Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Január 26. 11:29, csütörtök | Helyi

Még 413 millió a Duna-part stabilizálására

Még 413 millió a Duna-part stabilizálására

A dunaújvárosi löszpart biztonságára egykor húszmilliárd forint áldoztak (mai áron számítva). Napjainkban a felújítás két üteme 700 millió forintot tesz ki, amit még kiegészít az esedékes táborállási partstabilizáció.

Projektindító nyitó rendezvény és sajtótájékoztató keretében tájékoztatta a meghívottakat, köztük kivitelezőket, a témával foglalkozó szakembereket Cserna Gábor polgármester, Nemes Józsefné projektmenedzser, Tóth Ferenc, a Partvédelmi Vállalat igazgatója és dr. Dorkota Lajos Fejér Megyei Kormánymegbízott a csaknem fél évszázada veszélyesen megcsúszott és azóta példaszerűen stabilizált Dunaújváros alatti löszpart állapotáról, a védőművek két üzemben történő megújításáról. Mindezeken felül téma volt három újabb partszakasz (Táborállás, Kulcs, Rácalmás) védelmének ügye, sőt a Dunaferr partvédelemmel kapcsolatos információcseréje is.
Referencia a dunaújvárosi partvédelem
Cserna Gábor polgármester nyitó előadásában vázlatosan ismertette mindazokat az előzményeket, amelyek Dunaújváros és a térség számára igen fontossá teszik a Dunát kísérő meredek löszpart tartós stabilizálását.
A város és a vasmű alatti nagy partcsúszás 1964. február 29-én következett be. Ezt követően a városi partszakasz 2,8 kilométer hosszúságú részén központi állami beruházással stabilizálták a löszpartot. Kiépült egy vezetőmű a mederben, víztelenítő horhosok és táró, nyolc víztelenítő csáposkút, a partfal rézsűs stabilizációja padkásított földműként, lépcsőkkel és biológiai védelemmel, ami 164 hektár területet ölel fel. Kiépült továbbá a monitoring rendszer a talajmozgások észlelésére és mintegy kétszáz talajvízszint észlelő kút.
Ez a Dunaújváros alatti védmű a hazai és a külföldi szakemberek számára jelentős referencia a hasonló Dunai-menti és Balaton parti stabilizációs védekezés számára. A dunaújvárosi partfalstabilizáció mintaként is szolgál.
2006-ban a római Kőtár alatti partfalon jelentős felszínmozgás alakult ki, a károsodások veszélyeztették a nagy értékű római kori leletállományt, a terület közlekedési és vízelvezetési létesítményeit pedig megrongálódtak.
A partmozgás közvetve veszélyeztette a közelében lévő városi víztornyot, annak vezetékeit, a közeli lakóterület közművezetékeit, közútjait.
Az első pályázat sikerrel zárult
A Közép-Dunántúli Operatív Program keretében az „Omlás és csúszásveszélyes partfalak állékonyságának biztosítása” tárgyában meghirdetett pályázat révén Dunaújváros 2008-ban 276 millió forint támogatást nyert 2008-ban a „Kőtár alatti partfalszakasz védelme, meglévő védművel való összehangolása (Öreghegy és a Siklói út közötti partvédőmű)” című támogatott projektre. Ennek keretében megtörtént az altalajt víztelenítő 8 csáposkút felének a felújítása elkészült 8 új talajvízmérő kút és a kőtár alatti felszínmozgásos partfal-rész stabilizációja. Ez a munka tavaly befejeződött.
Megkezdődik a második pályázat kivitelezése
Az I. ütem folytatásaként a Közép-Dunántúli Operatív Program „Omlás- és csúszásveszélyes partfalak állékonyságának biztosítása” tárgyú, a „Kőtár alatti partfalszakasz védelme, meglévő védművel való összehangolása (Öreghegy és a Siklói út közötti partvédőmű) II. üteme” című, pályázat ugyancsak támogatásra érdemesnek bizonyult. A támogatási összeg ezúttal 351,4 millió forint, amit 62 millió forint önkormányzati önrész egészít ki. Megtörténtek a közbeszerzési eljárások, a nyertes vállalkozásokkal Dunaújváros önkormányzata megkötötte a szerződéseket, átadta a munkaterületet. Azaz megkezdődik a 413,4 millió forint összértékű projekt kivitelezése. A befejezés határideje 2012 július 30.
A nyertes kivitelezők: a dunaújvárosi székhelyű TIMPANON P+P Kft, amely akét kőtár alatti lépcső átépítését, illetve helyreállítását végzi. A lépcsők geometriája az eredeti marad, a hiányzó korlátokat pótolják és elkészítik a területen még átépítendő vízelvezető vápát is. A másik négy víztelenítő csáposkút felújítását a „BITT TIMPANON KONZORCIUM” végzi (konzorciumvezező a kaposvári székhelyű BITT Vízgazdálkodási Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., konzorcium tag: a TIMPANON P+P Kft.)
A 40 új talajvízszintészlelő kút létesítését és 38 db kút eltömedékelését a ceglédi VIKUV Vízkutató és Fúró Zrt, végzi majd, míg a meglévő 192 db talajvízszintészlelő kút aktivitás vizsgálatára a Nagykovácsi székhelyű Mercatus InterPort Kft. nyerte el a megbízást.
Felújítás 20 emelet mélységig
Nemes Józsefné többek között azzal egészítette ki a Cserna Gábor által elmondottakat, hogy a mostani, második ütemre maradt négy csáposkút felújítása – az előző etaphoz hasonlóan – meglehetősen sokféle feladatot jelent. Elvégzik többek között a szivattyúk, nyomóvezetékek cseréjét, a talajba préselt csápok tisztítását, az aknák falazatának javítását, a szellőtőrendszer, az elektromos hálózat és a világítás cseréjét, a 43 – 58 méter mély aknák felszínen látható fejépületeinek felújítását. Úgyszintén nagy munka lesz a 192 talajvízszintmérő kút tisztító szivattyúzása, a kútfejek javítása.

