Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már tudják, miért okoz agyzsugorodást a depresszió

Már tudják, miért okoz agyzsugorodást a depresszió

Genetikai magyarázatot találtak amerikai kutatók arra vonatkozóan, mi okozza az agy zsugorodását depresszió közben - számol be a Fox News. Rájöttek ugyanis, hogy a depresszióban szenvedő emberek agyának egyes területei kisebbek és kevésbé sűrűek, mint egészséges társaiké.

Az agysejteket összekötő, valamint a sejtek közti kommunikációban fontos szerepet játszó szinapszisok működését befolyásoló géneket egyetlen központi genetikai kapcsoló vezérli, ami úgy tűnik, hogy a depressziós emberek agyában túltermelődik - állapította meg az új tanulmány.

Amennyiben túl sok termelődik ebből a genetikai kapcsolóból, az rombolja az érzelmek szabályozásában és a tanulásban egyaránt részt vevő ingerületi köröket - magyarázta Ronald Duman, vezető kutató, a Yale Egyetem pszichiátria professzora.

Állati és emberi agyi képalkotó vizsgálatok során azt találták, hogy a depresszióban szenvedők agyának egy bizonyos területe, az úgynevezett dorzolaterális prefontális kéreg összezsugorodik. Az ebben a régióban található idegsejtek szintén kisebbek és kevésbé sűrűek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 16:09, szerda | Életmód

Az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás mérséklésére

Kormányzati célkitűzés, hogy növeljük Magyarország fával borított területét, mert az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás negatív következményeivel szemben

2020. Október 18. 16:01, vasárnap | Életmód

Az éghajlat megváltozása okozhatta a korai emberfajok vesztét

Az éghajlat megváltozása valószínűleg kulcsszerepet játszott a korai emberfajok kihalásában

2020. Október 16. 18:02, péntek | Életmód

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik egy friss brit kutatás szerint.

2020. Október 15. 14:01, csütörtök | Életmód

A kutyák személyisége nem egyenletesen változik az életük folyamán

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is változik a személyiség a korral, de ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek