Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Február 05. 19:10, hétfő | PR

Mennyezeti lámpa trükkök - hova tegyük és hogyan?

Mennyezeti lámpa trükkök - hova tegyük és hogyan?

A világítás és a lakás összepárosítása nagyon fontos eleme az otthonos és jól használható lakásbelső kialakításának. Ha nem találjuk el a megfelelő helyet és stílust a fényforrásnak, rossz hangulatú szobákat kaphatunk.

Ám szerencsére bármikor újragondolhatjuk a világítást, bár ez kicsit több, mint amikor a bútorokat tologatjuk át; egy jó villanyszerelőre is szükség van, aki áthúzza a zsinórokat.

Milyen magas a mennyezet?

Nagyon divatos volt egy időben a spotlámpás világítás. Az álmennyezetbe épített tíz-húsz apró fény teljesen más hangulatot ad a helységnek, mint az erősebb fények. Csodás megoldás, de télen, mikor kevés a természetes fény, ‘barlang hangulatot’ teremt minden bensősségessége ellenére is.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy jól kitalált mennyezeti lámpa megoldásra is szükségünk van, ha erőteljes fényt szeretnénk.
Ha nagyon magas a mennyezet, a spotlámpák nagyjából annyira fognak világítani, mintha csillagok ragyognának az égen. Alacsonyabb plafon esetén sokkal jobban működik ez a megoldás.

Óriás csillárnak óriás tér kell

Ha a szoba belmagassága szerényebb, a csillárral érdemes óvatosan bánni. Egy hosszabb modellbe bele is fejelhetünk, főleg ha valakinek a magassága két méter közeli. Gondoljuk meg, milyen alakú mennyezeti lámpát választunk, hogy ne legyenek balesetek, és ne kelljen kerülgetni a fényforrást.

Felejtsük el a gyönyörű, klasszikus, ám kissé drámai óriás kristálycsillárokat. Az igazán nagyok ezek közül tánctermekbe vagy előcsarnokokba valók.

Méretüknél fogva is elfoglalják a teret, mint egy hangversenyzongora vagy bárpult - ezek az elemek igénylik a megfelelő mennyiségű négyzetmétert. A kislakásokhoz ideálisak a mennyezetre ‘rásimuló’, vízszintes formájú csillárok.

Olykor fontos a színhőmérséklet

Az erős neonvilágítás ma már divatjamúlt, a fürdőszoba általános világítása is jobb, ha szórt - így nem ijedünk meg reggel, mikor először belenézünk a tükörbe.
A színhőmérséklet sem mellékes, a jó látáshoz a 3000 K színhőmérséklet ideális. Apróság, de fontos lehet: ha hideg fénynél sminkelünk, akkor egész biztos több festéket teszünk fel. Ha meleg fényt választottunk a fürdőbe, lágyabbnak látjuk az arcvonásainkat a tükörben, és garantáltan sokkal kevesebb sminket fogunk használni.
Még a pici fürdőszobákban is kell egyébként a mennyezeti lámpa mellé helyi megvilágítás: a legideálisabb, ha ez a tükör két oldalára kerül.

Nem lehet nyitott és nem fröccsenhet bele víz

A fürdőszobába speciális lámpatesteket tegyünk a mennyezetre: fontos, hogy bírják a párát, és ne kerüljön a búrába víz - illetve egyáltalán legyen rajta búra -, ez utóbbi ugyanis életveszélyes lehet.
A függesztett lámpatestek tehát nem a fürdő mennyezetére valók, ám más helységekben rendkívük hangulatosak lehetnek.

A lámpát mindenki észreveszi

Egy jó csillár feldobja az egész teret. A világítást ne vegyük a lakásunk berendezésénél, felújításánál a ‘sor végére’, hagyjunk rá energiát, időt, no és pénzt.
A lakás bútorait, berendezéseit és a világítótesteket mindig hangoljuk össze. Skandináv szobaberendezéshez minimalista lámpa, art decóhoz art deco, klasszicistához is stílusban hozzá illő passzol.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.