Nemesné képekkel is illusztrálta mondandóját. Sorrendben a cikkünkhöz illesztett öt kép az alábbiakat láttatja: első az I. számú csáposkút fejépülete, a következő három kép a csáposkutak belsejét mutatja, az ötödiken talajvízszint mérő kút látszik kinyitott állapotban.

Tóth Ferenc üzemeltetői szempontból emelte ki a felújítás már befejezett első és most soron következő második részének jelentőségét. Megjegyezte: óriási a különbség a már felújított és a még fel nem objektumok között. A felújított kutaknál olyan mérések váltak lehetővé, amelyekből a jövőre nézve is következtetéseket tudunk levonni. Kedvezőtlen irányú változásoknál jelzést kapunk arra, hogy be kell avatkozni. További előny, hogy stabillá vált a kőtár alatti terület.
Kulcs, Táborállás és Rácalmás partfal ügyei
Szót kért a tanácskozáson dr. Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízott, aki visszaidézte, hogy kinevezése után az első teendőinek egyike volt a kulcsi partfalcsúszásának ügye, majd nem sokkal később foglalkoznia kellett a táborállási helyzettel is. Ideérve a következőket mondta: Cserna Gábor polgármester nagyon helyesen járt el a táborállási partcsúszás kezelésénél, ami megkönnyítette a munkámat. Bakondi György tábornok (katasztrófavédelem) jónak minősítette a Dunaújvárosban végzett munkát.
A továbbiakban megemlítette, hogy a Kormány határozatot hozott, miszerint kiemelten kezeli a partfalcsúszásokat. Ennek látható eredménye a tavaly Kulcsnál megszervezett helyreállítás. Jelenleg három pályázat van „az asztalon”. Az egyik a kulcsi, a másik Rácalmás pályázata, a harmadik Táborállásé. Valószínűnek tartotta, hogy sikeres lesz mindhárom pályázat és jól hasznosulhatnak az ide juttatandó pénzek. Ígérte, hogy hivatalból is figyelemmel kíséri a települések erőfeszítéseit.
A Dunaferr egyideig titokként kezelte
Újságírói kérdésre, miszerint kibővül-e a Táborállás alatti Duna-parttal a Partvédelmi Vállalat által gondozott terület, magánvéleményeként azt válaszolta Tóth Ferenc: E kérdésben nem mi döntünk, de elképzelni sem tudom, hogy ne hozzánk tartozzon majd.
A Dunaferr hetilap újságírója a vasmű és a Partvédelmi Vállalat kapcsolatára volt kiváncsi. Tóth Ferenc válasza több mint elgondolkodtató. Eszerint a privatizáció idejéig (2004.) a mérésekről kaptak adatokat, de nem mehettek be, nem ők mérhettek. A privatizáció után mintegy öt éven át titokként kezelték a vasmű területén mért talajvízszint adatokat, azokról a Partvédelmi Vállalat nem kapott tájékoztatást. A helyzet változóban van Tóth Ferenc szerint. Van ígéret kölcsönös adatcserére. A Dunaferr alatti Duna-part a Partvédelmi Vállalat kezelésében van. Az ott mért adatokért kölcsönösség alapján megadja a tájékoztatást a Dunaferr területén mért talajvízszint adatokról.
(csgy)



Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.