Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. November 20. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megelőzhető a koraszülés?

Megelőzhető a koraszülés?

Bár vannak csodálatos történetek a koraszülést túlélőkről, a szomorú valóság az, hogy a szakemberek kevés tanácsot tudnak adni annak megelőzésére.

Minden igyekezet ellenére az Egyesült Államokban más hasonló országokhoz képest igen magas a koraszülések száma. Egy nemzetközi konferencián nemrég olyan módszerekre hívták fel a figyelmet, amellyel csökkenthető/megelőzhető a koraszülés - írja a abclocal.go.com.

Becslések szerint a módszerrel évente 58 ezer babát lehet megóvni a korai születéstől - hangzott el a nemzetközi konferencián. Világszerte egyébként 15 millió gyermek születik korábban a kelleténél évente: a legtöbben Afrikában és Ázsiában, ahol elsődleges szempont, hogy javítsák ezeknek a törékeny újszülötteknek az ellátását. Több mint egymillió újszülött hal meg évente a világon, legtöbben a fejlődő országokban. Emellett a koraszülöttek jelentős része később életen át tartó fogyatékossággal küzd.

A fejlettebb országokban, ahol jobb az egészségügyi ellátás, a legtöbb újszülöttet életben tartják, így a hangsúly már arra terelődik, hogyan tudják megelőzni a koraszülést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban ma még csak nagyon kevés koraszülés előzhető meg. A szakemberek szerint azonban 2015-re a koraszülések mintegy öt százaléka megelőzhető lesz.

A leglényegesebb feladat a szakértők szerint most már az, hogy kiderítsék a koraszülések okát és módszereket dolgozzanak ki a megelőzésre. Javaslataik szerint először is szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy a szülést idő előtt megindítják, illetve császármetszések esetében azzal, hogy korábban hozzák világra az újszülöttet.

Emellett fontos, hogy a nők szokjanak le a dohányzásról már akkor, mikor tervezik a teherbeesést. A koraszülés magas kockázati csoportjába tartozó nőknek pedig javasolják a progeszteron hormoninjekció beadását, valamint rövid méhnyakú nőknél a méhszáj összeöltését. Mesterséges megtermékenyítés esetében pedig csupán egyetlen embrió beültetése ajánlatos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.