Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Augusztus 30. 16:03, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Még mindig nem érte el a járvány előtti szintet az OECD-tagállamok GDP-je

Még mindig nem érte el a járvány előtti szintet az OECD-tagállamok GDP-je

Még mindig nem érte el a járvány előtti szinteket a hazai össztermék (GDP) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában, jóllehet a gazdasági növekedés üteme gyorsult a második negyedévben.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet hétfőn közzétett előzetes adatai szerint április-júniusban az előző negyedévhez képest 1,6 százalékkal nőtt a GDP az OECD-tagállamokban.

A tavalyi második negyedévben, a járvány első hulláma által okozott globális sokk hatására példátlan mértékben, 10,4 százalékkal esett vissza az OECD-tagok gazdasági teljesítmény.

A korábbi rekordot a pénzügyi és gazdasági világválság csúcsán, 2009 első negyedévében mérték, de akkor is csak 2,3 százalékkal esett vissza az OECD-tagállamok gazdasági teljesítménye.

Negyedéves összevetésben a tavalyi első negyedévben 1,8 százalékkal csökkent, majd a második negyedévi 10,4 százalékos mínusz után a harmadik negyedévben már 9,4 százalékkal, a negyedikben 1,1 százalékkal, az idei első negyedévben pedig 0,6 százalékkal nőtt a reál-GDP.

Az idei második negyedévben az OECD-tagállamok hazai össztermékének szintje még mindig 0,7 százalékkal maradt el a járvány előtti utolsó "béke negyedévhez", 2019 október-decemberéhez képest.

A hét legfejlettebb gazdaság (G7) közül Nagy-Britannia lemaradása volt a legnagyobb, 4,4 százalékos, majd Olaszország következik 3,8 százalékkal, illetve Franciaország és Németország 3,3-3,3 százalékkal. A G7-csoport tagjai közül csak az Egyesült Államok volt képes a járvány előtti szintre visszakapaszkodni, a második negyedévben az amerikai GDP 0,8 százalékkal haladta meg a 2019 utolsó negyedévit.

Idén április-júniusban az Európai Unióban, az euróövezetben és a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-csoportban is nőtt a GDP. Legjobban az euróövezet teljesített, ahol az első negyedévi 0,3 százalékos csökkenés után 2,0 százalékkal nőtt a gazdaság. Az Európai Unióban 0,1 százalék mínuszról 1,9 százalékra ugrott, a G7-csoportban pedig 0,4 százalékos emelkedésről 1,6 százalékra gyorsult a reál GDP-növekedés üteme a második negyedévben.

A hét legfejlettebb gazdaság közül Nagy-Britannia GDP-je nőtt a legnagyobb mértékben a júniussal zárult három hónapban: az első negyedévi 1,6 százalék csökkenés után 4,8 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék. A második helyezett Olaszország gazdasági növekedési üteme 0,2 százalékról 2,7 százalékra gyorsult. Németország GDP-je 1,6 százalékkal, az Egyesült Államoké ugyancsak 1,6 százalékkal, Franciaországé 0,9 százalékkal, Kanadáé 0,6 százalékkal, Japáné pedig 0,3 százalékkal nőtt.

Éves összehasonlításban 13 százalékkal ugrott meg az OECD-országok gazdasági teljesítménye a második negyedévben, míg az elsőben 0,3 százalékkal csökkent. Az Európai Unióban az első negyedévben mért 1,3 százalékos csökkenésről 13,2 százalékos, az eurózónában 1,3 százalékos visszaesésről 13,6 százalékos, a G7-csoportban pedig 0,6 százalékos mínuszról 12,8 százalékos GDP-növekedésre váltott ét a gazdaság.

A hetek közül a brit gazdaság teljesített a legjobban, 22,2 százalékos növekedéssel, 7,6 százalékkal pedig Japán bizonyult a sereghajtónak. Franciaország GDP-je 18,7 százalékkal, Olaszországé 17,3 százalékkal, Kanadáé 13,8 százalékkal, az Egyesült Államoké 12,2 százalékkal, Németországé pedig 9,4 százalékkal bővült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése