Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 05. 07:29, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Még egy napot kapott Szíria

Még egy napot kapott Szíria

Egy nap haladékot kapott Szíria az Arab Ligától, hogy aláírja azt a jegyzőkönyvet, amely az országba küldendő független megfigyelők mandátumáról rendelkezik.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter azt szorgalmazza, hogy a megfigyelők tevékenységüket hangolják össze a szíriai hatóságokkal.

Az Arab Liga ismét egy nap haladékot adott Szíriának, hogy aláírja azt jegyzőkönyvet, amely rendelkezik az országba küldendő független megfigyelők mandátumáról – vált ismertté vasárnap katari diplomáciai forrásokból. Az Arab Liga tudatta Damaszkusszal, hogy amennyiben valóban együttműködésre törekszik vele, akkor legkésőbb hétfőn Kairóba küldi képviselőjét, aki aláírja a jegyzőkönyvet, különben életbe lépnek az arab szervezet szankciói.

Az eddigi hírek arról szóltak, hogy az aláírás határideje szombat, majd vasárnap, de Damaszkusz újabb követelésekkel állt elő az arab és iszlám országok képviselőiből álló 500 fős megfigyelőcsoport mandátumával kapcsolatosan. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter azt szorgalmazza, hogy a megfigyelők tevékenységüket hangolják össze a szíriai hatóságokkal.

A pánarab szervezet egy héttel ezelőtt döntött arról, hogy szankciókkal sújtja Szíriát, mert Bassár el-Aszad elnök nem tett eleget a szervezet azon követelésének, hogy szüntesse be a demokráciakövetelő tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését. A 22 közel-keleti és észak-afrikai országot tömörítő szervezetnek a szíriai válsággal foglalkozó munkacsoportja külügyminiszteri szintű ülésén szombaton Dohában véglegesítette a büntetőintézkedéseket tartalmazó listát.

A szankciók alapján felére csökkentik a szíriai légi járatokat, valamint 19 magas rangú szíriai tisztségviselőre beutazási tilalmat vetnek ki. Emellett felfüggesztik az együttműködést a damaszkuszi jegybankkal, befagyasztják a szíriai kormány külföldi bankszámláit, és leállítják a szíriai projektek finanszírozását. A munkacsoport döntött arról is, hogy melyek azok a stratégiai javak, amelyekre nem vonatkozik a kereskedelmi embargó. A cél az, hogy a szíriai nép ne szenvedjen szükséget a szankciók miatt.

Az Arab Liga november 16-i hatállyal felfüggesztette Szíria tagságát, mert Damaszkusz ígérgetéseinek dacára nem hajtotta végre a szervezet megbékélési tervét. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet közben arról tájékoztatott, hogy a szíriai karhatalmi erők öt polgári lakost, köztük három tizenévest öltek meg vasárnap. Előző nap, szombaton legalább 23 ember, köztük 11 civil vesztette életét Szíriában az OSDH közlése szerint.

Címkék: Arab Liga, Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.