gyökérzöldségek vetése - mondta Ledó Ferenc, megjegyezve, hogy a talajok nedvességtartalma kedvezőbb, mint tavaly.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az enyhe tél miatt a kártevők nagyobb számban vannak jelen, ezért jobban kell figyelni a védekezésre.

Az elnök elmondta, hogy a hajtatott zöldségek termőterülete tavaly az előző évhez képest minimálisan, 3500 hektár alá csökkent, ezen területekről 441 ezer tonna zöldséget takarítottak be. A szabadföldi zöldségnövények termőterülete 2018-hoz képest kis mértékben, 16 160 hektárra nőtt, a termésmennyiség 4 százalékkal, 659 ezer tonnára emelkedett.

Címkék: üvegház, zöldség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.