Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Augusztus 27. 17:51, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Megvan Ned Kelly feje?

Megvan Ned Kelly feje?

Lehet, hogy megkerült Ned Kelly, a legendás ausztrál "betyár" feje: egy 74 éves új-zélandi koponyagyűjtő asszony rukkolt elő vele.

A sokak által nemzeti hősként, ausztrál Robin Hoodként tisztelt Kelly földi maradványait - 132 évvel a kivégzése után - idén augusztus elején kapták meg az ausztrál államtól Kelly családjának leszármazottai, ám fej nélkül, mivel az több évtizede eltűnt. Teste többi részéről - amely egy börtön tömegsírjából került elő - tavaly bizonyosodott be a csontok DNS-elemzése révén, hogy valóban Kellyről van szó.
A bandavezért az Old Melbourne Gaol nevű börtönben végezték ki 1880-ban. A börtönt 1929-ben bezárták, és akkor exhumálták a kivégzett rabok holttesteit. A tömegsírt azonban felnyitásakor a bámészkodó tömeg megrohanta, és a csontok, koponyák közül jó párat elragadott, köztük Kellyét. Idővel ugyan megkerült, és kiállították a régi börtönben - amely jó ideje múzeum -, ám 1978-ban megint ellopták. Azóta nem volt ismert, hogy hol van a Kelly-banda fejének feje, családja leszármazottai pedig augusztus elején felhívással fordultak a sajtón keresztül a bitorlóhoz, hogy juttassa vissza a koponyát, hadd nyugodjék Ned Kelly "teljesen" békében.
Teljesülhet kívánságuk. Az új-zélandi Anna Hoffman jelentkezett a földi maradvánnyal. Azt állítja, hogy 30 éve kapta a koponyát, amikor Melbourne-ben vakációzott egy biztonsági őrtől. Egyik este koponyákról beszélgettek, mire másnap a férfi beállított hozzá eggyel, közölve, hogy az Ned Kellyé, és azt tanácsolva, csempéssze haza.
Anna Hoffman nem berzenkedett - az 1960-as, 70-es években boszorkány hírében állt -, és hazavitte Kelly fejét.
"Tisztelettel bántam vele. Nem használtam se mécsesnek, és vörösbort sem ittam belőle" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap.
Hoffman közölte, hogy húszdarabos emberi koponyagyűjteménye van, és ha bebizonyosodik, hogy a Kelly-gyanús valóban Kellyé volt, akkor visszaadja a rabló családjának.
Kellynek amúgy már az apja sem volt nagy barátságban a törvénnyel, mivel ír fegyencként került Ausztráliába. Legidősebb fia, Ned azután bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte. A rendőrség két éven át vadászott rá, és akkoriban rekordösszegű vérdíjat - 8 ezer fontot - tűzött ki a fejére.
A kutatóknak a tavalyi DNS-vizsgálathoz a jelenkori molekulamintát a haramia Ellen nevű nővérének dédunokája szolgáltatta, akit Leigh Olivernek hívnak és jóval békésebben él: tanár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.