Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Március 13. 21:09, vasárnap | Helyi

Megóvják városunk emlékeit

Megóvják városunk emlékeit

Március 9-én az Intercisa Múzeumban tartotta Jubileumi Tisztújító Közgyűlését a Dunaújvárosi Kulturális Egyesület. 10 éves egyesület új elnökévé Kozma Erzsébetet választották.

A 2015. év pénzügyi és szöveges beszámolót követően az addigi egyesületi elnök, Szente Tünde megemlékezett a mögöttük hagyott évtizedről: - Egy mai civil szervezet, jó esetben, azokat a „fehér foltokat” színezi át, azokat a „réseket” tölti be a társadalom működésében, amelyekre az államnak kevesebb figyelme, erőforrása marad – gondolattal vezette fel mondandóját. - Éppen ezért alakult meg 2005. szeptember 25-én a Dunaújvárosi Kulturális Egyesület a város szellemi és tárgyi emlékeinek megóvására, új kulturális értékek támogatására. Ha korszakolhatunk egyesületünk történetében, akkor a Klein András Miklós fémjelezte első öt év a kulturális intézmények összehangolódásáról, a képzőművészeti értékeink megóvásáról, helytörténet-írások folytatásáról szólt.

A második öt év a nyitás jegyében telt, nyitás a Dunaújvárosi Főiskola szellemi potenciálja, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara kapcsolatrendszere, valamint a civil szféra szakmai szervezetei felé.
Egyetlen civil szervezet lehettünk - hangsúlyozta Szente Tünde -, amelyik a Dunaújvárosi Főiskola andragógia szakos hallgatóinak szakmai gyakorlatát leigazolhatta. A Kommunikációtudományi és Tanárképző Intézet andragógia szakos nappali és levelező hallgatóinak szakmai gyakorlata dr. Bacsa-Bán Anettán keresztül az egyesülethez vezetett: Egy jó gyakorlat bemutatása a civil szférában – témakörben. Ebből az együttműködésből nőtte ki magát többek között a Paletta Kulturális Szabadegyetem.


Szintén példátlan lehetőségnek számított a Nemzeti Civil Alap által támogatott azon kutatás, amelyet Dunaújváros Térségének Civil Érdekegyeztető Tanácsa megbízásából végeztek 2007/2008-ban „A civil szervezetek és a kultúra kapcsolata a Dunaújvárosi Kistérségben” címmel.


Tanulságos próbálkozásként értékelhető a Civil Közösségi Tér Dózsa Mozi Centrumban helyet kapó kulturális rendezvénysorozata, amelyen amatőr irodalmi, színházi, képzőművészeti programokkal, író-olvasó találkozóval, a József Attila Könyvtár Cimbora klubjának kihelyezett foglalkozásával, a táncélet legendás Wünsch-Tomcsányi párosával, az Életrevaló Gyermekmisszió önkéntes-toborzásával adott impulzust a sok tekintetben még bátortalan civil kulturális, alulról építkező önkéntességnek.


A helytörténetírásban, építészeti környezetünk, a vas- és acélszobrászat megóvásában, a Domanovszky-freskó állagmegóvásában is letettük a névjegyünket – ragadott ki néhány példát egy évtizednyi aktivitásból a leköszönő elnök, aki nem mulasztotta megköszönni a helyi médiumok sorából az Info Dunaújváros alapító-főszerkesztőjének, Fekete Györgyinek az egyesület ismertségét és elfogadottságát segítő kedvező hozzáállását az évek során.

A jubileumi esemény díszvendége várostörténet-írónk, Miskolczi Miklós volt. A közíró a Mi, DUNAÚJVÁROSIAK Facebook csoport aktivitása nyomán tavaly decemberben megjelent kötet folytatását attól teszi függővé, hogy mennyi példányszámot sikerül eladni az elsőből. Tapasztalata szerint, még mindig vannak olyanok, akik nem is hallottak a 2015 tavaszán útjára indított gyűjtőmunkáról. Akkor kezdeményezte, hogy emlékezzenek meg azokról a városi legendákról, akik élhetővé tették a várost.
A fiatalabb nemzedéket képviselő Bali Attila fénykép- és dokumentumgyűjtőt is meghívták a tisztújító rendezvényre, akinek aktív közreműködésére számít a megválasztott új egyesületi elnök, Kozma Erzsébet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.