Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 27. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Megszámlálják az óvodásokat

Megszámlálják az óvodásokat

A jövő tanévben 3 éves kortól kötelező lesz az óvodai nevelés. A kormányzat idén szeptemberben felméri az óvodások számát, hogy megelőzhesse a férőhely gondot, amely 20 ezres is lehet - írja a Világgazdaság. A Klik korábban azt közölte, hogy országosan és számszerűen összesítve nem hiányzik férőhely, az óvodák átlagosan 90-91 százalékos kihasználtsággal működnek.

„Szeptemberben pontosan felmérik az óvodások létszámát az önkormányzatok és a Belügyminisztérium segítségével, hogy meg lehessen tudni, hol lesz szükség a férőhelyek bővítésére” – közölte a köznevelésért felelő államtitkár egy konferencián. Hoffmann Rózsa elmondta, hogy az országos átlagot tekintve nincs a férőhelyekkel probléma, de egyes területeken lehet hiány.

A konferencián Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter azért is nevezte jelentős átalakításnak az oktatásban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a létrehozását, mert először vannak olyan helyzetben, hogy olyan adatok állnak rendelkezésre, amelyek felelős irányítást tesznek lehetővé. Az óvodások, a jelentkezők létszámára, vagy a férőhelyek aktuális számára a tárcák eddig nem tudtak a lap érdeklődésére választ adni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt közölték, hogy az önkormányzatok az óvodák fenntartói, ezért a létszámukról a Belügyminisztériumnál érdemes érdeklődni. A belügynél arra hivatkoztak, hogy egy jogszabály szerint az Emmi tartja őket nyilván. A Központi Statisztikai Hivatalnál hosszú évekre visszamenőleg találunk kormányzattól származó korábbi adatokat arról, hogy egy adott évben mennyi volt az óvodások létszáma.

Jövő szeptembertől 3 éves kortól kötelező az óvodai nevelés. Így várhatóan nőni fog a jelentkezők száma, mivel eddig voltak, akik csak 4 vagy 5 évesen kerültek óvodába, gyakran a férőhelyek hiánya miatt. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke, Fábián Katalin korábban azt nyilatkozta, hogy jelenleg egyenetlen földrajzi elosztásában mintegy 15-20 ezer óvodai férőhely hiányzik az országban, főleg Budapesten és annak agglomerációjában, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a Dél-Alföldön. A Klik korábban azt közölte, hogy országosan és számszerűen összesítve nem hiányzik férőhely, az óvodák átlagosan 90-91 százalékos kihasználtsággal működnek.

A férőhely gondok enyhítésére módosították a köznevelési törvényt, így nemcsak az általános iskolák maximális osztálylétszámát emelik meg (27-ről 32-re), hanem az óvodai csoportokét is 25-ről 30 főre. A Klik korábban azt közölte, hogy az új Széchenyi Terv pályázati forrásainak egy részét – mintegy 10 milliárd forintot – óvodaépítésre, az óvodai férőhelyek bővítésére fordítják, így 2015 első félévében mintegy 5439 új férőhely jöhet létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során