Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 06. 08:49, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Megerősítette Magyarország adósosztályzatát a Fitch Ratings

Megerősítette Magyarország adósosztályzatát a Fitch Ratings

Megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő péntek reggeli londoni bejelentése szerint a megerősítés a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén devizaadósság "BB plusz/B" és a forintadósság "BBB mínusz" osztályzatára, a nem fedezett, elsőbbségi deviza- és forintkötvény-kötelezettségek "BB plusz/BBB mínusz" besorolására, valamint a kereskedelmi adósok felső besorolási határát jelentő "BBB" osztályzati országplafonra vonatkozik.
A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg kettő tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat stabil kilátással. A Standard & Poor's március végén javította stabilra a magyar osztályzatok kilátását az addigi negatívról; a Moody's Investors Service listáján - a három nagy közül egyedüliként - még leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással szerepel a magyar államadós-besorolás.
Magyarországra jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.
A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.
A Fitch Ratings a magyar osztályzati megerősítéshez fűzött pénteki elemzésében megállapította, hogy a magyar közadósság-ráta a jelentős költségvetési konszolidációs erőfeszítések ellenére nem sokat változott az elmúlt években, a magyar gazdaság növekedési kilátásai viszont javulnak.
A hitelminősítő kimutatta, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta - amely 2013 végén a cég számításai szerint 79,2 százalék volt - hozzávetőleg a kétszerese a Fitch besorolási listáján a Magyarországéhoz hasonló, "BB/BBB" osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértékének.
A Fitch alapeseti előrejelzése szerint a magyar adósságráta középtávon - az alacsony államháztartási deficitek és a gyorsuló gazdasági növekedés miatt - folyamatos csökkenésnek indul, de az évtized végén is még várhatóan 70 százalék felett lesz. A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a közadósság-rátán belül a devizaalapú kötelezettségek aránya - amely jelenleg 41 százalék - szintén csökkenni fog, mérsékelve a magyar gazdaság árfolyam-sebezhetőségét.
A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság átlagos növekedési üteme továbbra is elmarad a "BB/BBB" besorolású szuverén adósokétól, a növekedés mindazonáltal gyorsul és a munkanélküliségi ráta is meredeken csökkent tavaly és az idei év elején. E folyamatokat figyelembe véve a Fitch Ratings 2,7 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát az eddigi 1,8 százalékról.
Más nagy londoni házak az erőteljes első negyedévi GDP-adatok után szintén felfelé korrigálták a magyar gazdaságra adott növekedési előrejelzéseiket, és a Fitch új növekedési prognózisa most már közelít a londoni konszenzusos várakozáshoz.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőinek új, felülvizsgált becslése 2014-re 3 százalékos GDP-növekedéssel számol Magyarországon a cég korábbi 2,2 százalékos prognózisa helyett.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői minapi felülvizsgált helyzetértékelésükben közölték, hogy a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat az eddigi 2,5 százalékról szintén 3 százalékra emelték.
A Fitch Ratings azonban a magyar osztályzatok pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar gazdasági növekedés gyorsulásának fő hajtóereje az állami szféra aktivitásának élénkülése, és ez a hitelminősítő szerint "kérdéseket vet fel" a kilábalás fenntarthatóságával kapcsolatban.
A szokványos és nem szokványos monetáris intézkedések - köztük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja - szintén élénkítik a magyar gazdaságot, ám a Fitch Ratings megítélése szerint a magánszektor aktivitásának erősödésére utaló jelek továbbra is "bizonytalanok".
A hitelminősítő mindazonáltal kiemeli a külső fizetési egyenleg javulási folyamatát. A cég közölte, hogy középtávon is a jelentős folyómérleg-többlet fennmaradásával számol, tekintettel azt exportkapacitások bővülésére és az EU-források erőteljes nettó beáramlására.
A Fitch Ratings előrejelzése szerint a nettó külső adósság-ráta az IFS-módszertannal számolva a GDP-érték 43 százalékára csökken a tavaly mért 65 százalékról, jóllehet így is magasabb lesz a "BB" besorolású szuverén adósok 20 százalékos, illetve a "BBB" sávban szereplő országok 11 százalékos mediánszintjénél.
A magyar bankszektor tőkeellátottsága rendszerszinten megfelelő, bár az egyes bankok között jelentősek az eltérések. A szektor forintlikviditása erős, de a nem teljesítő kinnlevőségek aránya magas és növekszik, a bankok működési környezete pedig kedvezőtlen. A devizaalapú hitelállomány aránya csökken, de továbbra is magas, és nem múlt el a kockázata az olyan megoldásoknak, amelyek növelik a bankok terheit - áll a Fitch pénteki elemzésében.
A Fitch Ratings összességében azt várja, hogy a magyar kormány fenntartja a költségvetési fegyelmet. A cég nem számol azzal, hogy Magyarországra kidolgozott adósság-fenntarthatósági modelljére bármiféle hatást gyakorol a paksi bővítésről szóló magyar-orosz megállapodás 10 milliárd eurós hitelkerete.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során