Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Február 23. 22:12, szombat | Helyi

Meleg a helyzet - a sztrájk folytatódik

Meleg a helyzet - a sztrájk folytatódik

A sztrájk továbbra is tart. Az álláspontok nem közeledtek, sőt el sem mozdultak.

A szakszervezet tovább folytatja a munkabeszüntetés "népszerűsítését". Gyakorlarilag élet-halál kérdés számukra, hogy jelentős mértékű ütéseket mérjenek a tulajra, olyant ami némi egyezkedésre sarkallja.

A sínblokádot ugyan a MÁV megtorpedőzta, ezzel gyakorlatilag a bugák behozatalát akadályozták volna...ami azért a tulajdonosoknak roppant mód kellemetlen lett volna,de ahogy a híreket olvasom, újabb és újabb üzemek állnak csatasorba...

Most hétvégén a Tömörítő, és hétfőn kiderül, hogy a kohó üzemiek csatlakoznak-e. Az Acélmű a sztrájk ideje alatt minden nap 13-15 óra között, az ISD Kokszoló KFT. munkavállalói pedig minden nap 2 órára megállnak. A Karbantartási Igazgatóság területén, szerda óta az alábbi munkabeszüntetések voltak:
- 20-án az egész igazatóságon 13-15 óra között,
- 21-én az Öntöde üzemben 6-14 óra között, 8 órás!
- 22-én a Mechanika és a Lakatos üzemben 5-7 óra között.

Eközben...

Mind a két fél megteszi még, amit lehet... A Vasas szakszervezet demonstrációt szervez az orosz nagykövetség elé február 28-án szerdára.

A vezérigazgató pedig egy "meleg hangú" együttműködést kérő belső levélben próbálja lebeszélni a még bizonytalanokat. Mi közben dühösen hagyja ott a tárgyalásokat. A kedvenc részem a következő:

"Jómagam továbbra is a cég megmentésén dolgozom. Határozott szándékunk a folyékony fázis megtartása, a cég működőképességének megőrzése, s amint anyagi helyzetünk stabilizálódik, a tervezett modernizációs program folytatása. De mindezt nehéz képviselni a tulajdonosok felé akkor, amikor az érdekvédelmi szervezetek részéről a kompromisszumkészség teljes hiányát tapasztaljuk. Ezért is állunk értetlenül a bugaszállítás akadályoztatásának ötlete előtt, hiszen bugát évek óta hozunk be Alcsevszkből, ez szerves részét képezte eddig is a termelésünknek.

Tisztelettel kérem Önöket, hogy minden dolgozó egyénileg mérlegelje a sztrájkban való részvétel negatív hatásait a vállalat sorsára. A cég jövője nem csak a menedzsment, hanem mindannyiunk kezében van. Jó szerencsét! Evgeny Tankhilevich cégvezető"

Nem akarom mondatonként elemezni, a sutaságot, a bizonytalanságot, a határozatlanságot, amit sugall ez a néhány mondat, de hogy ez mindenre jó, de a sztrájkot megakadályozni egy pillanatra sem, az tuti...Ha Churchill így szólt volna az angolokhoz, a büdös életben nem lett volna partra szállás... Ez inkább mókás,mint elgondolkodtató... .Már az is eszembe jutott, hogy ennyi hibát biztos, nem véletlenül követnek el a tanácsadó szövegírók... de ez már nagyon merész következtetés lenne...

Eközben...


Több támogató levél és üzenet érkezett a sztrájkolókhoz, s a hangulatot persze sokan "szerencselovag" módjára kívánják meglovagolni... ( A hankookos vdsz-esek is vicceskednek holmi sztrájkbizottsággal, ami elég komolytalan a részükről, hiszen annyi támogatásuk nem volt, hogy az üzemi tanácsba legalább meghatározóan bekerülhessenek: a 13 tag közé a melósok csak egy vdsz-est választottak,ami ezért elég karcsú)

Tehát politikailag, gazdaságilag rányomultak erre a szerencsétlen helyzetre.. Most a sztrájkolók kiéheztetése folyik, teljesen nyilvánvaló a dolog. Mi közben a helyzet kezelése kezd kicsúszni a munkáltató kezéből...

.Ahogy az események jelenleg állnak, egyáltalán nem lepódnék meg, ha az állam is megjelenne , mint befektető a vasműért a piacon, mert itt inkább előbb, mint utóbb, de valamit tenni kell...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.